Urheilu

”Kurre” Westerlundille kelpaa vain salibandyn mestaruus – EräViikingit syntyi salaisten kokousten jälkeen

Kurt Westerlund pohti, miten Viikinkien kilpailukyky salibandyssa säilyisi. Salaisten kokousten ja salassapitosopimusten jälkeen syntyi EräViikingit, joka aloittaa viikon­loppuna ensimmäisen kautensa liigassa.

Kun palataan ajassa kaksi vuotta taaksepäin, liigaseura Viikinkien salibandymanageri Kurt ”Kurre” Westerlund mietti, että jotain pitää tehdä, jotta kilpailukyky säilyisi. Takavuosien menestyksen jälkeen mestaruus oli tullut vielä vuonna 2011, sen jälkeen ainoastaan himmeämpiä mitaleja.

Tämän vuoden tammikuussa Westerlund otti puhelimen käteen ja valitsi Tapanilan Erän salibandyjaoston lajipäällikön Jari Oksasen puhelinnumeron. Puhelun sisältönä oli sopia tapaaminen, mutta ei kummankaan toimistolle, vaan kahvilaan Tikkurilan kävelykadulle.

Siellä Westerlund esitteli Oksaselle ensimmäistä kertaa visionsa: lajin pääkaupunkiseudun suurseurat Erän salibandyjaosto ja Viikingit pitäisi yhdistää. Fuusioituminen suurimman ja pahimman kilpailijan kanssa kuulosti riittävän utopistiselta, jotta siitä kannatti lähteä liikkeelle kilpailukyvyn parantamisessa.

”Se ilme, joka tällaisesta heitosta tulee, on aika sanoin kuvaamaton”, Westerlund muistelee syyskuussa noin kahdeksan kuukautta myöhemmin.

Kahvittelujen aikana Oksanen lupasi miettiä asiaa. Evääkseen hän sai Westerlundin evästyksen, että jos asiasta haluaa kertoa sisäisesti, kannattaa valita tarkkaan ihmiset.

Asiaa olisi tarpeen edistää pienessä piirissä, jotta tieto ei päätyisi ennen aikaisesti julkisuuteen.

Kun Erän puolella innostuttiin asiasta, alkoi viisihenkinen ryhmä viedä asioita eteenpäin. Erän osalta yhdistymissuunnitelma koski nimenomaan salibandyjaostoa. Erä on monilajiseura, jonka muut lajit jätettiin yhdistymisestä ulkopuolelle.

Viikingeistä ryhmään tulivat Westerlund ja seuran toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen. Erästä Oksanen, urheilujohtaja Joonas Naava ja salibandyjaoston puheenjohtaja Jari Mäki-Arvela.

Läpi käytiin kaikki uuteen seuraan liittyvät asiat nimestä ja logosta yhteistyökumppaneihin. Salaisesti, esimerkiksi Vantaalla Westerlundin maahantuonti- ja tukkuyrityksen tiloissa.

”Usein kokoonnuttiin minun toimistollani, mutta se oli virka-ajan jälkeen. Salassapitosopimuksia tehtiin. Niitä oli pakko tehdä, mitä pidemmälle kevättä mentiin. Mainostoimiston kanssa esimerkiksi kun istuttiin Lauttasaaren kupeessa, 5–6 ihmistä kirjoitti sen. Kaikkiaan parikymmentä ihmistä ainakin joutui kirjoittamaan sen viimeisen viikon aikana”, Westerlund sanoo.

Aiheen esimerkiksi käy Westerlundin tarina, kun Westerlund tapasi salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Ismo Haaponiemen ja tiedotuspäällikön Juhani Henrikssonin aiheen tiimoilta, ei kaksikolla ollut etukäteen tiedossa tapaamisen syytä.

Oksanen liittyi keskusteluun vasta, kun nimet olivat salassapitosopimuksessa, jolla varmistettiin, ettei tieto vuoda, jos yhdistyminen kariutuu.

Maaliskuun 24. päivänä asiat olivat selvillä, ja joukkueet ilmoittivat yhdistymisestä lehdistötilaisuudessa. Viralliset päätökset asiasta tekivät SSV:n hallitus ja Tapanilan Erän salibandyjaoston johtokunta, jotka molemmat näyttivät vihreää valoa.

Uudeksi nimeksi linjattiin EräViikingit. Nimellä kunnioitetaan Westerlundin mukaan molempien seurojen historiaa.

Yhdistymistä selvittäneestä viisikosta tuli uuden seuran tärkeimpiä tekijöitä. Westerlund itse jatkaa managerin roolissa ja hallituksessa.

Ensimmäinen liigakausi yhdistymisen jälkeen käynnistyy tulevana viikonloppuna. Westerlund uskoo joukkueen iskukykyyn.

”Pitää olla kunnianhimoinen ja pelata mestaruudesta. Se on ensimmäinen lähtökohta. Ei voi tyytyä himmeämmille mitaleille. Tämä fuusio mahdollistaa sen. Se vahvistaa meitä.”

Viime kaudella Viikingit oli neljäs. Samalla katkesi kahdentoista vuoden mittainen mitalisarja. Erän sijoitus oli yhden pykälän huonompi.

Westerlund arvioi, että aiemmin joukkueista Erä on ollut hieman liiankin nuori, Viikingit puolestaan vähän liian vanha joukkue.

Tulevalle kaudelle joukkueen keski-ikä on hieman alle 25 vuotta. Siinä on viitisen vuotta pudotusta Viikinkien viime kauden keski-ikään ja hieman nousua Erän keski-ikään verrattuna.

Merkittävimmät hankinnat joukkueeseen olivat 30-vuotiaat hyökkääjät Jani Kukkola ja Mika Moilanen, jotka palasivat Ruotsista. Maajoukkueesta tuttu kaksikko pelasi Suomen väreissä myös syyskuun Ruotsi-otteluissa, Kukkola ykkössentterinä ja Moilanen kakkosketjun laidassa. Kaksi muuta EräViikingeistä mukaan valittua olivat laitahyökkääjät Lauri Kapanen, 31, ja Miko Kailiala, 23.

Westerlund odottaa kaudesta mielenkiintoista. Fuusiojoukkueen lisäksi hän nostaa esiin mielenkiintoiset nousijat hämeenlinnalaisen Steelersin ja kotiottelunsa Lahdessa pelaava LASB. Lisäksi yhden finaalin järjestelmästä on saatu myönteisiä kokemuksia.

Manageri itse on päässyt uuden seuran ansiosta toimintaympäristöön, jossa vastuu jakautuu laajemmalle porukalle. Hän toivoo sen jättävän paremmin aikaa esimerkiksi lajin kehittämiselle.

Yhdistyneet seurat tuovat myös vahvan toimijan pääkaupunkiseudun urheilukentälle. Seura on maailman suurin salibandyseura 2 200 jäsenellä eikä Westerlund epäröi esittää linjauksia lajin tarpeista. EräViikingit aloittaa pelinsä Vantaalla Energia-areenassa.

Westerlund kehuu hallin oloja ja sanoo ainoaksi viaksi sen, että se on väärässä kaupungissa.

Helsingistä seuran tarpeisiin sopivaa hallia ei kuitenkaan löydy.

”Kyllä tästä kaupungista pitää löytyä kunnon uusi palloiluhalli, joka on salibandylle tehty. On muitakin seuroja kuin me. Meidät on vähän unohdettu. Nyt on salibandyn vuoro.”

Miesten salibandyliigan avausottelu M-Team–Indians lauantaina kello 17 Pasilan urheiluhallissa. Avauskierroksen muut pelit sunnuntaina kello 17: SalBa–EräViikingit, Happee–TPS, Oilers–SPV, Nokian KrP–Koovee, OLS–Steelers.

Oikaisu 16.9. kello 15.27: Korjattu Jari Oksasen titteli Erässä. Hän oli salibandyjaoston lajipäällikkö, ei koko seuran toiminnanjohtaja. Tarkennettu, että Erästä yhdistyminen koski vain salibandyjaostoa. Tarkennettu salassapitosopimuksen syitä ja lisätty tieto siitä, että yhdistyminen hyväksyttiin virallisesti Erän salibandyjaoston johtokunnassa ja SSV:n hallituksessa. Oikaisu 16.9. kello 16.42. Korjattu Jari Mäki-Arvela Erän puheenjohtajasta salibandyjaoston puheenjohtajaksi. Oikaisu 19.9. kello 15.30. Korjattu Jani Kukkolan sukunimi maajoukkuevalinnoista, oli virheellisesti Kukkonen. Korjattu valintaseura Erästä EräViikingeiksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Salibandy
 • Salibandyliiga
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  IL: Aleksi Valavuorta syytetään rahankeräysrikoksesta

 2. 2

  Konkari Mikael Forssell piti HIFK:n hengissä –tasoitusmaali syntyi ottelun viimeisellä kosketuksella

 3. 3

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 4. 4

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 5. 5

  HJK:n vahva avausjakso riitti FC Interiä vastaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 2. 2

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 3. 3

  ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä salajuonilta – mutta miksi ihmeessä pissapurkeista löytyy ihmisten psyykenlääkkeitä?

 4. 4

  Kimi Räikkönen tuskastui toimittajan kysymykseen: ”Rehellisesti sanottuna en tajua, miten katsot näitä asioita”

 5. 5

  IL: Lauri Markkanen ei aio protestoida Donald Trumpia vastaan polvistumalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 5. 5

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  6. 6

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  10. 10

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää