Urheilu

Jalkapallolegenda Atik Ismail panttasi viinanhimossa EM-mitalinsa ja vanhempiensa pöytähopeat – nyt hän kertoo vaikeasta isäsuhteestaan

Atik Ismail on rikkonut sääntöjä, pelannut ja rellestänyt. Nyt hän kertoo vaikeasta isäsuhteestaan, päihde­riippuvuudestaan ja hoitojaksosta psykiatrisella klinikalla.

Atik Ismail, 59, on Suomen jalkapallon väriläiskä. Hän kertoo tiistaina ilmestyvässä Pelimies-omaelämäkerrassaan rohkeasti tarinansa kenttien ulkopuolella.

Ismail oli pallotaituri ja maalintekijä. Hän elätti tempuillaan 1970-1980-luvuilla iltapäivälehtiä, ja viikkolehdet saalistivat osansa Atik-paperinukeilla.

Ismaililla oli kuitenkin vastustaja, joka oli aina voitolla: päihderiippuvuus. Ismail tunnustaa, että 26 raittiin vuoden jälkeen hänen on oltava varuillaan.

Ismail kurvaili kolmisen viikkoa sitten Helsingin keskustassa punaisella Volkkarillaan. Liikennevaloissa Eerikinkadulla hän osoitti viereistä korttelia.

”Tuossa oli kanikonttori, panttilainaamo, josta sain rahaa viinanhimooni. Sinne jäi palkintopystejä ja vanhempien pöytähopeita”, Ismail kertoo HS:lle.

Ismail oli voittamassa Suomen jalkapallohistorian kirkkainta mitalia, 18-vuotiaiden EM-hopeaa 1975.

”Mitalin vein panttilainaamoon. Kun yritin lunastaa mitalin takaisin kuulin, että se oli jo sulatettu.”

Ismail ei kerro kirjassa kanikonttorikeikoista, vaikkakin se käsittelee lähinnä elämää pelin ulkopuolella. Siihen on syynsä.

”Yksi leikekirja jäi ryyppylainan panttina portsarille, joka on kuollut. Paksu jakso peliuraa on kadoksissa”, sanoo Ismail. ”Kuolinpesästä en ole tohtinut kysellä.”

Ismail kertaa avoimesti, häpeilemättä ja rehellisesti päihderiippuvuuttaan.

Hän kertoo kahden vuoden terapiasta ja neljän kuukauden hoitojaksosta Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrisella klinikalla.

Ismail muistelee juomasuosikeikseen mansikkaisen Corditas-liköörin ja edesmenneen Hurriganes-kitaristin Cisse Häkkisen esittelemän ginipitoisen Alaska-drinkin.

”Elämästä ei ikinä tiedä, ja 60 vuoden rajapyykki lähestyy”, miettii Ismail kirjoitushaluistaan.

Ismail kuljettaa elämäkerrassaan muistikuvia ajankaaresta. Sisältöä höystää yhdistelmä populaarikulttuuria: rokki ja urheilu.

Ismailille kirjoittaminen on terapiaa, ensiapua, tunteiden purkamista ja piilopaikka kuningas alkoholilta.

Hänen kaksi edellistä kirjaansa ovat Ammattina jalkapallo ja Mestaruussarjan maestrot. Kaksi kirjaa on valmisteilla.

Lapsuutensa kesiä Ismail vietti sukulaisten mökillä Ylöjärvellä:

”Vaikka satoi, päivät tuntuivat aurinkoisilta.”

Samalla lailla Ismail ei tuntenut kotonaan. Hänelle äiti oli aurinko, mutta suhde kangaskaupassa työskennelleeseen isään oli myrskyisä.

Ismailin hajuaisti herkistyi jo lapsena tataariperheen kotona Haagassa herkullisten ruokien tuoksumaailmassa.

”Isä toi matkoiltaan kaksi kertaa jalkapallon. Ensimmäinen pallo haisi tupakalle ja toinen kamelille, mutta isä haisi aina viinalle”, kirjoittaa Ismail.

Ismail muistelee rakkaan äitinsä kuolemaa. Kuinka hän kantoi 1980 krapulapäissään arkkua ja vietti suruajan terasseilla. Isänsä kuoleman palvelutalossa 1987 Ismail ohittaa toteamuksella.

Vuosia myöhemmin ryhmäterapiassa Ismail purki vaikeaa isä-suhdettaan. Hän istui vertaistukiryhmässä 100 kertaa kolmessa kuukaudessa.

Terapiassa Ismail kuunteli, puhui. Kuunteli, itki ja kuunteli. Lopulta otti käteensä valokuvan edesmenneestä isästään ja kirjoitti pitkän kirjeen haudan taakse.

Ismail toivoi, että pystyisi vielä kerran tapaamaan isänä ja he voisivat puhua toisilleen sanoilla, joita silloin ei löydetty.

”Päällimmäisenä on, että olit paljon poissa. Töissä, kapakoissa vai missä? Siitä olen kiitollinen, ettet koskaan juonut silmieni edessä…”, kirjoittaa Ismail.

”…Annatko anteeksi, että humalassa kävin taskuillasi ja varastin sekkejä. Eikä sekään riittänyt, vaan väärensin nimesi. Voi luoja mitä, minä olen tehnyt.”

Pelivuosinaan Ismail liimautui kaltaistensa juopuneiden läheisyyteen. Häntä näki Mannerheimintiellä Viidessä Pennissä, Vartaassa ja Hallinkorvassa, Kallion Oogeessä ja keskustan Cafe Metropolissa.

”Kolmesti minulle pantiin alavatsaan juomahaluja hillitsevä antabus-kapseli, mutta kokeilemaani amfetamiiniin ja ruohoon se ei reagoinut. Pakkoraitista minusta ei saanut”, sanoo Ismail.

Ismail nousi huipulle Helsingin Jalkapalloklubissa. Pääkaupunkiseudulla uutisoitiin suurella hänen siirtymisensä yhdeksi kaudeksi paikalliskilpailijaan Kiffeniin 1977.

”Kiffen oli enemmän rock and roll. Kiffenin iloiset veitikat nauttivat menetyksestään vilpittömästi. Laulu soi, ja pukuhuoneesta kuului kaljapullojen kilinä.”

Ulkomailla Ismail pelasi 1978–1980 Turkin Besiktasissa, Belgian Waregemissa ja Tukholman AIK:ssa. Tukholmassa Ismail ajoi juovuspäissään kolarin, joka ei koskaan paljastunut lehdistölle.

Ismailin uran loppupuolen seurat etelässä olivat Hyvinkään Apollo 1985 ja Pallo-Pojat 1986.

”Hyvinkäällä tutuiksi tulivat kapakat Hopealyhty ja Tina Pub”, kirjoittaa Ismail.

”Pallo-Poikien aikaan asuin isän kanssa. Kaksi ongelmaista 18 neliön yksiössä. Milloin krapulassa, milloin humalassa, hyvin harvoin selvin päin.”

”Mietin, mikä helvetti mua vaivaa? Haluanko edes elää?”.

Ismail pakkasi 1986 omaisuutensa putkikassiin ja lähti junalla Kuopioon. Hän oli tehnyt pelisopimuksen Kopareiden kanssa.

”Vastassa oli torvisoittokunta. Luulin, että se oli minua varten, mutta kaupungissa oli tapana toivottaa turistit musisoimalla tervetulleeksi”, kertoo Kuopion Kopareissa, Juankosken Pyrkivässä ja Kuopion Kingsissä peliuransa päättänyt Ismail.

Ismail ottaa kirjassaan kantaa urheilun puheenaiheisiin.

Hän heittää tikalla HJK:n toimitusjohtajaa Aki Riihilahtea, Ylen kommentaattori Erkka V. Lehtolaa ja olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajaa Mika Kojonkoskea.

Hän on huolestunut jalkapallon yleisökulttuurista. Hän ei viihdy katsomoissa, joista haistatellaan, rähistään ja huudellaan törkeyksiä pelaajille.

Ismail muistaa hyvällä häneen kohdistunutta huutoa Kuopiossa. Ismailin löysät pelihousuni olivat valuneet perskannikkoiden puoliväliväliin, kun joku huusi:

”Atiikki, aevos valluu.”

Kirjan päätöspuheensa Ismail aloittaa sanalla kuolema. Hän pelkää kuolemaa, ei halua luopua elämästä, vaan elää ja aistia.

”Olen muslimi ja rikkonut koraanin sääntöjä. Juonut, pelaan uhkapelejä ja syön sianlihaa, mutta uskon tuomiopäivän armahdukseen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Atik Ismail

 Synt. 5.1. 1957 Helsinki.

 Ex-jalkapalloilija.

 Asuu Kuopiossa, lähihoitaja, päihdetyöntekijä, luennoitsija.

 Seurajoukkueet Suomessa: HJK, Kiffen, Apollo, Pallo-Pojat, Koparit, JuPy ja Kings.

 SM-sarjassa 201 ottelua ja 113 maalia. SM-kulta 1978 ja 1981, SM-maalikuninkuus 1978, 1979 ja 1982.

 Ulkomailla: Besiktas, Waregem ja AIK Tukholma.

 A-maajoukkue 1978–1983: otteluita 26, 7 maalia.

 Valmennusura mm. KPT, KuPS, Zulimanit, Kings, Kiffen ja PK-37.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Alkoholismi
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Kiekkoikoni Mika Lartama ajautui miljoonavelkoihin, huumekoukkuun ja seuransa hylkäämäksi – nyt hän toivoo anteeksiantoa: ”En pane vastaan, että paita nostettaisiin takaisin”

 3. 3

  Lauri Markkasen seurakaveri sai lyömisestä pitkän pelikiellon – ”Hän on hyvä poika”

 4. 4

  Arto Bryggare heilutteli setelitukkoa, salaperäiset lakimiehet Allianssi-kohussa, pyöräilijän katoaminen – Erkki Alajan muistelmateos kertoo suomalaisesta urheilubisneksestä

 5. 5

  Mourinho: muut managerit itkevät ja itkevät, kun pelaaja on loukkaantunut – Conte iski takaisin Mestareiden liigan ottelun jälkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan

 4. 4

  Kiekkoikoni Mika Lartama ajautui miljoonavelkoihin, huumekoukkuun ja seuransa hylkäämäksi – nyt hän toivoo anteeksiantoa: ”En pane vastaan, että paita nostettaisiin takaisin”

 5. 5

  FC Honka houkutteli nipun valmentajia Tapiolaan – joukossa muun muassa KäPan mestarivalmentajat

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 5. 5

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  2. 2

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  6. 6

   Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

  7. 7

   Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

  8. 8

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  9. 9

   Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  9. 9

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen –”Ihme että tällainen porukka onnistui”
  3. Testasimme maailman suosituimman Playstation-pelin VR-version, jossa tulee oikeasti paha olo – Gran Turismo hämärtää toden ja pelin rajaa
  4. Holtitonta pysäköintikulttuuria
  5. ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan
  6. Katalonian armonaika umpeutui, aluejohtaja uhkasi itsenäisyys­julistuksella aiempaa epäsuoremmin – Espanja aloittaa poikkeustoimet itsehallinnon viemiseksi
  7. Ennen­näkemätön paniikki valtasi maailman osakemarkkinat 30 vuotta sitten – voisiko sama tapahtua nykyään?
  8. Amazonian mystiset kaivanteet olivat portteja – Suomalaistutkijoiden mukaan valtavat kuviot kaivettiin, jotta ihmiset voisivat keskustella esi-isien, eläinten ja taivaankappaleiden kanssa
  9. Europol: Ihmissalakuljettajien liiga jäi kiinni Suomessa – Neljä epäiltyä pidätetty
  10. Poliisi epäilee, että hiv-positiivinen mies harrasti suojaamatonta seksiä kertomatta tartunnasta seksikumppanilleen
  11. Suomen lääkkeet ovat kahdessa isossa varastossa ja pienikin ongelma voi romahduttaa jakelun – ”Tilanne ei ole kestävä”, sanoo Fimean ylijohtaja
  12. Näytä lisää