Urheilu

Wada vihjaa: Hakkerit ovat voineet manipuloida vuodettuja urheilijoiden terveystietoja – Suekin Syväsalmi: Suomalaisurheilijoiden tiedot eri kannassa

Hakkerit ovat julkaisseet luottamuksellisia lääkinnällisiä tietoja useista huippu-urheilijoista. Suomen urheilun eettisen keskuksen, Suek ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi pitää hakkereiden toimintaa ”selkeänä ja tuomittavana rikoksena”.

Maailman antidopingtoimisto Wada epäilee, että hakkerit ovat voineet manipuloida julkisuuteen vuodettuja huippu-urheilijoiden yksityiskohtaisia ja luottamuksellisia lääkinnällisiä tietoja, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäläistä alkuperää oleva verkkovakoiluohjelmisto murtautui aiemmin Wadan tietokantaan saatuaan selvitettyä Kansainvälisen olympiakomitean käyttämien sähköpostien salasanoja.

Hakkerit varastivat terveystietoja lukuisista kansainvälisen luokan urheilijoista. Heidän mukaansa nämä urheilijat olivat rikkoneet reilun pelin periaatteita käyttämällä dopingia huijaustarkoituksiin.

”Wada on havainnut omissa tutkimuksissaan, ettei kaikki julkaistu (hakkereiden) data vastaa tarkasti Wadan omaa dataa”, Wada tiedotti verkkosivuillaan.

Wada myös jyrähti, että hakkerit ovat hyökänneet ”halvalla tavalla” urheilijoita kohtaan, jotka eivät ole rikkoneet dopingsääntöjä. Wada on puolustanut urheilijoita sillä, että heille on annettava mahdollisuus kilpailla huipputasolla käyttämällä lääkinnällistä apua terveydellisiin vaivoihinsa ja sairauksiinsa.

Hakkereiden uskotaan suunnanneen iskunsa kostoksi tutkimuksille, jotka paljastivat Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman.

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi pitää hakkereiden toimintaa vakavana rikoksena.

”Tämä on selkeästi rikos ja tietenkin tuomittavaa. Kun rikoksen kohteena ovat ihmisten henkilökohtaiset terveystiedot, ei tätä vuotoa voi hyväksyä eettisesti millään tapaa”, Syväsalmi sanoo HS:lle.

Syväsalmen mukaan hakkerit eivät ole kenties saaneet kaikkia haluamiaan tietoja Wadalta, kun osa heidän julkisuuteen antamistaan terveystiedoista ei ole vastannut Wadan dataa.

”On haluttu vahingoittaa urheilijoita ja Adamsia (Wadan tietojenhallintajärjestelmää). Kunhan jokin tiedoista on saatu Wadan tiedostosta, on voitu julkisuuteen syöttää tekaistusti mitä vain profiiliurheilijoita. Voi olla, että he ovat tekaisseet tietoja saadakseen vahingon ja huomion aikaan”, Wadan pääsihteerinä vuosina 2000–2003 toiminut Syväsalmi pohtii.

Syväsalmi huomauttaa, että Suomen antidopingtoimikunta ADT ei ole syöttänyt Wadan Adams-järjestelmään suomalaisten urheilijoiden tietoja. Tiedossa ei ole myöskään, että hakkerit olisivat julkaisseet tietoja kenestäkään suomalaisurheilijasta.

”Voi olla, että Adamsissa on suomalaisten urheilijoiden tietoja, jos joku muu kuin ADT on testannut heitä. Me emme ole kuitenkaan niitä syöttäneet, ja se on toistaiseksi hyvä, kunnes päästään edes hyvään varmuuteen siitä, ettei järjestelmää voida hakkeroida. Tosin kuten tiedetään, milloin murtaudutaan Nasan tietokantaan ja milloin minnekin – sataprosenttista suojaa on hakkeroinnilta aika vaikea saavuttaa.”

Hakkerit ovat julkaisseet luottamuksellisia lääkinnällisiä tietoja muun muassa yhdysvaltalaisvoimistelija Simone Bilesista, saman maan tennispelaajista Serena ja Venus Williamsista, espanjalaisesta tennispelaajasta Rafael Nadalista, brittiläisestä kestävyysjuoksijasta Mo Farahista ja brittipyöräilijöistä Chris Froomesta ja Bradley Wigginsistä.

Hakkereiden iskun kohteeksi joutuneilla urheilijoilla on ollut erityisvapauksia kiellettyjen aineiden käyttöön.

”Meillä on erivapauslautakunta, jossa on useita asiantuntijoita. He käyvät tapauskohtaisesti läpi, tarvitseeko henkilö tällaista lääkitystä. Silloin kun todetaan, että tarvitsee, se on minusta erinomaisen hyvä järjestelmä – kunhan sitä sovelletaan oikein”, Syväsalmi sanoo.

Syväsalmi muistuttaa tässä yhteydestä norjalaisten hiihtäjien astmalääkkeiden käytöstä syntyneestä kohusta.

”Siitä syntyi rajanvetoja, mikä on oikein ja mikä väärin. Nythän Wada tarkensi ensi vuoden kiellettyjen aineiden listaan salbutamolin käyttörajoja. Vaikka rajanvetoja tulee, pidän tätä erivapausjärjestelmää hyvänä järjestelmänä”, Syväsalmi summaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Antidoping
 • Tietomurrot
 • Venäjä
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 4. 4

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 5. 5

  Edis Tatli palasi Euroopan mestariksi ja haluaa MM-otteluun: ”Nyt kiitän Jumalaa, perhettä, ystäviä ja sponsoreita, kaikkia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää