Islannin malli on valmis – tytöt ja pojat käyvät jalkapallo­harjoituksissa kesken koulupäivän

Islannissa seurat kuljettavat pelaajat koulusta harjoituksiin ja takaisin, pitävät maksut matalina ja pitävät ovet avoinna kaikille.

Kópavogur

Valmennuspäällikkö Ragnar Gislason solmii jalkapallohallissa tytön jalkapallokenkien nauhoja iltapäiväkahdelta koulupäivän jälkeen. Ryhmä 8–9-vuotiaita poikia ja tyttöjä on juuri tuotu HK-monilajiseuran omilla busseilla koulusta harjoituksiin, ja tunnin harjoitusten jälkeen heidät viedään takaisin kouluun.

”Saamme lapset tänne, kun he eivät ole väsyneitä päivän jäljiltä. Tietenkin tämä on kätevää vanhemmille ja minulle valmentajana ja vanhempana. Kun olen tehnyt työni, voin mennä kotiin ja viettää aikaa lasteni kanssa”, Ragnar Gislason kertoo.

Tunti toisensa perään ryhmät vaihtuvat hallissa iltapäivällä, bussit kuskaavat lapsia edestakaisin kolmen yhteistyökoulun ja hallin välillä. Näin toimii parhaimmillaan Islannin malli. Täällä kehitetään asioita, eikä vain puhuta asioista. Tämä malli on valmis kopioitavaksi.

Koska kaikki Islannin jalkaseurat ovat Euroopan jalkapalloliiton Uefan standardien mukaisia grassroots-seuroja, matalan kynnyksen osallistavia seuroja, voi kuka tahansa viedä lapsensa mihin tahansa seuraan. HS:n vieraillessa toi Gudmundur Kristinsson 6-vuotiaan tyttärensä ensimmäisin harjoituksiin.

”Tämä on erittäin hyvä asia. Minä voin olla töissä koko päivän ja poimia lapseni koulusta, kun hän on päättänyt koulupäivänsä”, Kristinsson sanoo.

Gislason aloitti seurassa valmennuspäällikkönä vuonna 2009, jolloin lasten jalkapalloharrastukset alkoivat vielä vanhempien työpäivien jälkeen.

”Ajattelimme, että voisimme kokeilla toisenlaista järjestelmää yhteistyössä koulujen ja päiväkotien kanssa. Pari vuotta sen jälkeen aloitimme harjoitukset nykyisellä aikataululla”, Gislason kertoo.

Islannin toiseksi suurin kunta, 35 000 asukkaan Kópavogur, antoi toisen täysimittaisen jalkapallohallinsa Handknattleiksfélag Kópavogsille. Toinen halli meni junioriseurojen parhaimmistoon kuuluvalle Breiðablikille. HK:lla on 850 jalkapallojunioria ja Breiðablikillä noin 1 200.

HK:lla on kuusi tuntia halli käytössään jokaisena arkipäivänä ja viikonloppupäivinä kolme ja puoli tuntia.

”Kunta sanoi meille, että saamme käyttää hallia ilmaiseksi kello kahdeksaan asti illalla. Sen jälkeen he vuokraavat sitä esimerkiksi muille seuroille.”

Gislason suunnittelee viikko-ohjelman siten, että kaikilla voisi olla kolmesta neljään harjoitusta viikossa. Päiväkoti-ikäisillä on kaksi harjoitusta viikossa.

Tiistai-iltapäivänä Helsingin Sanomien vierailun aikana halli on jaettu kahteen osaan. Toisella puolella harjoittelevat 8–9-vuotiaat tytöt ja toisella puolella saman ikäluokan pojat. Täysimittaisen kentän puolikkaat on jaettu vielä neljään eri osaan, joissa pelaajat harjoittelevat pallonkäsittelyä, syöttelyä, laukomista ja pienpelejä.

”Meidän pitää löytää kullekin nuorelle hänelle sopiva harjoitus. Jotkut äskeisen harjoituksen tytöistä ovat harjoitelleet neljäkin vuotta, ja osa heistä aloitti vasta äsken. Kukaan ei hyödy, jos laitamme kaikki samaan harjoitukseen. Emme jätä ketään ulkopuolelle. Parhaimmat saavat saman valmennuksen kuin heikommat”, Gislason sanoo.

Harjoitukset ovat selvästi hauskat ja hyvin organisoidut. Seurassa on Gislasonin lisäksi viisi täysipäiväistä valmentajaa, joista kullakin on vastuullaan pari vanhempaa ikäluokkaa, ja lisäksi he auttavat nuorimpien valmentamisessa.

Gislasonilla on Uefa A –valmentajatutkinto, parilla muulla on Uefa B –tutkinto ja muilla on yliopistotutkintoja liikuntatieteistä. Heidän kuukausipalkkansa on noin 3 000–4 000 euroa. Opettajan palkan luokkaa.

”Jos on koulutettuja ihmisiä tekemässä työtä, saa parempia tuloksia”, Gislason sanoo.

Gislason aikatauluttaa harjoitukset siten, että lapset voivat osallistua muiden lajien harjoituksiin pari kertaa viikossa.

Olosuhteiden ja valmennuksen voisi kuvitella maksavan paljon. Mitä vielä, maksutkin ovat kohtuulliset.

Kokonaisesta vuodesta lasten vanhemmat maksavat 80 000 kruunua eli noin 700 euroa. Kunta tukee lasten harrastuksia 37 000 kruunulla (noin 330 euroa) vuodessa, ja vanhemmat voivat käyttää tuen kahteen eri harrastukseen.

Seuramaksuja kohtuullistaa se, että jalkapalloliitto ei peri seuroilta erotuomarimaksuja tai sarjamaksuja.

”Emme ole keksineet pyörää uudestaan. Meidän pitää vain tehdä asioita paremmin.”

Islannin pääsy Ranskan EM-turnaukseen toi myös resursseja. Islannin jalkapalloliitto päätti jakaa turnauksen tuotoista noin neljä miljoonaa euroa seuroille.

Islannin jalkapallon valtava kehitys alkoi 2000-luvun alussa, kun kunnat rakensivat jalkapallohallit, ja liitto rakensi minijalkapallokenttiä kouluihin.

Jalkapalloliiton valmennuskoulutuksen päällikön Dagur Sveinn Dagbjartssonin mukaan vanhimpien juniorien valmennusta voi vielä kehittää. EM-tuotoilla palkataan lisää valmentajia liittoon.

”On varmasti jotain, mitä voimme tehdä paremmin”, Dagbjartsson sanoo.

Nyt islantilaisseurat ovat tasa-arvoisia ja avoinna kaikille, mutta Dagbjartsson puhuu jo seuraavasta vaiheesta, jossa parhaille pelaajille pitäisi saada lisää yksilöllistä valmennusta.

”Se on herkkä aihe, koska silloin osa vanhemmista voi valittaa epätasa-arvosta”, Dagbjartsson sanoo.

Maan pienestä koosta on kuitenkin hyötyä.

”Meidän on helppo toimia yhdessä, emmekä hukkaa lahjakkuuksia.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Tiedätkö, mitä Lauri Markkasen lähes jokaisessa twiitissä käyttämä aihetunniste tarkoittaa? Yhdistää näppärästi mennyttä ja nykyistä

 3. 3

  Mitä päivää vietetään tänään jo 45. kerran? F1-sarja huvittelee Kimi Räikkösen puhelahjojen kustannuksella

 4. 4

  Valioliigahyökkääjää uhkaa historiallinen pelikielto – oliko rangaistuspotkun hankkiminen ”erotuomarin onnistunutta huijaamista”?

 5. 5

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 3. 3

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 4. 4

  Korson kupla puhkeamassa – sensaationa syntynyttä FC Legirus Interiä uhkaa äkkikuolema: ”Päätimme, että hullunleikki saa loppua”

 5. 5

  Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 5. 5

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä festivaaleilla: Ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  3. 3

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  4. 4

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  8. 8

   Onko paperittomina maassa oleskelevilla oikeus rokotuksiin ja mielenterveys­palveluihin? Helsingin kaupunginvaltuusto saa eteensä mielipiteitä jakavan kiistakapulan

  9. 9

   Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erosi

  10. 10

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  5. 5

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  11. Näytä lisää