Urheilu

Yleisurheiluun puntaroidaan useita muutoksia – EM-kisapaikat 2018 voivat ratketa viiden kisan rankingin perusteella

Rankingpisteitä tuovat kilpailut olisivat Suomen Urheiluliiton kilpailupäällikön Mika Muukan mukaan ”tiukasti Kansainvälisen yleisurheiluliiton sääntöjen mukaisia, sertifioituja kilpailuja”. Tällä olisi tarkoitus vähentää mahdollisuutta tulosmanipulaatioon.

Euroopan yleisurheiluliitto (EA) puntaroi muutosta, jonka myötä urheilijoita valittaisiin arvokisoihin uudenlaisella rankingjärjestelmällä. Toteutuessaan uusi järjestelmä olisi käytössä jo urheilijoiden valikoitumisessa Berliinin EM-kisoihin 2018.

Alustavassa suunnitelmassa järjestelmä perustuu urheilijan sijoituksiin erilaisissa kilpailussa. Urheilija kerää kilpailuista rankingpisteitä 52 viikon ajan, ja viiden parhaan kilpailun pisteet jäävät voimaan.

”Järjestelmän tarkoitus on luoda vahvempi linkki yhden päivän kisojen ja arvokisojen välillä. Pisteitä tuovat kilpailut olisivat tiukasti Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) sääntöjen mukaisia, sertifioituja kilpailuja. Tällä halutaan vähentää mahdollisuutta tulosmanipulaatioon”, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikkö Mika Muukka SUL:n tiedotteessa.

”Alustavasti on ajateltu, että kansalliset liitot ilmoittavat mukaan kukin valitsemansa kilpailut. Varmuudella mukana olisivat ainakin maiden mestaruuskilpailut ja EA:n National Permit -tason tai sitä korkeamman tason kansainväliset kilpailut. Suomessa tuo National Permit -taso tarkoittaa Eliittikisoja, Muukka jatkaa.

Eri kisoista saisi rankingjärjestelmässä eri määrän pisteitä. Esimerkiksi EA:n National Permit -kilpailuista saisi vähemmän pisteitä kuin IAAF:n World Challenge -sarjaan kuuluvasta Paavo Nurmi Games -kilpailusta.

Maantielajeissa ja otteluissa olisi edelleen tulosrajat. 10 000 metrille sen sijaan pääsisi tulosrajojen lisäksi myös maastokisojen sijoitusten perusteella.

Viesteissä olisi edelleen käytössä nykyinen rankingjärjestelmä.

”Pisteiden kertymistä olisi mahdollisuus seurata koko ajan ajan livenä netissä”, Muukka sanoo.

Muukka myöntää myös järjestelmän haasteet.

”Mikä olisi niiden urheilijoiden tilanne, jotka eivät loukkaantumisesta johtuen ehdi saada riittävästi (kisoja), eli viittä kilpailua? Isot kansainväliset kilpailut taas, joista saa parhaat pisteet, ovat kutsukilpailuja.”

Euroopan yleisurheiluliitossa on käyty keskustelua myös miesten kymmenottelun ja naisten seitsenottelun vaihtamisesta kahdeksanotteluun.

Miesten lajeista poistuisivat seiväs ja kiekko. Naisten lajit olivat samat kuin miehillä, eli nykyiseen seitsenotteluun tulisi lisänä 100 metriä. Samalla 200 metriä vaihtuisi 400 metriin ja 800 metriä 1 500 metriin.

Kahdeksanottelun lajit olisivat siten 100 metriä, pituus, kuula, korkeus, 400 metriä, 110/100 metrin aidat, keihäs ja 1 500 metriä.

”Tämä on luonnollisesti asia, jota EA ei voi yksin ratkaista. Se vaatisi muutoksen IAAF:n sääntöihin, mutta IAAF:n piirissä on seurattu tätä keskustelua”, Muukka kertoo.

Euroopan yleisurheiluliitossa on niin ikään keskustelu ajatuksesta, että kahdeksanottelun voitto voitaisiin ratkoa arvokisoissa kunkin yksittäisen lajin urheilijalle tuomien sijoituspisteiden perusteella.

”Muissa ottelukisoissa kilpailtaisiin normaalisti pistetaulukon perusteella. Ajatuksena olisi myös päivittää pistetaulukko”, Muukka kertoo.

Uutta kahdeksanottelussa olisi nykyisiin moniotteluihin verrattuna, että ottelun päättävä 1 500 metriä juostaisiin Gundersen-menetelmällä: urheilijoiden piste-erot muutetaan sekunneiksi ja minuuteiksi ennen päätöslajia, ja ensin maaliin tuleva voittaisi koko kilpailun.

Keskusteluja on käyty myös MM-kisojen aloittamisesta 22-vuotiaille, kun IAAF lopettaa 17-vuotiaiden MM-kilpailut.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Ronaldo ärsyyntyi Abu Dhabissa jatkuvista Messi, Messi, Messi -huudoista – ja kuittasi takaisin tekemällä maalin sekä ennätyksen

 2. 2

  Pohjois-Korean maajoukkueen norjalainen päävalmentaja ei ole vielä saanut ohjeita diktaattori Kim Jong-unilta – ”Pelaajani eivät väsy koskaan”

 3. 3

  Superpesiksessä vakava laiminlyönti – Oulun Lippo jätti pelaajiensa vakuutukset maksamatta, myös palkkoja ja veroja on rästissä

 4. 4

  Chicago voitti taas NBA:ssa, vaikka Lauri Markkanen istui penkillä

 5. 5

  HIFK hylkäsi kellarin –”Kyllä me koville jouduttiin ennen kuin ruvettiin voittamaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 2. 2

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 3. 3

  Kiusallinen tilanne kesken seremonian tallentui kameraan: Leo Komarov tarjosi kättä – mestarijoukkueen tähti näpräsi vain kännykkäänsä

 4. 4

  Pakkasta, järkyttävän kallista olutta, ei tietoakaan keskiyön auringosta – Arsenalin Ruotsin kannattajat toivottavat muiden maiden fanit talviseen Östersundiin

 5. 5

  Pohjois-Korean maajoukkueen norjalainen päävalmentaja ei ole vielä saanut ohjeita diktaattori Kim Jong-unilta – ”Pelaajani eivät väsy koskaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  5. 5

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  6. 6

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  7. 7

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  8. 8

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää