Urheilu

Valmentajalegenda Immo Kuutsa: ”Jos ihminen on synnynnäisesti lahjakas urheilija, hän pärjää puhtain keinoin”

Kuutsa kertoo elämäkertakirjassaan myös kaveruudestaan Juha Miedon kanssa ja näkemyksiään muista päävalmentaja-aikansa menestyshiihtäjistä

Lähes kaiken nähnyt ja kokenut Suomen hiihdon pitkäaikainen päävalmentaja Immo Kuutsa sai yllättävän pyynnön seitsemän vuotta sen jälkeen, kun hän oli jättänyt maajoukkueen.

Nuori nouseva kyky ja Kuutsan silmissä poikkeuksellisen lahjakas hiihtäjä Mika Myllylä lähestyi häntä Albertvillen olympialaisten päätösbanketissa vuonna 1992.

Myllylä oli Kuutsan mukaan juhlinut ja ”vilkkaalla päällä” – ja pyysi Kuutsaa henkilökohtaiseksi valmentajakseen.

Kuutsa oli tuolloin kisoissa ampumahiihdon valmennusjohtaja.

Myllylä, 22, oli puolestaan saavuttanut Les Saisiesin olympialaduilla sijat 14, 20 ja 34. Hän oli tyytymätön tuloksiinsa.

”Oli hilkulla, ettei minusta tullut hänen valmentajaansa. Minulla oli siihen aikaan paljon muita sitoumuksia, joten en voinut sitoutua kenenkään henkilökohtaiseksi valmentajaksi”, Kuutsa muistelee torstaina julkaistussa elämäkerrassaan Immo Kuutsan tarina – valmentajalegendan ura tähtien rinnalla (Docendo).

Kirjan on kirjoittanut urheilutoimittaja Ari Pusa.

Kuutsa kertoo yllättyneensä Myllylän pyynnöstä.

Myllylä oli seurannut, kuinka Kuutsan johdolla Suomen ampumahiihdossa oli siihen aikaan nousun merkkejä.

”Olet sellainen valmentaja, että jos tartut johonkin, niin tulosta tulee. Kova linja”, Myllylä perusteli Kuutsan mukaan pyyntöään.

”Olin otettu pyynnöstä, mutten voinut siihen suostua. Minulta olisi mennyt työpaikka. Sanoin Mikalle, että hänen pitää panna kaikkensa peliin. Hän kyllä pärjää, kun hänellä on tuo asenne”, Kuutsa sanoo kirjassa.

Myöhemmin Myllylästä tuli yksi aikansa menestyneimmistä ja tunnetuimmista suomalaisista urheilijoista, kun hän voitti mm. olympiakultaa, neljä maailmanmestaruutta ja tukun muita arvokisamitaleita.

Myllylän ja Kuutsan välille oli syntynyt yhteys, joka jatkui myös Myllylän uran jälkeen.

Kuutsa kertoo kirjassa, kuinka hän pyysi Myllylän Sonkajärvelle Salojärven jäälle kalaan muutama viikko sen jälkeen, kun Myllylä oli viiden muun suomalaishiihtäjän kanssa jäänyt kiinni Lahden MM-kisojen dopingtesteissä vuonna 2001.

”En kysele häneltä yksityiskohtia. En vielä. Aistin, että hän puhuu, kun on sen aika.”

Kuutsan mukaan Myllylä purkikin lopulta hänelle tuskaansa.

Kahden vuoden kilpailukiellosta vapauduttuaan Myllylä palasi vielä kilpaladuille, mutta ei arvokisoihin.

Vähitellen hän myös ajautui erilaisiin ongelmiin. Myllylä kuoli 41-vuotiaana heinäkuussa 2011.

Kuutsa esittää kirjassa saman kysymyksen, johon monet muutkin ovat kaivanneet vastausta. Miten tai mihin Myllylä kuoli?

”Viranomaiset eivät ole kertoneet tarkkaa kuolinsyytä, joten on esitettävä vain arvailuja. Hän otti niin paljon viinaa ja huumeita, että kuoli siihen. Tai hän kaatui ja löi päänsä. Tai sitten hän oli kaatunut vessassa oksentaessaan muovipussiin ja tukehtunut. Mika oli hommannut myös aseen, kun huumejengi vainosi häntä, mutta ampumalla hän ei päiviään päättänyt”, Kuutsa pohtii kirjassa.

Kuutsa miettii myös, mikä rooli uran jälkeisellä, pääasiassa kohujen sävyttämällä mediajulkisuudella oli Myllylän kuolemaan.

”Voidaan kysyä, murhasiko media Mika Myllylän? Aina, kun hän soitti minulle päihtyneenä, hän oli täynnä pyhää vihaa mediaa kohtaan.”

Vuonna 1937 syntynyt Kuutsa toimi hiihtomaajoukkueen päävalmentajana kaikkiaan 13 vuotta, 1972–85.

Tuona aikana mitalimenestystä tuli olympia- ja MM-kisoissa nykyiseen verrattuna hulppeasti.

Yksi hiihtäjä oli maajoukkueessa koko Kuutsan pestin ajan. Hän oli Juha Mieto, joka nousi Lake Placidin olympiakisojen (1980) kuulun sadasosasekunnin tappion myötä kulttimaineeseen ja myöhemmin kansanedustajaksikin.

Kuutsa kuvaa kirjassa hauskoilla anekdooteilla ryyditettynä vaiheitaan Miedon kanssa. Alku oli takkuileva, mutta vähitellen kehittyi edelleen jatkuva ystävyys.

Kerran jos toisenkin Mieto itki ja purki Kuutsalle pettymystään katkerien tappioittensa jälkeen. Se tapahtui yleensä saunassa.

”Luottamus puolin ja toisin on ollut rikkumatonta. Urheilijalla ja valmentajalla oli välillä kovia yhteenottoja, muttei koskaan mitään dramaattista tai peruuttamatonta”, kirjassa todetaan.

Omasta näkökulmastaan Kuutsa kertoo myös muista päävalmentajakautensa menestysurheilijoista, mm. Helena Takalosta, Marja-Liisa Kirvesniemestä (o.s. Hämäläinen) ja Marjo Matikaisesta.

Ari Pusa: Immo Kuutsan tarina – valmentajalegendan ura tähtien rinnalla. Docendo. 248 s.

Poimintoja kirjasta

Monta känniä jemmassa

Immo Kuutsa kertoo joskus luvanneensa leikillisesti, että hän vetää jokaisesta kultamitalista ja maailmanmestaruudesta päänsä täyteen. Hän ei kuitenkaan ilmoittanut ajankohtaa eikä vuotta, koska sen tekee.

”Minulla on monta hyvää humalaa jemmassa. Juhlimisessa minua on pidetty tosikkona, mutta osaan olla humalassa ilman viinaakin. Silloin pitää juhlia, kun on juhlan aika. Viina ja vieraat naiset eivät kuulu huippu-urheiluun.”

”Minulla on puhdas omatunto”

Kirjassa puidaan myös hiihdossa esiintynyttä dopingia ja Kuutsan valmentajakauteenkin kohdistuneita dopingepäilyjä.

Kuutsa vakuuttaa, että hänen aikanaan Suomen maajoukkueessa ei käytetty dopingia.

”Minulla on itselläni täysin puhdas omatunto. Olen kytännyt sitä, ettei kukaan tee mitään, mikä on ollut kiellettyä. Minulla on yhä se usko, että jos ihminen on synnynnäisesti lahjakas urheilija, hän pärjää puhtain keinoin oikealla harjoittelulla ja panee itsensä likoon.”

Syyllisyyttä Kaisa Variksesta

Kuutsa sanoo tuntevansa syyllisyyttä siitä, että kerran jo hiihtäjänä dopingista kärähtäneestä Kaisa Variksesta tuli ampumahiihtäjä.

Kuutsa houkutteli Variksen kokeilemaan ampumahiihtoa.

Kun Varis oli lajiin kiinni päästyään kerran voittanut maailmancupin osakilpailun ja antanut positiivisen dopingnäytteen, Kuutsa kannusti Varista avautumaan ja kertomaan julkisesti tapahtuman taustat ja sen, miten tähän oli jouduttu.

Kirjan mukaan Varis mietti asia pitkään mutta päätti lopulta pysyä vaiti.

Kirvesniemi vs. Matikainen

Kuutsa kommentoi hiihtomaajoukkueen tapahtumia myös ajalta, jolloin hän ei ollut enää mukana. Kyse oli mm. Marja-Liisa Kirvesniemen ja Marjo Matikaisen viileistä väleistä.

Naiset eivät tulleet toimeen keskenään. Kirjan mukaan Matikaista ärsytti se, että Kirvesniemi toi Lahden vuoden 1989 MM-kisojen majoitukseen tyttärensä. Leluja oli levällään käytävällä, ja Matikaisella keitti joskus yli.

”Naisten välillä kipunoi. Syntyi kuningattarien henkinen kamppailu”, kirjassa sanotaan.

Politiikkaa ja lobbausta

Kuutsa oli Suomen hiihdossa systemaattista valmentautumista voimakkaasti kehittänyt valmentaja. Samaan hän pyrki ampumahiihdossakin.

Lisäksi Kuutsa oli armoitettu verkostoituja ennen kuin sitä termiä edes käytettiin.

Hiihdossa hän vaikutti pitkään päättäjänä ja taustavaikuttajana Hiihtoliiton valtuustossa ja oli taitava kabinettipeluri, lobbaaja. Tässä roolissa hän sanoo viihtyneensä hyvin.

Kuutsa toimi pitkään kotikaupunkinsa Iisalmen kuntapolitiikassa ja pyrki myös kokoomuksen ehdokkaana eduskuntaan.

”On tullut yritettyä kampittaa ja tukea. Vaaleja on hävitty ja voitettu, mutta aina olen ajatellut Hiihtoliiton parasta. Aina en ole onnistunut. Aina ei ole mennyt Hiihtoliiton parhaaksi.”

Edelleen Kuutsa on usein paikalla maan merkittävimmissä hiihtokilpailuissa.

Tavaramerkkinä hiustyyli

Kuutsa on selvinnyt kolme kertaa kolhuilla vakavasta auto-onnettomuudesta.

”Toivon, että saan kuolla terveenä ja että jäljellä olevat hiukset säilyvät”, Kuutsa sanoo.

Hän tuli aikoinaan tunnetuksi myös terävämuotoisesta otsatukastaan. Hiustyylistä on tullut hänen tavaramerkkinsä, joka oli mukana myös eduskuntavaalikampanjoissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 3. 3

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 4. 4

  Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

 5. 5

  ”Olemme olleet liian kilttejä” – Helsingin telinevoimistelun kasvu tyssäsi tilojen puutteeseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 2. 2

  Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

 3. 3

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 4. 4

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 5. 5

  Korson kupla puhkeamassa – sensaationa syntynyttä FC Legirus Interiä uhkaa äkkikuolema: ”Päätimme, että hullunleikki saa loppua”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 2. 2

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 3. 3

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  2. 2

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  3. 3

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  5. 5

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  8. 8

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  9. 9

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  10. 10

   Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Julkinen liikenne, lyhyet taksimatkat ja vuokra-auto 500 euron kuukausimaksulla – eri kulkutavat yhdistävät liikennepalvelut voivat tulevaisuudessa korvata omistusauton
  3. Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”
  4. Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku
  5. Taksi Helsinki etsii uutuusbisnestä seniorien hoivakuljetuksista – Verottaja ei hyväksy kyytejä kotitalousvähennykseen
  6. Hovioikeudessa kuullaan ehdottoman vankeustuomion saanutta Jari Aarnion alaista – ovatko Pasilan miehen puhelimet kulkeneet alaisen mukana?
  7. Idyllinen saarikunta Hailuoto on saamassa vihdoin sillan, mutta osaa asukkaista pelottaa muuttuminen ”Oulun lähiöksi” – ”Jos oululaiset haluavat liittyä Hailuotoon, voimme kuunnella, mitä heillä on tarjota”
  8. Matkapuhelinverkko pätkii pää­kaupunki­seudulla useimmin Vantaalla – Laaja selvitys kertoo, miten verkko toimii koti­kaupungissasi Tilaajille
  9. Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset
  10. Tällaisia mielipiteitä metro kirvoitti vuonna 1982: Röyhkeät miehen­retaleet veivät istuma­paikat, Itä-Helsingin liikenne­yhteydet menivät piloille, möly tuhosi kesäloman
  11. Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta
  12. Näytä lisää