Urheilu

F1-itsevaltias nauttii suurta kunnioitusta – ”hän on tehnyt kaikista rikkaita”, sanoo entinen F1-kuljettaja Mika Salo

Bernie Ecclestone, 85, oli menettää intohimonsa formuloihin suojattinsa kuoleman vuoksi. Myöhemmin hän kaupallisti formula 1:n miljardibisnekseksi.

Jos formula 1 -sarjan menestystarina kiteytetään yhteen mieheen, vastaus on helppo: Bernie Ecclestone.

85-vuotias britti ei koskaan menestynyt kilpakuljettajana, mutta loi sarjan ympärille miljardibisneksen. Osviittaa sarjan nykyisestä arvosta saatiin viime kuussa.

Syyskuussa tehdyssä kaupassa Liberty Media osti Formula 1 -sarjan CVC Capital Partnersilta. Ecclestone on silti jatkamassa sarjan toimitusjohtajana, joskin saksalaisen Auto Bild Motorsportin mukaan Liberty Median pääomistaja John Malone haluaisi Ecclestonesta eroon jo tämän kauden päätteeksi.

Kauppahinta oli 4,4 miljardia dollaria. Sen lisäksi Liberty Media otti kontolleen yli kolmen miljardin velat.

Se kertoo, miten suuresta bisneksestä formuloista puhutaan. Kiitokset valuvat Ecclestonelle.

”Ilman Bernieä olisi tarvittu ’toinen Bernie’. Hän oli näkijä, joka tajusi lajin kaupallisen potentiaalin. Sen, miten lajista tehdään kansainvälisesti suosittu”, sanoo Formula 1 -maailmaa toimittajaurallaan pitkään seurannut Lasse Erola.

”Aika vaikea on uskoa, että lajin nousu olisi onnistunut ilman häntä. Se on tulosta pitkäjänteisestä tekemisestä. Aika uskomatonta, että on pystynyt säilyttämään vallan, vaikka nykyään vain hallinnoi omistajien tahdon mukaan”, sanoo puolestaan F1-sarjassa tuomarina toiminut Kari O. Sohlberg.

Ennen nousuaan F1-moguliksi Ecclestone koki sarjan monesta eri näkökulmasta.

Nuoruudessaan Ecclestone osallistui kilpailuihin heikolla menestyksellä niin moottoripyörillä kuin Formula 3 -autoilla. Ostettuaan Connaughtin tallin 1957 hän yritti seuraavana vuonna myös F1-sarjassa, mutta karsiutui kahdesta kilpailusta.

Samaan aikaan Ecclestone manageroi Stuart Lewis-Evansia. Lupaavaa nuorta kuljettajaa, jonka ura päättyi traagisesti kuolemaan kilpailussa. Vuoden 1958 Marokon osakilpailussa Lewis-Evans ajoi ulos Marokon osakilpailussa. Kuusi päivää myöhemmin Ecclestone istui ystävänsä sängyn vierellä, kun tämä kuoli. Samalla hiipui Ecclestonen intohimo lajiin ja hän jättäytyy pois.

Paluu sarjaan on edessä 60-luvun puolivälissä Jochen Rindtin managerina. Vuonna 1970 Rindt ajoi ulos Monzan F1-kilpaiussa vapaissa harjoituksissa ja kuolee saamiinsa vammoihin.

BBC:n tutkivan toimittajan Tom Bowerin No Angel: The Secret life of Bernie Ecclestone -kirjan mukaan Ecclestone oli Lewis-Evansin kuoleman jälkeen vakuuttanut itselleen, ettei ystävysty enää kuljettajiensa kanssa. Rindtin ja Ecclestonen väleistä tuli silti läheiset.

Rindt oli menettänyt vanhempansa sodassa ja 12 vuotta vanhemmasta Ecclestonesta oli tullut isoveljen kaltainen hahmo hänelle.

”Jochenin kuolema oli kamalaa aikaa. Olen ollut läheinen monien kuolleiden miesten kanssa, mutta Jochenin kuolema oli järkytys, jota en voi kuvailla”, Ecclestonen kerrotaan kirjan mukaan sanoneen silloiselle naisystävälleen Tuana Tanille.

Ecclestonen yhtäjaksoinen aika lajin parissa alkoi Brabhamilta vuonna 1971. Hän osti tallin ja pääsi mukaan tallien yhdistykseen FOCAan.

Ecclestonen johdolla FOCAn ote oli tiukka. Tallit alkoivat vaatia talleille isompaa osuutta formuloiden tulovirrasta. Se johti rankkoihin erimielisyyksiin, jotka kärjistyivät esimerkiksi peruttuihin kilpailuihin.

Vuonna 1982 neuvoteltiin ensimmäinen niin sanottu Concorde-sopimus, jolla sovitaan esimerkiksi tulonjaosta osapuolten kesken. Ensimmäisen sopimuksen nojalla sarjan kaupalliset oikeudet siirtyivät kuljettajien yhdistykselle. FISA sai vastata lajin teknisistä säännöistä ja kilpailutoiminnasta.

”Bernie ymmärsi, että televisio on se väline, joka tuo mahdollisuudet ja alkoi tehdä televisiosopimuksia. Laji muuttui. Aiemmin puhuttiin tuhatlappusista, pian miljardeista”, Erola sanoo.

Alkajaisiksi Ecclestone teki vuonna 1982 sopimuksen kisalähetyksistä Euroopan yleisradioyhtiön EBU:n kanssa. Ecclestone sai sopimukseen ehdon, jonka mukaan kisalähetykset näytettiin kokonaisuudessaan. Itse hän puolestaan lupasi, että kaikki tallit ovat mukana kilpailuissa.

EBU-sopimus nosti F1-sarjan näkyvyys kasvoi uusiin lukemiin. Se puolestaan tarkoitti mainostajien kiinnostuksen kasvua. Vähitellen talous alkoi kasvaa.

”Aiemmin viikonloput ajeltiin autokilpailuja pitkin maailmaa. Kukaan ei rikastunut. Rikkaat ajelivat ja toiset rahoittivat. 60-luvulle asti oli vielä tällaista. Sitten Bernie tuli 70-luvun alussa ja 80-luvulla kaappasi kaupalliset oikeudet”, Erola tiivistää.

Yhtenä käännekohtana sarjan tunnettavuuden kannalta Erola pitää vuotta 1994. Imolan kisaviikonloppu päättyi traagisesti, kun Ayrton Senna ajoi ulos Tamburino-mutkassa, auto paiskautui betonivalliin ja sarjan suuri tähti kuoli.

Ecclestonella ei ollut asiaa kuljettajan hautajaisiin. Perheen mielestä Ecclestone viivytti tahallaan tietoa Sennan kuolemasta, jotta osakilpailu saatiin ajettua. Erolan mukaan tragedian jälkeen yleinen ajatus oli, että laji hiipuu.

”Seuraus oli päinvastainen. Kiinnostus kasvoi ja seuraavissa kisoissa katsojamäärät olivat kaksinkertaisia”, Erola muistelee.

Saman on todennut Ecclestone itsekin. Vuonna 2009 hän sanoi Sennan olleen epäonninen, mutta kuoleman tuoneen paljon julkisuutta lajilla.

”On häpeällistä, että menetimme Ayrtonin. Hän oli hyvin suosittu. Mutta tapahtuma kiinnosti monia sellaisia ihmisiä, jotka eivät olleet ennen kuulleet lajista”, Ecclestone sanoi.

Vuonna 1996 Ecclestone neuvotteli kaupalliset oikeudet itselleen. Hän kävi ensin neuvottelut FIA:n kanssa, jonka jälkeen olivat vuorossa tallien kanssa neuvottelut korvausehdoista. Ensimmäisenä oikeudet Ecclestonen yhtiölle tuonut sopimus oli umpeutumassa vuoteen 2010, mutta jo neljä vuotta aiemmin Ecclestone hankki kaupalliset oikeudet johtamalleen yritykselle sadaksi vuodeksi.

Lokakuun lopulla 86 vuotta täyttävä Ecclestone on myynyt yritystensä osakkeita. Ecclestonen ja hänen omistamansa Bambino Trust -holdingyhtiön omistusosuus sarjasta on 14 prosentin tuntumassa.

Luottamus britin työhön sarjan toimitusjohtajana on valtava. Jämäkkä neuvotteluote on tuonut rahaa myös muille.

”Berniellä on varikolla paljon kavereita. Hän on tehnyt kaikista rikkaita. Ihmiset ovat hänelle kiitollisuuden velassa”, sanoo entinen F1-kuljettaja Mika Salo.

Salo itse oli Ecclestonen kanssa tekemisissä heti uransa alusta lähtien. Salon manageri Mike Greasley sai aivoverenvuodon, kun Salon ensimmäistä sopimusta sorvattiin. Siinä vaiheessa Ecclestone astui esiin kuin ”kummisedän” roolissa auttamaan nuorta ajajaa.

”Bernie sanoi, että älä huolehdi, olen managerisi siihen asti, että Mike on taas kunnossa. Hän sumpli sopimuksia. Paljosta on häntä kiittäminen”, Salo sanoo.

Varikko-olosuhteissa Ecclestone viihtyy motorhomessa, eli paikkakunnalta toiseen kiertävässä luksusrekassa. Seinien sisäpuolella tehdään bisnestä. Tapaajia on parhaimmillaan jonoksi asti.

Salon ja Nico Rosbergin managerina sekä toimittajana F1-maailmaa nähnyt Jukka Mildh arvioi, että Ecclestone on silti varikolla paremmin tavoitettavissa kuin vaikkapa Kimi Räikkönen.

Ecclestone seuraa kilpailut luksusrekastaan, mutta käy ulkopuolella esimerkiksi vierailemassa talleissa ja vastaanottamassa vieraita, joiden kanssa siirrytään palavereihin rekan sisäpuolelle.

”Hänellä on yleensä aika työntäyteisiä viikonloppuja, kun moni taho haluaa puheille”, sanoo Kari O. Sohlberg.

Mildh kertoo tavanneensa Ecclestonea lähinnä erilaisissa tilaisuuksissa, joihin sekä Ecclestone että hänen edustamansa kuljettaja osallistuivat.

”Bernie on rento mies, joka ei pidä siitä, että hänen läsnä ollessaan aristellaan. Emme puhuneet bisnestä, vaan rentoa jutustelua”, sanoo nykyisin Ylen F1-asiantuntijana toimiva Mildh.

Sohlberg sanoo Ecclestonen olevan myös tarkka siitä, kuka alueella kulkee.

”Bernie näkee motor homestaan kaiken, mitä varikolla tapahtuu. Kukaan ei näe sinne sisällä. Jos hän näki henkilön, jolla ei hänestä ollut oikeutta olla siellä, hän lähetti helposti jonkun tarkistamaan, onko oikea passi. Hän oli hyvin tarkka, sillä hän teki paljon bisnestä”, Sohlberg sanoo.

Mildh sanoo, että Ecclestone ei ole pelkästään kova bisnesmies, vaan hänellä on ehdottomasti myös ystäviä formulamaailmassa.

”Bernie on innokas backgammonin pelaaja. Ydinporukka kokoontuu kisaviikonloppuina pelaamaan. Siihen ei kuulu niinkään tallipäälliköitä, vaan esimerkiksi toimittajia ja tv-tuotannon edustajia, jotka ovat aktiivisesti läsnä kisaviikonlopuissa”, Mildh kertoo.

Samalla Ecclestonen luottamus pitää pystyä lunastamaan ja vakuuttamaan tämä asiastaan.

”Jos Bernie ei koe jotain haastattelua järkeväksi, hän saattaa vastata kysymykseen kysymällä saman kysymyksen toimittajalta. Hänen maineensa on sen vuoksi hieman koppava”, Mildh sanoo.

90-luvun lopulle asti F1-kilpailuja kiertänyt Erola muistaa, että Ecclestone ei ollut kovin yleinen haastateltava.

”Lehtimiehenä saatettiin joskus nähdä, mutta häneltä oli vaikea saada haastattelua. Brittilehdet olivat aivan haltioissaan, jos joku onnistui saamaan Bernieltä haastattelun”, Erola sanoo.

Ecclestonen aikaan on mahtunut myös skandaalinkäryä. Häntä syytettiin lahjusten maksamisesta pankkiiri Gerhard Gribowskylle, kun CVC osti F1-sarjan osakkeet vuonna 2005.

Ecclestone kiisti syytteet. Hän sopi asian rahalla. Syyttäjät hyväksyivät ratkaisun, jossa Ecclestone maksoi 100 miljoonaa dollaria korvauksia Baijerin vapaavaltiolle asian vuoksi.

Kun Ecclestone jossain vaiheessa jättää sarjan, jää jälkeen valtatyhjiö.

”Jatkajalla on paljon työtä, että saa saman kunnioituksen”, Salo arvioi.

Lajin suurimmaksi riskiksi Ecclestonen jälkeisessä ajassa Salo näkee sen, että tallit alkavat tapella rahasta.

”Bernie jättää jälkeensä murroksessa olevan sarjan, jonka talous on hyvässä kunnossa. Kun hän lopettaa, on enemmän niitä, jotka haluavat jakaa kakkua”, Mildh sanoo.

Lähteet: Erolan, Mildhin, Sohlbergin ja Salon haastattelut, HS-arkisto ja Tom Bowerin kirja No Angel: The Secret life of Bernie Ecclestone.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Formula 1
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

 2. 2

  Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 3. 3

  Jokereiden painajaisvastustaja haki taas pisteet narripaidoilta

 4. 4

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 5. 5

  Sarjakärki Kärpät oli ajoittain helisemässä HIFK:n kanssa – punanutut olivat ottaneet opiksi lokakuun nolosta tappiosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump Jr. nostaa rautaa kunnioitusta herättävän määrän – ja samalla hän näyttää, miten painoja ei ainakaan pidä nostaa

 2. 2

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 3. 3

  Teukka Ulander on ilmiömäinen puuhamies – kun hän mokasi, poliisikin antoi anteeksi

 4. 4

  Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  Polvivamma pilasi hyökkääjän MM-unelman – ”Se oli nivelen vääntövammoista pahin, jonka olen nähnyt”, sanoo lääkäri

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Base-hyppääjän ennätysyritys päättyi kohtalokkaasti – paiskautui Himalajalla vuorenseinään ja kuoli

 2. 2

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 3. 3

  Kiekkotähtien pojat vaihtoivat salibandyyn – ”Siellä sain pelata rauhassa”, perustelee Raimo Summasen poika Miko

 4. 4

  Amanda Harkimo villitsee fanit ja psyykkaa pelaajat: Nyt hän kertoo miksi lähti mukaan tosi-tv-ohjelmiin – entä milloin Jokerien dj:llä on ”lällällää”-olo?

 5. 5

  Yli miljardin maksaneen Venäjän MM-stadionin käsittämättömät rakennusratkaisut joutuivat naurunalaiseksi: ”Toivottavasti ei syty tulipaloa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  7. 7

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  8. 8

   Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
  3. Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla
  4. Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla
  5. Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma
  6. Tunti sitten
  7. 53-vuotias Ann-Christine Stenfors aloitti jää­kiekon ja pääsi heti Esa Tikkasen oppiin – keski-ikäinen jää­kiekkoilija, jalka­palloilija ja skeittari kertovat, miltä tuntuu aloittaa liikunta­harrastus vanhemmalla iällä Tilaajille
  8. En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt
  9. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  10. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  11. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  12. Etelään vettä ja pohjoiseen lunta
  13. Näytä lisää