Urheilu

Miltä tuntuu, kun Pohjois-Korean 58-vuotias taekwondomestari lyö suoraan vatsaan? ”On siinä erityistä hehkua”

Suurmestari Kim Ung Chol, 58, harjoitteli nuorena jopa kymmenen tuntia päivässä.

Pohjoiskorealainen suurmestari on titteli, joka herättää mielenkiinnon.

Pohjoiskorealainen Kim Ung Chol on taekwondon ITF-liiton suurmestari, kilpailukomitean puheenjohtaja ja käytännössä Euroopan ykkösmies. Hänellä on 9. danin musta vyö eli ITF-liiton korkein mahdollinen vyöarvo.

Kim on saapunut Helsinkiin vetämään viikonlopun taekwondo-seminaaria. Tarinoiden mukaan tämä 58-vuotias teräspappa palveli nuorempana Pohjois-Korean armeijan erikoisjoukoissa.

Häntä oli pakko käydä katsomassa.

Validia Kuntoutus Helsingin liikuntasalissa Nordenskiöldinkadulla parikymmentä taekwondon harrastajaa odottaa suurmestaria sunnuntaiaamuna.

Sali on normaalia juhlavampi. Salin päädyssä roikkuu neljä lippua: Pohjois-Korean, ITF-liiton (International Taekwon-Do Federation) ja Suomen lippu. Neljäs lippu kunnioittaa lajin korealaista perustajaa, kenraali Choi Hong Hitä.

Suurmestari Kim Ung Cholillakin on salissa oma korkea julisteensa, jossa lukee hänen englanninkielinen tittelinsä senior grand master.

Muoto kuntoon, suurmestari saapuu! Tervehdys, taekwondovala ja sitten hommiin, alkulämmittelyn ja venyttelyn kautta.

Kim Ung Chol on kuuluisa elastisuudestaan. Hänen bravuurinsa on tehdä kylmiltään spagaatti niin, että hän makaa selällään, kääntää jalkansa alas sivuille ja koskettaa varpailla lattiaa. Sitten hän huutaa muille: Do it!

Käskyä on lähes mahdoton toteuttaa.

Tällä kertaa suurmestari Kim Ung Chol on valitellut jäykkyyttä, ja kuuluisa spagaatti jää alkulämmittelyssä tekemättä. Jäykkyys on venyvä käsite, sillä suurmestari muun muassa potkaisee jalkansa korvan vierestä olkansa yli.

Seminaarilaiset yrittävät tehdä perässä, mutta välillä riveistä kuuluu hieman epäuskoinen nauru ja ähinä suurmestarin näyttämän esimerkin jälkeen.

Kim Ung Cholkin nauraa ja hymyilee paljon. Hänet tunnetaankin (suurmestariksi) mukavana ja leppoisana opettajana, joka on ymmärtänyt, että nykyaikana ei voi enää käskyttää kuin Pohjois-Koreassa 1980-luvun alussa.

Toki Kim Ung Cholkin ohjaa tuntikausia kestävät harjoitukset, joista palautumiseen suomalaisella kokeneella mustalla vyöllä menee noin viikko.

Vuonna 2005 Lohjalla pidettiin taekwondo-leiri, jota vetämään saapui pohjoiskorealainen Ri Yong Sok, jolla oli 8. danin musta vyö.

Kun harjoituksia oli kestänyt kuusi seitsemän tuntia ilman taukoa, suomalainen musta vyö nosti ujosti kätensä ja kysyi ohjaajalta:

”Meillä on tuolla takarivissä lapsia, joiden pitäisi päästä vessaan, olisiko se mahdollista?”

Ri Yong Sok tulistui ja ripitti kysyjää hieman huonolla englannilla.

”Tulin Koreasta saakka opettamaan teitä, ja te haluatte harjoitella puolipäiväisesti! Ohjaan Koreassa kymmenen tunnin harjoituksia, eikä lapsia väsytä yhtään.”

Ri Yong Sok oli maailmanmies. Hän kiersi ympäri maailmaa opettamassa. Hän saattoi olla pitkään hiljaa, mutta huudahtaa yhtäkkiä aivan luonnollisesti:

Chuck Norris, bullshit!”

Anteeksi?

“Chuck Norris, huono tekniikka. Olen nähnyt, ei hyvä.”

Actiontähti Chuck Norrisilla on taekwondossa ITF-liiton 8. danin musta vyö.

Validian liikuntasalissa suurmestari Kim Ung Chol päättää, että on tauon aika.

Kim Ung Chol harjoittelee lajia nykyään ehkä tunnin päivässä, mutta hänen pohjakuntonsa valettiin aikanaan melko huolellisesti.

”Nuorempana treenasin paljon, jopa ihan liikaa.”

Siinä jää suomalainen entinen hiihtäjä-keihäänheittäjä-painonnostajakin toiseksi, kun pohjoiskorealainen taekwondon suurmestari muistelee nuoruutensa treenikulttuuria.

Kim Ung Chol harjoitteli jo teininä korealaisia taistelutaitoja, kunnes ITF-liiton taekwondo saapui Pohjois-Koreaan 1979.

Kim pääsi ensimmäiseen pohjoiskorealaisten taekwondon harrastajien ryhmään. Tai ehkä harrastus on väärä sana.

Pohjois-Koreassa oltiin hieman muuta maailmaa jäljessä, ja ero piti kuroa umpeen.

Normaalisti länsimaisella innostuneella harrastajalla menee 12–13 vuotta, että hän omaksuu 4. danin mustaan vyöhön tarvittavat taidot.

Parhaat pohjoiskorealaiset, mukaan lukien Kim Ung Chol, saavuttivat 4. danin mustan vyön kahdeksassa kuukaudessa. Se tarkoitti kymmenen tuntia harjoituksia kahdeksan kuukauden ajan – joka päivä.

Hurja harjoitustahti vaati veronsa. Suurin osa tehoharjoittelijoista lopetti, sillä he hajosivat henkisesti tai fyysisesti. Kim Ung Chol kuitenkin jatkoi, ja hän kuului 1981–85 Pohjois-Korean taekwondon näytösjoukkueeseen, joka kiersi maailmalla esittelemässä lajia ja taitojaan. Se oli eliittiryhmä.

”Oli demojoukkueen kapteeni, taekwondoa on ollut koko elämäni.”

Hän muutti Bulgariaan 1985, kunnes palasi 1992 takaisin Pohjois-Koreaan. Vuodesta 1999 hän on asunut perheineen Bulgarian Sofiassa.

Suurmestari voimamurskaa myytin, jonka mukaan hän olisi kuulut Pohjois-Korean armeijan erikoisjoukkoihin.

”Ei, ei. Opetin armeijassa kaksi vuotta taekwondoa.”

Kim kertoo, että peruskoulun jälkeen kaikkien pohjoiskorealaisten pitää osata ainakin taekwondon perusteet.

Kim matkustaa paljon, Suomessa hän on viidettä kertaa.

”Lähes joka viikonloppu matkustan johonkin seminaariin, seuraavaksi Espanjaan. Ei siinä oikein ehdi shoppailemaan tai olemaan perusturistina, kun aika kuluu opettamiseen ja sitten lähdetäänkin jo kotiin.”

Mutta kyllä pohjoiskorealaiset shoppailla osaavat.

Talvella 2003 Pohjois-Korean taekwondon näytöstiimi saapui Suomeen esiintymään.

Suomen ITF Taekwondoliiton perustaja ja silloinen puheenjohtaja Jean Feller (7. danin musta vyö) isännöi ryhmää ja haki heidät lentoasemalta. Pohjoiskorealaiset olivat kentällä kesävaatteissa, vaikka ulkona oli 20 astetta pakkasta.

Näytösjoukkueelle oli vuokrattu omakotitalo Kirkkonummelta, eikä 13 urheilijan ryhmä jäänyt neuvottomana värjöttelemään. Pohjoiskorealaiset olivat löytäneet jostain Helsingin Sanomat, jonka etusivulla mainostettiin toppa-asua alle 70 eurolla.

“What is This? Good price. This will be good for our team”, he näyttivät mainosta isännälle, joka vei ryhmän espoolaiseen markettiin ostoksille.

Eliittiurheilijat maksattivat vaatteet isännällään ja marssivat tyytyväisinä yhteneväisissä toppapuvuissaan ja uusissa pipoissaan kaupasta.

Kun Feller pysähtyi tankkaamaan pikkubussia, urheilijat suorastaan ryntäsivät sisälle huoltoasemalle. Kun isäntä painui perään, pohjoiskorealaiset odottivat häntä. Jokaisella oli syli täynnä taskulamppuja ja niihin paristoja. Ne olivat kuulemma oivallisia apuvälineitä, sillä Pohjois-Koreassa on niin usein sähkökatkoja.

Isäntä maksoi taas, kuten tapoihin kuuluu.

Vierailevien suurmestarien kanssa on oltava koko ajan hieman varuillaan ja varpaillaan, salissa ja kaupoissa. Heitä pitää suorastaan paapoa, ja jos he jotain haluavat, heille pitää se hankkia.

Parhaimmillaan suurmestarit antavat takaisin jotain ikimuistoista, kuten vaikka iskun keskivartaloon.

Validian salissa suurmestari Kim Ung Chol lyö Juha Miettistä, kun hän näyttää muille tekniikkaa.

Miltä tuntuu, kun suurmestari lyö suoraan vatsaan?

”On siinä erityistä hehkua. Näkee, että hän on ikänsä treenannut. Korealaiset ovat niin taitavia”, mustavöinen Miettinen, 55, vastaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Taekwondon kehitti kenraali

 Korealainen itsepuolustuslaji, jonka nykyaikaisena kehittäjänä pidetään kenraali Choi Hong Hitä. Hän antoi lajille nimen 1955.

 Lajilla on kymmeniä miljoonia harrastajia ja kaksi kattojärjestöä.

 Etelä-Korean armeijan kenraali Choi perusti International Taekwon-do Federationin (ITF) 1966.

 WTF (World Taekwondo Federation) perustettiin Etelä-Koreassa 1973. WTF:n tyyliä käytetään olympialaisisissa.

 Karkeasti jaoteltuna ITF:n toiminnassa on mukana pohjoiskorealaisia, mutta WTF:n ei.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taekwondo
 • Pohjois-Korea
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 2. 2

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 3. 3

  Mikael Forssell väläyttää räppitaitojaan ja leveilee rahoillaan: ”Jengii syö, kun 20 vuotta miljonääri, Abramovitšilta massit jouduin käärii”

 4. 4

  Tiedätkö, mitä Lauri Markkasen lähes jokaisessa twiitissä käyttämä #BearDown-aihetunniste tarkoittaa? Yhdistää näppärästi mennyttä ja nykyistä

 5. 5

  Sevilla nousi kolmen maalin tappiolta tasapeliin Liverpoolia vastaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 3. 3

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 4. 4

  Tiedätkö, mitä Lauri Markkasen lähes jokaisessa twiitissä käyttämä #BearDown-aihetunniste tarkoittaa? Yhdistää näppärästi mennyttä ja nykyistä

 5. 5

  Mitä päivää vietetään tänään jo 45. kerran? F1-sarja huvittelee Kimi Räikkösen puhelahjojen kustannuksella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 5. 5

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  7. 7

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   1970-luvun teini-idoli David Cassidy kuoli

  10. 10

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 1970-luvun teini-idoli David Cassidy kuoli
  3. 4 tuntia sitten
  4. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  5. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  6. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  7. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
  8. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
  9. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  10. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
  11. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
  12. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
  13. Näytä lisää