Urheilu

”Valta ei kiinnosta minua tippaakaan”, sanoo Suomen vaikutusvaltaisin urheilujohtaja – Risto Nieminen luopuu Suomen olympiakomitean johdosta

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen, 65, ei pyri toiselle kaudelle. ”Rio ei vaikuttanut asiaan millään tavalla. Näitä päätöksiä ei tehdä mitalien määrän perusteella.”

Risto Nieminen lainaa jääkiekkopersoonaa Juhani Tammista, kun hän perustelee, miksi hän luopuu yhden nelivuotisen kauden jälkeen Suomen olympiakomitean puheenjohtajuudesta.

”Vain 110 prosentin asenne riittää”, Nieminen sanoo HS:n haastattelussa helsinkiläisessä kahvilassa Munkkiniemessä.

Nieminen mietti jatkamistaan viime kesänä. Päätös kypsyi Rion olympialaisten jälkeen elokuussa. Hän kiistää, että huono kisamenestys olisi vaikuttanut päätökseen.

”Rio ei vaikuttanut asiaan millään tavalla. Näitä päätöksiä ei tehdä mitalien määrän perusteella”, Nieminen sanoo.

”Koen, että olen samassa tilanteessa kuin huippu-urheilija. Vieläkö jaksan aloittaa uuden olympiadin, neljän vuoden jakson. En halua, että olen sitten myöhemmin tilanteessa, ettei jaksamiseni omistautua ole enää täydellinen. Nyt kun vauhti on vielä maksimissa, on hyvä hetki vaihtaa viestikapulaa”, entinen pikajuoksija sanoo.

Suomen olympiakomitean puheenjohtajuus on luottamustoimi. Työstä ei makseta korvausta, mutta päivät voivat olla pitkiä.

Nieminen laskee käyneensä lähes jokaisen 80 suomalaisen urheiluliiton tilaisuuksissa. ”Neljän vuoden aikana vapaaehtoistyötä 25–40 tuntia viikossa ja lisäksi viikonloppuja. Se vaatii intohimoista tekemistä.”

Rion jälkeen Niemistä arvosteltiin, ettei hän ota kantaa asioihin eikä anna lausuntoja tai haastatteluja. Nieminen sanoo sen olleen tietoinen ratkaisu.

”Suomalaisen urheilun on päästävä pois puheenjohtajavaltaisuudesta. Jotkut kaipaavat vielä Kekkostakin takaisin. Valta ei kiinnosta minua tippaakaan. Se ei vie urheilun asiaa eteenpäin, että minä annan julkisuudessa lausuntoja. Urheilun välttämätöntä muutosta on rakennettava nimenomaan alhaalta ylöspäin.”

Nieminen inhoaa pitkiä esityslistoja ja kokouksia, jos urheilijat ja kenttä voivat huonosti.

”Byrokratia ja paperinpyörittäminen tappaa helposti toiminnan. On tärkeä vahvistaa työnjakoa, jossa operatiivinen johto vastaa toiminnasta ja arjen päätöksenteosta. Urheilujärjestöjen luottamusmiehet antavat suunnan ja tavoitteet.”

Näkyvin muutos järjestökentässä on, että Suomen Olympiakomitea ja Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry yhdistyvät ensi vuoden alusta. Nieminen on ollut myös Valon puheenjohtaja.

Tilalle tulee pelkkä Olympiakomitea, joka yhdistää huippu-urheilun ja harrasteliikunnan. Mika Kojonkoski vastaa huippu-urheilun yksiköstä ja Teemu Japisson liikunnasta.

Yhdistymisen tarkoituksena on keskittää voimavarat kahteen pääasiaan: lisää liikettä ja menestyvä huippu-urheilu.

”Huippu-urheilussa uusi teema on, että parhaat harjoittelevat parhaiden kanssa parhaassa valmennuksessa. Lisää liikettä -teeman tavoite on tärkeä hyvinvoinnin kannalta.”

Pyrkimyksenä on myös ollut lisätä urheilun horisontaalista yhteistyötä kaikilla tasoilla ja vahvistaa niin sanottua respekt-kulttuuria – keskinäistä arvostusta lajien ja liittojen kesken.

”Johtamisen ydin on muuttunut. Urheilua ja muutosta ei voi johtaa käskemällä. Ihmiset on sitoutettava ja luotava lajirajat ylittävä verkosto.”

Esimerkiksi Nieminen mainitsee kamppailulajit, jotka ovat perustaneet yhteisen toimiston.

Niemisen mukaan muutos kestää pitkään. ”Britannia aloitti vastaavat toimet Atlantan kesäolympialaisten jälkeen vuonna 1996. Iso menestys tuli viisitoista vuotta myöhemmin.”

”Myös meillä muutos on oikeasti käynnistynyt. Toivon, että minun puheenjohtajakauteni muistetaan siitä.”

Toisena hyvänä vertauskohtana Nieminen pitää Tanskaa, jossa lajiliitot ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Tanskalaiset voittivat Riossa kuusitoista mitalia.

”Nyt Tanskassa on jo huoli Tokion 2020 kisoista. Entä jos sieltä tuleekin vain kymmenen mitalia, jota sitten pidettäisiin epäonnistumisena.”

Nieminen korostaa, ettei mitalien laskeminen ole Olympiakomitealle keskeistä. ”Kaikkia tietenkin harmittaa, ettei Riosta tullutkaan useampia mitaleja, kuten aina toivotaan. Oleellista on lisätä realististen mitaliehdokkaiden määrää.”

Suomella mitaliehdokkaita Riossa oli 7–8, Tanskalla 25–26. ”Mitaliehdokkaiden määrän ansiosta mitalimäärä kasvaa sitten automaattisesti”, Nieminen laskee. ”Viimeisen 30 vuoden 1–5 olympiamitalia eivät todellakaan riitä.”

Olympiamitalit eivät ole urheilun kokonaiskuva. Suomi on mennyt eteenpäin monessa lajissa, kuten joukkuelajeissa ja moottoriurheilussa. ”Penkkiurheilija saa nykyisin iloita monesta lajista.”

Niemisen jatkosuunnitelmia on arvuuteltu pitkin syksyä. Urheilulehti vihjaisi lopettamisesta alkuviikosta, mutta virallisesti hän kertoi siitä Suomen olympiakomitean hallitukselle perjantaina.

Olympiakomitean syyskokous valitsee uuden puheenjohtajan marraskuussa. Nieminen ei puutu seuraajansa valintaan.

”Menee pelleilyksi, jos puutun. Olympiakomiteaa voi johtaa vain täydellisesti omistautuneena”, evästää Nieminen, jonka mukaan pitää jo nyt vakavasti harkita, että puheenjohtajuus olisi päätoiminen.

”No, sitten taas naristaisiin siitä, että lisätään kuluja ja byrokratiaa. Siitä ei ole kysymys. Puheenjohtajan rooli on tärkeä oikean työnjaon ja tehokkuuden kannalta.”

Oli pitkälti Niemisen ansiota, että Sari Essayah valittiin Riossa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäseneksi. Nieminen itse ei paikkaa halunnut. ”Se olisi ollut hölmö ajatus. Olisin kuitenkin joutunut jäämään pois, kun täytän 70 vuotta.”

KOK työllistää Niemistä muulla tavalla. Hänet on valittu komissioon, joka koordinoi Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten valmisteluja ja kestävää kehitystä. ”Tavoitteena on täysin puhdas Peking 2022. Tavoitetta riittää.”

Entä mitä henkilökohtaisia tavoitteita sinulle nyt jää, kun aikaa vapautuu isosta luottamustoimesta?

”Minulle tuli melkein itku kateudesta, kun luin Bruce Springsteenin haastattelun, jossa hän kertoi, kuinka monta hienoa kirjaa hän on aivan viime viikkoina lukenut. Haluan lukea, kirjoittaa, nauttia musiikista ja kuvataiteesta ja opetella italian kielen. Urheiluhulluus minusta ei lähde koskaan.”

Oikaisu 1.10. kello 15.30. Olympiakomitean uuden puheenjohtajan valitsee syyskokous. Ei hallitus, kuten jutussa aiemmin luki.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Risto Nieminen

 Syntynyt 5. syyskuuta 1951 Vaasassa.

 Filosofian maisteri.

 Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja 2012–2016 ja Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation Valon puheenjohtaja 2014–2016.

 Veikkauksen toimitusjohtaja 2001–2012 ja valittiin maailman rahapelijärjestön WLA:n puheenjohtajaksi.

 Suomen Urheilumuseon johtaja 1980–1989.

 Veikkauksen tiedotusjohtaja 1989–2000.

 Suomen Urheilutelevision toimitusjohtaja 2000–2001.

 Saanut KOK:n korkean arvomerkin Olympic Orderin vuonna 2016.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

 3. 3

  Liverpool koki painajaisen Wembleyllä – Klopp nöyryytti topparia aikaisella vaihdolla

 4. 4

  Vahva näyte naisten jalkapallomaajoukkueen uudelta päävalmentajalta Anna Signeulilta

 5. 5

  Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys

 4. 4

  Huippuvalmentaja ja pelaajalegenda ylistivät pelin jälkeen Lauri Markkasta

 5. 5

  Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 3. 3

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 4. 4

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 5. 5

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  8. 8

   Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

  9. 9

   Takaperin kävelevä panda hämmentää Berliinissä: Eläintarhassa toivotaan, että parittelu piristäisi ”murrosikäistä” Meng Mengiä

  10. 10

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää