Urheilu

Aino-Kaisa Saarinen vaati päävalmentajalle potkuja: ”Kaikki voimanrippeeni puristaen, kyyneleet silmissä ja ääni väristen”

”Vaadin lähtöpasseja päävalmentajalle, jonka aikana Suomi oli saavuttanut kaksi mitalia olympia- ja kuusitoista MM-kisoissa. Itse olin osallinen niistä kymmeneen.”

Arvatenkin harvassa ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa ne urheilijat, jotka ovat päin naamaa ja todistajien läsnä ollessa vaatineet lajinsa päävalmentajaa eroamaan.

Nyt tiedetään ainakin yksi. Hän on hiihdon maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti Aino-Kaisa Saarinen.

”It’s your time to go. Sinun on aika lähteä.”

Tänään tiistaina julkaistussa elämäkerrassaan Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot Saarinen kertoo sanoneensa näin norjalaiselle päävalmentajalle Magnar Dalenille.

Kirjan on kirjoittanut palkittu urheilujournalisti Pekka Holopainen.

”Näin sanoin, kaikki voimanrippeeni puristaen, kyyneleet silmissä ja ääni väristen”, Saarinen muistelee kirjassa tapahtumia Kuopiossa maaliskuussa 2011 pidetyssä maajoukkuehiihtäjien ja Dalenin välisessä kehityskeskustelussa.

”Neuvottelutilaan levisi syvä hiljaisuus, kuolemanhiljaisuus. Vaadin lähtöpasseja päävalmentajalle, jonka aikana Suomi oli saavuttanut kaksi mitalia olympia- ja kuusitoista MM-kisoissa. Itse olin osallinen niistä kymmeneen.”

Kehityskeskustelu pidettiin noin kuukausi sen jälkeen, kun Sami Jauhojärvi ja Ville Nousiainen olivat kesken menestyksekkäitten Oslon MM-hiihtojen antaneet yllättäen ymmärtää, että Dalen ei nauti enää monien maajoukkuehiihtäjien luottamusta.

Sen sijaan Saarinen veti julkisuudessa matalaa profiilia tässä asiassa, mutta kulisseissa tilanne oli toinen.

Syynä luottamuspulaan oli hiihtäjien mukaan se, että maajoukkuetoiminnasta oli loppunut valmentaminen lähes kokonaan.

”Magnaria kiinnostivat meidän näkemyksemme mukaan enemmän omat hiihtokilometrit ja muiden joukkueiden tekemiset kuin Suomen maajoukkue. Myös omien bisnesten hoitaminen Suomen hiihtoliiton työajalla oli saavuttanut jo sellaiset mittasuhteet, ettemme uskoneet edes silloisen luottamusjohdon enää voivan katsoa asiaa sormien läpi”, Saarinen sanoo kirjassa.

Kuten tiedetään, Saarisen vaatimus ei johtanut Dalenin eroon, vaan hän jatkoi tehtävässä vielä kolme kautta.

Sen sijaan se johti Saarisen näkemyksen mukaan yhteen hänen uransa pahimmista alhoista ja lopulta ”Helvetistä taivaaseen”, kuten kirjan tuo luku on otsikoitu.

”Vaikka merkittävä osa urheilijoista ajatteli kuten minä, vain minä menin tuossa muodossa avaamaan suuni, vaatimaan päävalmentajan välitöntä vaihtamista.”

”Olisi pitänyt vain pysyä hiljaa. Sain maksaa julkeudestani korot ja korkojen korot. Asemani muuttui Magnarin silmissä sillä punaisella sekunnilla joukkueen passatusta tähtihiihtäjästä viholliseksi, ja tuntisin sen nahoissani ja korostuneesta oikeudentunnostani täyden hinnan.”

Tuo mainittu ”taivas” oli sitten kahden notkahduskauden jälkeen uran uusi huipentuma Sotšin olympialaisissa. Siellä Saarinen saavutti hopeaa viestissä ja sprinttiviestissä sekä oli hilkulla saada myös henkilökohtaisen mitalin.

Kirjassa Saarinen tilittää ja pui rohkeasti, kaunistelematta ja rehellisen tuntuisesti uraansa ja urheilun ulkopuolistakin elämäänsä kaikkine kipupisteineen ja kohokohtineen.

Kuten urheilijanakin, hän ei päästä itseään, lähipiiriään eikä kollegojaan helpolla. Kirja piirtää kuvan äärimmäisen voitontahtoisesta ja pedantista mutta toisaalta epävarmasta urheilijasta, joka viime vuosina on oppinut ottamaan vähän rennommin. Nyt Saarinen on myös pienen tytön äiti.

”Kyvyssä asettua toisen ihmisen asemaan ilmaistessani itseäni en ole aina saavuttanut mitalitasoa, en edes pistesijaa.”

Kirjasta löytyy maajoukkueen kulisseista paljastuksia, jotka todennäköisesti nostavat huippuhiihdon sisäpiirissä monen henkilön verenpainetta.

Aivan oman lukunsa otsikolla ”Kirjan toinen päähenkilö” saa eräänlainen viha-rakkaussuhde maajoukkueen viime vuosikymmenen tähtihiihtäjään Virpi Kuituseen (nykyinen Sarasvuo).

Tästä HS kertoi sunnuntaina Saarisen haastattelun yhteydessä.

Pekka Holopainen: Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot. Teos. 310 s.

Poimintoja kirjasta
Jarmo Riski -riippuvuus

1 Aino-Kaisa Saarinen kertoo kirjassa seikkaperäisesti valmennussuhteestaan Jarmo Riskiin, joka lopetettuaan huippu-urheiluvalmennuksen vuonna 2010 on toiminut edelleen Saarisen sparraajana.

”Tiedän erittäin hyvin, että Jarmo Riski  -riippuvuudelleni on naureskeltu selkäni takana. Minulle Jarmo

Riski on ylittämätön valmentaja- ja ihmisauktoriteetti. Jos joillekin ihmisille olen elämäni aikana ottanut vapauden tiuskia ja tuiskia, niin en tälle herralle.”

Saarinen kertoo jopa spekuloineensa, mitä esimerkiksi olisi tapahtunut, jos Kerttu Niskanen olisi saanut 2010-luvun taitteessa henkilökohtaiseksi valmentajakseen Riskin ja yhteistyö olisi jatkunut näihin päiviin.

”Väitän siekailematta, että Kerttu olisi jo saavuttanut henkilökohtaisia arvokisamitaleita.”

”Kun ei toimi, ei toimi”

2 Saarinen luonnehtii suoraan tyyliinsä kollegojaan naisten maajoukkueessa, jota hän kuvaa työyhteisönä ”pahimmillaan kammottavaksi”.

Saarinen myöntää suoraan, ettei ole oikeastaan koskaan tullut toimeen toisen maajoukkueen konkarin Riitta-Liisa Roposen kanssa.

Juopa kaksikon välillä kärjistyi Vancouverin olympialaisissa 2010, kun Saarinen ei halunnut lähteä Roposen pariksi sprinttiviestiin. Siihen hänellä oli ymmärrettävä syy, joka paljastuu kirjassa.

”Oman hyvinvointini rakoilu on maajoukkueessa usein liittynyt Riitta-Liisa Roposeen ja hänen käytökseensä. Lähes jokainen tuntee ihmisiä tai ainakin ihmisen, jonka kanssa ei yksinkertaisesti tule toimeen. Kumpikin on tilanteeseen sekä yhtä syyllinen että syytön. Kun ei toimi, ei toimi. Urheilijana arvostan häntä paljon.”

Välirikko kaksossiskon kanssa

3 Saarinen kertoo kirjassa paljon omasta lähipiiristään ja erityisesti kaksossisko Maija Saarisesta, jonka hän sanoo olleen erittäin merkittävä vaikuttaja nousussaan maailman huipulle.

Maija Saarinen oli sisarensa tukena monissa arvokisoissa ja joskus leireilläkin.

”Täytyy lähteä hakemaan Team Saarinen”, päävalmentaja Dalen tokaisi kerran HS:n toimittajan kuullen maajoukkueleirillä Italian Livignossa.

Kirjassa paljastuu, että nyt Saarisen kaksosilla on vuonna 2015 alkanut välirikko.

Kirjan mukaan se sai alkunsa siitä, kun Aino-Kaisa Saarinen antoi sisarusten nykyisen seuran Lempäälän Kisan päättää, kuka hiihtää hänen parinaan SM-sprinttiviestissä.

Hänelle tarjottiin valintamahdollisuutta, mutta hän ei sitä käyttänyt. Valinta ei kohdistunut Maija Saariseen.

”Lopputulos on ennätyksellisen pitkä ja jäätävä välirikko. Välimme eivät sittemminkään ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan. Kaksossisko osaa halutessaan olla kylmä ja torjuva kuin mannerjää”, Aino-Kaisa Saarinen sanoo kirjassa.

”Aikku voi puhua mulle ihan mitä sylki suuhun tuo, kuin olisin kiveä vailla mitään tunteita. Aikani hymyilin ja heilutin häntää, mutta keväällä 2015 meille tuli välirikko. En tiedä, palaavatko välit koskaan ennalleen. Aikku oli kivempi ihminen ennen ensimmäistä arvokisamitaliaan”, Maija Saarinen sanoo kirjassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • Aino-Kaisa Saarinen
 • Jussi-Pekka Reponen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkasen mahdollisuudet nousta Chicago Bullsin avausviisikkoon kasvoivat yllättävällä tavalla – raju yhteenotto harjoituksissa

 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show´ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  FC Honka houkutteli nipun valmentajia Tapiolaan – joukossa muun muassa KäPan mestarivalmentajat

 4. 4

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 5. 5

  Jalkapallossako ei synny maaleja? Mestareiden liigassa on verkko heilunut tällä kaudella jo 130 kertaa – tiistai-illan rajuimmasta maali-ilottelusta vastasi Liverpool

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

 3. 3

  NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”

 4. 4

  Erotuomari paljastaa Zlatanin kovat puheet ja raivon partaalle joutumisen: ”Se olen minä, suuri Zlatan”

 5. 5

  Ruotsilla huono arpaonni, Italia seisoo MM-unelman tiellä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 3. 3

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 4. 4

  Huippu-urheilijat kertovat vammojen raatelemasta arjesta: Yhden oma seura väärensi magneettikuvat, toinen kuntoutui 30 000:lla vatsalihasliikkeellä viikossa, kolmas pakotettiin kuumeessa kentälle

 5. 5

  Kaisa Sali tähtää Havaijin raastavassa MM-triathlonissa kolmen parhaan joukkoon – pienikokoisella kestävyysurheilijalla on yllättävä paljastus painostaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvepääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  5. 5

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  6. 6

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  8. 8

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  9. 9

   Weinstein-skandaali syvenee – Game of Thrones -näyttelijä Lena Headey syyttää tuottajaa ahdistelusta

  10. 10

   Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  8. 8

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  9. 9

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  10. 10

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää