Urheilu

Millaista on pelätä, kun oma lapsi harrastaa vaarallista lajia – ”Elämä alkaa uudestaan vasta, kun kisa on ohi”

Mika Kallion ja Ville Larinnon perheissä tiedetään, mitä vaara tarkoittaa.

Valkeakoski / Helsinki

Ehkäpä kävelylenkki auttaisi, Päivi Kallio tuumasi.

Hänen poikansa Mika Kallio oli juuri alkanut ajaa kilpaa ratamoottoripyörällä, eikä äiti pystynyt katsomaan televisiosta poikansa menoa.

Moottoripyörät jylläävät yli 300 kilometriä tunnissa, ja vaikka ajajan nahkahaalari kestää yli 50 metrin liukumisen asvaltilla, aiheutuu pelkästä kaatumisestakin helposti palovammoja.

Kävelylenkki osoittautui hirveäksi ideaksi.

”Mietin koko ajan kävellessäni, että mitähän kisassa tapahtuu. Päätin, että on parempi istua tukevasti sohvalla ja tietää, kävi miten kävi”, Päivi Kallio sanoo.

Jokaisen television edessä hikoillun kisan jälkeen äidillä on kaikkensa antanut olo. Vähän kuin pojalla radalla.

Kun oma lapsi saa elantonsa riskialttiista urheilulajista, joutuu myös vanhempien pulssi koetukselle.

Kallio ajaa paraikaa KTM-tehdastallin testikuskina, ja hän on saavuttanut urallaan muun muassa kolme MM-hopeaa ja MM-pronssia.

”Kun Mika raivasi tiensä huipulle, ihmiset tulivat kehumaan, että eikö olekin hienoa. Moni ei ajattele sitä, kuinka saakelin kovaa jännitystä ja pelkotiloja vanhempi kokee”, Mikan isä Hannu Kallio sanoo.

Isä käy katsomassa poikansa kisoja paikan päällä vain harvakseltaan, koska kisoissa jännityksestä ei pääse ollenkaan eroon. On kolmet vapaat harjoitukset, aika-ajot, warm-up ja itse kisa.

”Se on pirunmoista. Elämä alkaa uudestaan vasta, kun kisa on ohi sunnuntaina”, Hannu Kallio huokaa.

Päivi-vaimo on käynyt katsomassa paikan päällä vain yhden kisan. Se riitti.

”Televisiosta sentään näkee, missä Mika menee. Kisassa en tiennyt, missä hän menee, ja pelkäsin, että Mika on ajanut nurin. Kuukahdan jännityksestä mieluummin kotona kuin ihmisten edessä.”

Rakkaus vauhtiin tulee usein verenperintönä. Hannu Kallio ajoi itsekin nuorempana kilpaa, ja Mika änkesi jo pienenä isän mukaan verstaalle kokoamaan moottoripyörää.

”Mika ei halunnut kotiin, vaan nukahti usein verstaan sohvalle”, Hannu muistelee.

Myös mäkihyppääjä Ville Larinto on seurannut isänsä ja valmentajansa, entisen mäkihyppääjän Jari Larinnon jalanjälkiä.

Toisinkin olisi voinut mennä. Ville kävi nimittäin lapsena kokeilemassa jalkapalloa, mutta törmäsi kentällä toiseen poikaan ja maitohammas irtosi.

”Ville sanoi, että onpa vaarallinen laji ja palasi hyppäämään mäkeä”, äiti Minna Larinto naurahtaa.

Nykyään Ville kuuluu Suomen maajoukkueeseen ja uhmaa painovoimaa noin 90 kilometrin tuntivauhdilla. Isä ja äiti katsovat maailmancupin kisoja usein televisiosta, ja lähetyksen alkaessa on olohuoneessa hiljaista.

”Pystymme juttelemaan vasta kisan jälkeen. Katson yleensä koko kisan, mutta jos hyppyolosuhteet ovat huonot, niin joskus on pakko poistua olohuoneesta”, Minna kuvailee.

Sekä Mika Kallio että Ville Larinto ovat selvinneet uransa aikana ilman vakavia loukkaantumisia. Larinnolta on tosin mennyt polvi useamman kerran.

Minna Larinto on nähnyt poikansa kaatumisen. Olo helpottuu, kun näkee toisen olevan tajuissaan.

”Ajattelen, että onneksi meni vain polvi. Se auttaa jaksamaan. Lajissa tapahtuu paljon vaarallisempiakin loukkaantumisia.”

Esimerkiksi viime kaudella itävaltalainen koehyppääjä Lukas Müller kaatui hyppynsä ja mursi niskansa.

”Polven loukkaamisessakin on se, että edessä on helposti pitkä kuntoutusjakso. Kyseessä on myös pojan elanto, joka vanhempana huolettaa”, Larinto sanoo.

Kallion tai Larinnon vanhemmat ole koskaan päivitelleet pojilleen näiden uravalintaa. Tärkeintä on, että lapsi tekee sitä, mitä rakastaa.

Se tekee vanhemmatkin onnelliseksi.

Jari Larinto ei pannut poikansa lajivalinnalle hanttiin, mutta ei lajia tyrkyttänytkään.

”Jos lapsi haluaa harrastaa extremelajia eikä hän saa vanhemmilta lupaa harrastukselleen, niin lapsi hakee adrenaliinitällin muualta. Parempi purkaa energiaa urheilukentällä kuin hakea jännitystä laittomin keinoin”, Jari Larinto pohtii.

Larinto on kisoissa ja harjoituksissa ennen kaikkea valmentaja, ei isä. Rooli auttaa myös jaksamaan, sillä kun on valmentajana kädet täynnä touhua, oma jännitys helpottuu.

Minna Larinnon roolina on puolestaan laittaa tarvittaessa ruokaa ja jutella äitinä mukavia. Ruokapöydässä ei heti udella hyppäämisistä, eikä peloista juuri puhuta.

”Ei lapselle voi sanoa, että älä mee, äiti pelkää. Hyppääjä ei saa pelätä, muuten ei tule yhtään mitään.”

Ratamoottoripyöräilyssä ei myöskään saa pelätä – vaikka välillä ehkä syytä olisi. Espanjalainen ratamoottoripyöräilijä Luis Salom kuoli kesäkuussa kaaduttuaan MM-sarjan Katalonian gp:n harjoituksissa.

Kallio on selvinnyt ”vähällä”: pohjeluu on mennyt poikki, sääriluu murtunut sekä molemmat olkapäät ja ranne operoitu.

Hän on myös menettänyt osan vasemmasta nimettömästään kaatumisen takia.

Hannu Kallio oli paikalla Tšekissä Brnon gp:ssä, jossa Mikan nimettömän iho kuoriutui luuhun asti. Isä oli tukena tilanteessa loppuun asti.

”Naputtelin illalla Mikalle alumiinipellistä sormituen, jonka avulla sormi ei osunut kipeästi hanskaan.”

Tärkeintä isälle ja äidille on, että poika on tyytyväinen elämäänsä. Omat pelot ovat toissijainen asia.

”Mikan uravalinta ei kaduta yhtään, vaan ennemminkin olemme ylpeitä, että asiat ovat menneet näin”, Päivi Kallio pohtii.

Vaikka Larinnon ja Kallion urat vaativat vanhemmilta paljon, ne myös antavat. Suhde omaan lapseen on hyvin tiivis.

”Harvat ovat varmaan niin paljon tekemisissä lastensa kanssa kuin me”, Kallio Racing -tiimiä toisen poikansa Vesan kanssa pyörittävä Hannu pohtii.

Ja kun onnistumisia tulee, olo on euforinen.

”Kun on seurannut vierestä niitä uhrauksia, mitä toinen on joutunut tekemään, niin onnistuminen tuntuu aivan mahtavalta. Se on se polttoaine tälle kaikelle tekemiselle”, Jari Larinto kuvailee.

Isän ja äidin huoli ei mahdu kypärän sisään

”Sellaistahan se vanhemmilla on. Jännitys on aina kova, kun kisat ovat käynnissä”, Mika Kallio tuumii. Kallio on puhunut aiheesta monesti vanhempiensa kanssa, mutta kypärän sisään eivät ajatukset livahda.

”Kenenkään ulkopuolisen jännitys ei vaikuta tekemiseeni. Kisoissa ajaessa keskittyminen on niin kova.”

Kallio osaa samaistua isänsä ja äitinsä tunteisiin, sillä hänellä on alakouluikäinen tytär. ”En itse jännitä omaa ajamistani, mutta jos oma tytär tekisi samaa, jännittäisin varmasti aivan eri tavalla”

Radalla Kallio luottaa siihen, että hän tietää, mitä on tekemässä.

”Riskit on tiedostettava. Jokainen kuski tosin uskoo, ettei loukkaantumisia omalle kohdalle satu.”

Kallio ei itse pidä ratamoottoripyöräilyä erityisen vaarallisena lajina, ja turvavarusteet kehittyvät jatkuvasti. ”Joka lajissa voi sattua – ja auton alle jäädä iltalenkillä.”

Kallio ajaa paraikaa KTM-tehdastallin testikuskina. Hänellä on kuitenkin tarkoitus palata kisoihin.

Ville Larinto ei pohdi vanhempiensa pelkoja

Mäkihyppääjä Ville Larinto ei ole ikinä jutellut vanhempiensa kanssa näiden tunteista ja peloista hänen ammattiaan kohtaan.

”Ei ole itse asiassa käynyt mielessäkään.”

Larinto löytää asialle luonnollisen selityksen. Jos hän kiipeäisi haastavassa kelissä hyppytorniin ja alkaisi ajattelemaan vanhempiensa pelkoja, voisi pelko tarttua häneenkin.

Ja jos mäkihyppääjä pelkää, ei torniin ole asiaa.

”Parempi kun en mietikään, vaan teen sitä mistä nautin, ja vanhemmat katsovat sivusta ja toivovat parasta.”

Larinto muistaa hyvin ensimmäisen kerran Lahden suurmäestä – ja kuinka äiti ei uskaltanut katsoa.

”Vanhemmat jännittivät puolestani varmaan paljon voimakkaammin, kun olin nuori poika isossa mäessä. Nyt koko perhe on jo tottunut hyppäämiseeni.”

Larintoa itseään ei mäessä koskaan pelota, jännittää kyllä. Etenkin lentomäestä hyppääminen haastavissa oloissa saa sykkeen nousemaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  FC Barcelonan puheenjohtaja: ”Meitä ei käytetä poliittisiin tarkoituksiin”

 2. 2

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 3. 3

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 4. 4

  Kaksi viikkoa sitten sairaalassa maannut Morgenstern valittiin Itävallan olympiajoukkueeseen

  Tilaajille
 5. 5

  Poliisi: FC Hongan ja TPS:n kannattajat ottivat yhteen kentällä – poliisi otti kiinni kuusi henkilöä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Patrik Laine iski kauden ennätyspisteensä NHL:ssä – kaksi komeaa maalia Minnesotan verkkoon

 2. 2

  Hongalle raju pettymys, TPS juhli nousua Veikkausliigaan

 3. 3

  FC Barcelonan puheenjohtaja: ”Meitä ei käytetä poliittisiin tarkoituksiin”

 4. 4

  Honka jahtaa paikkaa auringossa – Kolme pääkaupunkiseudun joukkuetta liigassa on kova leikki, jossa vain HJK on kestänyt mukana

 5. 5

  Poliisi: FC Hongan ja TPS:n kannattajat ottivat yhteen kentällä – poliisi otti kiinni kuusi henkilöä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 5. 5

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  9. 9

   Uskontojen tilalle haetaan nyt kokemuksia enkeleistä, energiakivistä ja yksisarvisista – Jaana Kourunen myy asiakkailleen kiviä, joiden parissa hiljennytään ja haetaan voimaa päätöksiin

  10. 10

   Ministeri Anne Berner: Sähköautojen hankintatuki laajenee leasing-autoihin – sähköpyörät jäävät vielä ilman tukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää