Urheilu

Käyttikö Johaug dopingia tahattomasti? Neljä asiaa puoltaa Johaugin selitystä, neljä on vastaan

Vastuun kärystä ottanut Norjan hiihtojoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen on kertonut päätyneensä apteekkiin, kun kortisoni oli loppunut ja Johaugin huulia piti hoitaa.

Anabolisesta steroidista klostebolista kärynnyt Norjan hiihtotähti Therese Johaug sai keskiviikkona kahden kuukauden väliaikaisen kilpailukiellon. Näin hän on sivussa ainakin kaikista joulua edeltävistä maailmancupin osakilpailuista.

Urheilu­oikeuden asiantuntija Olli Rauste uskoo, että Norjan antidopingtoimikuntaan kytkeytyvä riippumattoman syyttäjäneuvosto tulee vaatimaan Johaugille aikanaan vähintään vuoden mittaista varsinaista kilpailukieltoa.

”Syyttäjän mielestä nolla­rangaistus on pois suljettu”, Rauste sanoi HS:lle tutustut­tuaan huolellisesti syyttäjä­neuvoston tiedotteeseen.

Vähintään vuoden rangaistus tulee Rausteen mukaan suoraan Maailman antidopingtoimiston Wadan sääntö- ja rangaistus­asteikosta.

Tahallinen teko tuo neljä vuotta kilpailukieltoa, tuottamuksellinen kaksi vuotta. Teko, jossa ei ole ole todettu merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä, tuo 1–2 vuotta. Ilman rangaistusta selviää, jos ei ole todettu lainkaan virhettä tai laiminlyöntiä. Tällöin kyse voisi olla esimerkiksi sabotaa­sista.

Johaug on puolustautunut sillä, että hän sai dopingainetta huuliinsa Trofodermin-voiteesta. Vastuun ottanut Norjan hiihtojoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen kertoi päätyneensä apteekkiin, kun kortisoni oli loppunut ja Johaugin huulia piti hoitaa.

HS summasi, mitkä seikat puoltavat Johaugin tarinaa ja mitkä puhuvat sitä vastaan.

Puolesta:

1. Rohtuneet huulet: Norjan yleisradioyhtiö NRK:n elokuussa tekemässä tv-haastatteluissa näkyy, että Johaugin huulet ovat olleet pahassa kunnossa. On todennäköistä, että Johaug on käyttänyt niihin muuta kuin tavallista huulirasvaa.

2. Apteekin kuitti: Lääkäri Bendiksen on kertonut ostaneensa Trodofermin-lääkkeen livignolaisesta apteekista 3. syyskuuta. Norjalainen tv-kanava TV2 kävi läpi apteekin ostoksia yhdessä apteekkia pyörittävän Monica Faiferin kanssa, ja kuitista selvisi, että apteekista oli ostettu yksi paketti Trofoderminia syyskuun 3. päivä.

Faifer ei muistanut, kenelle lääke oli myyty tai onko Bendiksen käynyt tuolloin apteekissa.

3. Dopingtestin tulos: Trofodermin näkyy klosteboli-steroidina dopingtestissä, vaikka sitä olisi käytetty huuliin pienikin määrä.

Johaugin kerrotaan käyttäneen Trofoderminia rohtuneisiin huuliinsa toistakymmentä vuorokautta. Hän aloitti väitteen mukaan Trofoderminin käytön 4. syyskuuta, ja positiivinen testitulos tuli 16. syyskuuta otetussa testissä. Tällainen tapahtumien kulku on hyvin mahdollinen.

4. Alkeellinen dopingaine: Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov arvioi Ylelle, että Johaugin dopingrike on todennäköisesti vahinko, sillä klosteboli on alkeellinen vaihtoehto. Iljukovin mukaan voima- ja kestävyysominaisuuksien parantamiseen on muita yhtä tehokkaita aineita, jotka näkyvät testeissä vain lyhyen ajan.

”Jos Johaug olisi ottanut lääkkeen piikkinä ja voide olisi peitetarina, piikki näkyisi biologisen passin veriprofiilissa ja steroidiprofiilissa, joten hypoteesi (klostebolin tarkoituksellisesta käytöstä) on epätodennäköinen”, Iljukov sanoi.

Vastaan:

1. Lääkärin työhistoria: Norjan maajoukkuelääkäri Bendiksen työskenteli Trofodermin-voidetta valmistavan lääkeyritys Pfizerin lääketieteellisenä johtajana Norjassa 1995–2000 ja maapäällikkönä vuosina 2000–2003. Trofodermin on oletettavasti ollut hänelle tuttu tuote.

Bendikseniä on lisäksi aiemmin jo epäilty dopingin välittämisestä. Hän toimi vuonna 2004 jalkapallojoukkue Hamkamin lääkärinä, ja samana vuonna joukkueen pelaaja Sveinung Fjeldstad kärysi anabolisten steroidien käytöstä. Bendiksen selvisi tuolloin ilman syytteitä, kun Fjelstad ilmoitti saaneensa steroideja ystävältään.

2. Varoitus pakkauksessa: Keskellä Trofodermin-lääkepakkausta lukee selkeästi ”doping”. On hyvin epätodennäköistä, että se olisi jäänyt huomaamatta lääkäriltä ja urheilijalta.

3. Johaugin tarkkuus: Johaug on sanonut olevansa erityisen tarkka siitä, mitä hän käyttää, koska urheilija vastaa lopulta dopingnäytteidensä sisällöstä. Miksi hän olisi yhtäkkiä käyttänyt tuntematonta voidetta vilkaisematta pakkaukseen?

4. Norjan aiempi historia: Norjassa on liikuttu dopingsäännöksissä harmaalla alueella. Heinäkuussa selvisi, että Martin Johnsrud Sundby oli antanut kaudella 2014–2015 kaksi dopingnäytettä, joissa oli liikaa Ventolin-astmalääkkeestä peräisin ollutta salbutamolia. Myöhemmin selvisi, että monet terveetkin hiihtäjät ovat saaneet Norjassa astmalääkitystä.

Miksi harmaalla alueella liikkuminen olisi rajoittunut Norjan hiihdossa vain astmalääkitykseen?

Yhteenveto:

Moni asia puhuu sen puolesta, että Johaug on voinut käyttää Trodofermin-voidetta rohtuneisiin huuliinsa ja jäädä sen takia kiinni dopingtestissä. Silti olisi kummallista, jos Norjan maajoukkuelääkärin asemassa toiminut ja Pfizerinissä pitkään johtotehtävissä työskennellyt Bendiksen ei olisi ollut tietoinen Trodoferminin sisällöstä.

Johaugin käry on hämmentävä soppa, jossa on yhtä lailla sekä Norjan selitystä tukevia että sitä murentavia faktoja. Norjan selitys ei kuitenkaan vaikuta Trofodermin-lääkepakkauksen selkeiden dopingmerkintöjen jälkeen kovin uskottavalta, joten vaaka kallistuu aavistuksen Johaugin puolustusta vastaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Klostebolia käytetty Itä-Saksassa

 Klosteboli (4-chlorotestosterone) on heikko, synteettinen androgeenis-anabolinen steroidi. Se kuuluu Maailman antidopingtoimisto Wadan kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloon.

 Klostebolia sisältävä Trofodermin on osassa Eurooppaa, muun muassa. Italiassa, käytössä oleva haavanhoitotuote, jota saa sekä voiteena että suihkeena. Trofoderm sisältää klostebolin lisäksi antibioottia. Tuote on tarkoitettu erilaisten haavojen ja haavaumien paikallishoitoon.

 Klostebolia on käytetty urheilussa suorituskyvyn parantamiseen esimerkiksi Itä-Saksassa. Anabolis-androgeeniset aineet lisäävät lihasmassaa ja -voimaa. Ne vaikuttavat myös elimistön hormonitasapainoon ja aineenvaihduntaan siten, että elimistö sietää kovaa harjoitusta entistä tehokkaammin joutumatta ylikuntoon.

Lähde: Suomen antidopingtoimikunta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Norja
 • Maastohiihto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Entinen SM-liigamaalivahti teki tylyn tempun ja sai siitä melkoisen hyödyn – ”Todella nerokas idea”

 2. 2

  José Mourinho on pahoillaan erotuomarin puolesta – Pep Guardiola: ”Olen onnellinen, että voitamme tällä tavalla”

 3. 3

  Sademyrsky siirsi ratkaisun maanantaille – Tapio Pulkkanen taistelee paikasta golfin major-kilpailuun

 4. 4

  Lauri Markkanen pysäytti Latvian Yksisarvisen – Chicago kaatoi nitropelissä New Yorkin

 5. 5

  Jürgen Klopp menetti hermonsa paikallisderbyssä – ”Haluan puhua vain ihmisille, jotka ymmärtävät edes jotain jalkapalloilusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Koululaiset eivät jaksa kävellä kilometriä hengästymättä” – HS kokosi asiantuntijoiden paneelin pohtimaan, miten suomalainen juoksu palautetaan huipulle

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen pysäytti Latvian Yksisarvisen – Chicago kaatoi nitropelissä New Yorkin

 3. 3

  Entinen SM-liigamaalivahti teki tylyn tempun ja sai siitä melkoisen hyödyn – ”Todella nerokas idea”

 4. 4

  José Mourinho on pahoillaan erotuomarin puolesta – Pep Guardiola: ”Olen onnellinen, että voitamme tällä tavalla”

 5. 5

  Mikko Rantanen tehoili murskavoitossa, Patrik Laineen pisteputki jatkuu

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  5. 5

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Jatkuvat keskeytykset tekevät meistä tyhmempiä kuin olemme – taistellaan yhdessä häiriökulttuuria vastaan

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää