Urheilu

Erkka Westerlundin tyly näkemys suomalaisurheilusta: Ensin lisää arvostusta, sitten rahaa

Erkka Westerlund haluaa suoristaa urheilun rakenteita ja kohdistaa valtiolta saatavat tukieurot nykyistä tarkemmin. Lisää resursseja urheilu saa vain olemalla nykyistä tärkeämpi osa yhteiskuntaa.

”Emme tämän hetken toiminnallamme ole ansainneet enempää arvostusta ja sitä kautta enempää rahaa. Urheilun on pantava osaamisensa sille tasolle, että olemme hyviä kumppaneita yrityksille.”

Erkka Westerlundin näkemys suomalaisen urheilun nykytilasta on suora ja monien mielestä jopa tyly. Hänen sanojaan kannattaa kuitenkin kuunnella tarkasti, sillä kiekkoprofessoriksikin kutsutulla Westerlundilla on pitkä ja monipuolinen kokemus suomalaisesta urheilusta.

Westerlund on valmentanut menestyksekkäästi Suomen jääkiekkomaajoukkuetta, Helsingin IFK:ta ja Jokereita. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Vierumäen urheiluopiston rehtorina ja huippu-urheilun muutosryhmässä.

Nyt Westerlund valmentaa yrityksiä ja luennoi työhyvinvoinnista. Hän kuvailee itseään jopa hiukan ulkopuoliseksi, vaikka luottamustoimet muun muassa valmentajien etujärjestöissä pitävät tiukasti kiinni urheilussa. Uusista pesteistä suomalaisen urheilun ongelmat myös hahmottuvat paremmin.

Westerlund on pohtinut viime aikoina Suomen huippu-urheilun vaikeuksien syitä. Kritiikki toimijoita ja toimintamalleja kohtaan kasvoi historiallisen surkeasti sujuneiden Rion olympialaisten jälkeen kovaksi.

Arvostelun keskiössä on ollut Mika Kojonkosken johtama Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, joka on selittänyt heikkoa menestystä muun muassa resurssien vähyydellä.

Westerlundin mukaan jo nykyisillä resursseilla voidaan tehdä paljon, kun ne saadaan kerättyä yhteen ja kohdistettua oikein. Siihen tarvitaan hänen mukaansa urheilukentän yhteistyötä.

Nyt huippu-urheilun lopulta verrattain pieni yhteisö on pirstoutunut Olympiakomitean ja lukuisten lajiliittojen alaisuuteen. Oman lukunsa muodostavat liikunnan palvelujärjestöt, jotka ovat jakamassa opetusministeriön veikkausvoittovaroista järjestöille myöntämää 40 miljoonan euron pottia.

Huippu-urheilun saama summa on laskentatavasta riippuen jopa 20 miljoonaa euroa.

”Urheilun muutosprosessissa rakenteiden muuttamisessa ja byrokratian purkamisessa ei ole päästy kovinkaan pitkälle”, Westerlund sanoo.

”Rahaa pitää pystyä kohdentamaan paremmin suoraan urheilijoihin liittyvään toimintaan.”

Westerlund toivoo selvää työnjakoa Olympiakomitean, lajiliittojen ja veikkausrahaa jakavan ja urheilun toimintaa ja sisältöjä ohjaavan opetusministeriön välille. ”Pitäisi olla selkeä sopimus tavoitteista, rooleista ja tehtävistä.”

Hän pitää hyvänä selvitysmies Heikki Halilan tuoretta ehdotusta, joka siirtäisi lajiliitoille jaettavat valtiontuet Olympiakomitean päätettäväksi. Näin ministeriön ohjausvaikutus heikkenisi ja vastaavasti Olympiakomitea pääsisi päättämään rahojen lisäksi huippu-urheilun painotuksista.

”Tämä on juuri sitä yhteistyötä, jossa meidän pitää löytää uusi taso”, Westerlund sanoo.

”Ministeriön, Olympiakomitean ja lajien välillä pitäisi päästä yhteiseen sopimukseen, mihin resursseja käytetään. ”

Samalla valtaa siirtyisi todennäköisesti lajiliitoilta Olympiakomitean suuntaan. Sen sulattelu vaatisi urheilukentältä yhteistä ymmärrystä huippu-urheilun kehittämisen suunnasta.

Tärkein kysymys suomalaisen urheilun tulevaisuuden kannalta ei Westerlundin mukaan ole kuitenkaan vähäisten resurssien jako. Rahaa tärkeämpi on urheiluihmisten ja urheilijoiden omien voimavarojen saaminen nykyistä parempaan ja tehokkaampaan käyttöön. Muutamien miljoonien uusjaolla ei suomalaista huippu-urheilua maailman huipulle nosteta. Se on tärkeä asia, mutta ei tärkein.

”Puhumme rahanjaosta, mutta todelliset voimavarat, joilla suomalainen urheilu muuttuu, ovat ihmisten voimavarat.”

Huippu-urheilun arkipäivää on urheilijoiden omien voimavarojen etsiminen ja hyödyntäminen. Myös ihmisten välinen yhteistyö, tiimipelaaminen on urheilun ydinosaamista.

Huippu-urheilun julkikuvassa ne ovat hautautuneet sisäsyrjäsyöttöjen, rannelaukausten, voittamisen pakon ja autoritaarisen johtamisen alle, mutta ihmisen valmentamisen ja motivoinnin opeilla urheilu voi nostaa arvostustaan ympäröivän yhteiskunnan silmissä.

”Siinä urheilulla on paljon annettavaa muille”, Westerlund toteaa painokkaasti.

Ja sitä kautta urheilu voi olla mielenkiintoisempi ja merkittävämpi yhteistyökumppani yrityksille ja saada myös kaipaamiaan lisäresursseja.

”Tiedän jääkiekosta, että meillä ei ole ollut parhaita pelaajia, mutta on ollut ajanjaksoja, jolloin olemme olleet yhteistyön tekemisessä maailman parhaita. Ja tämän asian kehittämisessä olemme vielä alkutaipaleella.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun rahoitus
 • Urheilun rahat
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin – Homer hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 4. 4

  Salibandynaisten kultajahti yllätti tv:n katsojaluvuilla – suomalaistaituri hurmasi myös ruotsalaiset: ”Veera Kauppi on maailman paras”

 5. 5

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää