Urheilu

Rauhallinen rikostutkija Sari Kärnä muuttuu kiekkokaukalossa ”murskaajaksi” – ”tuomarilinjan pitäisi olla sallivampi”

Ilveksen hyökkääjä Sari Kärnä sai 25-vuotiaana herätyksen, joka nosti hänet Euroopan huipulle.

Tampere

”Tuolla minä vielä itsekin pelaan joskus”, Sari Kärnä unelmoi katsoessaan pienenä tyttönä Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen otteita kotikisoissa 1999. Katse seurasi etenkin puolustaja Kirsi Hännistä, joka paukutti siniviivalta maalin toisensa perään.

Hänninen oli Kärnän esikuva. Koska naistähdistä ei ollut fanijulisteita saatavilla, Kärnä piirsi itse idolistaan kuvan leivinpaperiin ja ripusti seinälle.

Mikä tärkeintä, pienen tytön unelma toteutui.

Ilveksen SM-joukkueessa tänä päivänä hyökkäävä Kärnä kuuluu maajoukkueen vakiokalustoon. Nousu Euroopan huipulle vaati kuitenkin herätyksen, joka tuli 25-vuotiaana.

5-vuotiaana jääkiekon aloittanut Kärnä hurahti kumilättyyn jo pikkutyttönä. Kun muut lapset odottelivat postiluukusta Aku Ankkaa, Kärnä vartoi malttamattomana Kiekkolehteä.

Talvet Oulaisista kotoisin oleva Kärnä pelasi tyttöjen ja poikien joukkueissa ja dominoi kaukaloa jo nuorena. Jos hän nakutti pelissä ”vain” kolme maalia, oli naama rutussa ja päivä pilalla.

Varsinainen onnenpäivä koitti 11-vuotiaana, kun Kärnä pääsi tapaamaan leivinpaperista tuttua Hännistä. Kärnän äiti järjesti kaksikolle tapaaminen ja yhteiskuvan, kun Hännisen edustama Jyp saapui Kärppien vieraaksi.

Hänninen antoi Kärnälle mailansa ja Jypin kausijulkaisun, josta tuli tytön tärkein aarre.

”Selasin lapsena yhtenä päivänä lehteä ja näin, että veljeni oli leimannut Hännisen kasvot Teboil-leimasimella. Se oli kova paikka”, Kärnä muistelee.

Veli ei ole tähän päivään mennessä tunnustanut rikosta.

Ympyrä sulkeutui viime keväänä, kun Kärnä pääsi jääkiekosta jo eläköityneen Hännisen kanssa toistamiseen yhteiskuvaan. Tällä kertaa Kärnän päällä oli Jypin paita, ja kaulassa roikkui SM-kulta.

Viime vuoden mestari Jyp Naiset luopui sarjapaikastaan kauden päätteeksi, ja Kärnä palasi hänelle aikaisemmista kausista tuttuun Ilves-nuttuun.

Paluu Tampereelle on tuonut Kärnälle motivaatiota, joka alkoi olla viime kaudella hukassa. Jyp voitti nimittäin kauden jokaisen pelin, finaalitkin maalierolla 9–0.

”Rakastan voittamista, mutta ylivoimassamme ei ollut enää mitään järkeä. Nyt Jypin pelaajat ovat hajonneet eri joukkueisiin, ja kausi näyttää paljon tasaisemmalta.”

Ilves on aloittanut kautensa kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Kärnä uskoo, että pelin vielä parantuessa tie on auki mitaleille asti. Hän itse on 28-vuotiaana paremmassa iskussa kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka Kärnä on aina pärjännyt SM-liigassa, heräsi hän 25-vuotiaana siihen, että jotakin on tehtävä. Paikkaa arvokisoissa ei ollut vielä auennut, ja vuodet kuluivat vauhdilla.

”Olin alitajuisesti ajatellut, että onhan tässä aikaa, enkä tajunnut, kuinka paljon työtä maajoukkueeseen pääsy vaatii.”

Herätystä tehosti se, että Kärnältä katkesi Sotšin olympialaisia edeltävänä kesänä akillesjänne jalkapallopelissä. Leikattu akillesjänne tulehtui vielä uudestaan, ja Kärnä seurasi muiden pelaamista puoli vuotta sohvalta.

”Päätin pistää kaiken peliin, jotta en joudu jossittelemaan vanhempana.”

Kärnä hankki avukseen henkilökohtaisen fysiikkavalmentajan, hikoili punttisalilla ja keskittyi luistelunsa parantamiseen.

Kova työ toi tulosta, ja Kärnä debytoi maajoukkueessa 27-vuotiaana. Nyt hän kuuluu Euroopan huippuihin, ja päätavoitteensa siintävät Pyeongchangin talviolympialaiset Etelä-Koreassa.

Kärnää on kutsuttu vuosien varrella kaukalossa taiteilijaksi taitavien käsiensä ja tulisen temperamenttinsa takia.

Jo mukulana Kärnä vietti kesät kikkaillen ja laukoen kotipihalla olevaan maaliin. Pieni peluri kuvitteli, että käynnissä on finaali Ruotsia vastaan, ja kiekon on upottava yläkulmaan.

Jos laukaus epäonnistui, paloivat Kärnän käämit.

”Pihalla oli kaksi mäntyä, joita vasten rikoin monta puumailaa. Nykyään en enää viitsi hajottaa mailoja, koska ne ovat niin järjettömän kalliita”, Kärnä naurahtaa ja lisää, että siviili-Sari on erilainen kuin kiekko-Sari.

Siviili-Sari on rauhallinen rikostutkija Tampereen poliisista, jolla riittää tutkittavaa niin paljon, että kiekkoa ei ehdi ajatellakaan. Vapaa-ajalla – yksi vapaa viikonloppu kaudessa – siviili-Sari laittaa ruokaa, lukee kirjoja ja vain nauttii kotona möllöttämisestä.

Taitohyökkääjänä tunnettu Kärnä on iän myötä rauhoittunut kaukalossa, ja apuna on ollut myös maajoukkueen psykologi. Yhdessä on löydetty keinoja siihen, miten pitää mieli tyynenä kun peli ei suju. Tämä on parantanut Kärnän otteita.

Fyysisesti tulista peliä hän ei edelleenkään kaihda: Kärnä löytyy yleensä sieltä, missä väännetään. SM-liiga saisikin olla hänen mielestään nykyistä fyysisempi.

”Tuomarilinjan pitäisi olla sallivampi, koska nyt en aina uskalla ottaa kontaktia maalin edustalla. Jos pelaisin kansainvälisissä peleissä samalla tavalla kuin SM-liigassa, tulisi noutaja.”

Kärnällä on kiekkoilijana vielä yksi toive. Se, että muut alkaisivat kutsua 165-senttistä hyökkääjää lempinimellä Murskaaja.

”Allekirjoitan sähköpostinikin sillä nimellä, mutta nimi ei ole mennyt joukkueessa läpi edes vitsinä.”

Ylivoimainen mestari jätti SM-liigan

Naisten jääkiekon hallitseva Suomen mestari Jyp Naiset luopui täksi kaudeksi sarjapaikastaan. Joukkue oli viime kaudella voittamaton kauden jokaisessa pelissä ja kirkasti kolme perättäistä SM-hopeaa kullaksi.

Mestaruusjuhlien jälkeen päävalmentaja Katja Saari lopetti työnsä Jypissä, ja monet pelaajista siirtyivät eri seuroihin. Jypistä takaisin Ilvekseen siirtynyt Sari Kärnä harmittelee naisjoukkueen kohtaloa.

”Ongelmana oli, että uutta valmentajaa ei löytynyt millään. Joukkueen pakka oli jo ehtinyt hajota, kun uusi valmentaja vihdoin saatiin”, Kärnä sanoo.

Jypistä eri seuroihin poistuivat muun muassa Riikka Välilä ja Rosa Lindstedt (HV-71), Jenni Hiirikoski (Luulaja), Saila Saari ja Sanni Hakala (Kärpät), Tanja Niskanen ja Tanja Koljonen (KalPa) ja Tiina Ranne (HPK). Maajoukkuemaalivahti Meeri Räisänen pelaa miesten Suomi-sarjaa Kiekkokoplassa.

Naisurheilu ei ole saanut Kärnän mielestä Jyväskylässä sellaista arvostusta mitä se olisi ansainnut. Myös taustajoukkojen saaminen mukaan uutta kautta varten oli hankalaa.

”Jyp voi mielestäni katsoa asiassa peiliin. Seurasta ei löytynyt naisjoukkueelle tarpeeksi tukea, ja nyt seura maksaa siitä kovaa hintaa.”

Viime kauden SM-sarjajoukkueesta jäi Jyväskylään vain muutama pelaaja, ja Jyp Junioreiden organisaatio otti heidät. Joukkue pelaa Mestis-karsintaa Jyp Team-Naiset -nimen alla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Tampereen Ilves
 • naisurheilija
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Italialaisjalkapalloilija sai viiden ottelun pelikiellon virtsaamisesta kentälle – ”Perustuu toisella puolella kenttää olleen avustavan erotuomarin todistukseen”

 2. 2

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 3. 3

  HS löysi Erkki Alajan muistelmien ”kadonneen” pyöräilijän – ”Olen tosi kiitollinen, mitä Erkki teki sen vuoden aikana”

 4. 4

  Kiekkoikoni Mika Lartama ajautui miljoonavelkoihin, huumekoukkuun ja seuransa hylkäämäksi – nyt hän toivoo anteeksiantoa: ”En pane vastaan, että paita nostettaisiin takaisin”

 5. 5

  Tampereen uusi monitoimiareena saamassa 18 miljoonan euron tuen valtiolta: ”Palvelee laajaa kohderyhmää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Kiekkoikoni Mika Lartama ajautui miljoonavelkoihin, huumekoukkuun ja seuransa hylkäämäksi – nyt hän toivoo anteeksiantoa: ”En pane vastaan, että paita nostettaisiin takaisin”

 3. 3

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 4. 4

  Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan

 5. 5

  Arto Bryggare heilutteli setelitukkoa, salaperäiset lakimiehet Allianssi-kohussa, pyöräilijän katoaminen – Erkki Alajan muistelmateos kertoo suomalaisesta urheilubisneksestä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 5. 5

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  3. 3

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät hyväksyivät valinnanvapausesityksen –keskusta painotti erityisesti, että lausuntokierroksen palaute on otettava huomioon

  9. 9

   IL: Ilja Janitskin vapautettiin Andorrassa, päätös luovutuksesta Suomeen tehdään myöhemmin

  10. 10

   ”Nimet esiin ja syylliset vastuuseen!” – HS:n päätoimittaja avaa harkintaa, jonka pohjalta media tekee päätöksiä nimenjulkaisu­kysymyksissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  9. 9

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää