Tuskasta irvistänyt Joonas Mäkipelto veti leuanvedon maailmanennätyksen – 4040 leukaa

Aiempi 12 tunnin maailmanennätys vastaotteella oli brittiläisen Stephen Hylandin 3 750 leukaa.

Espoolainen palomies Joonas Mäkipelto teki upeaa historiaa ottamalla nimiinsä 12 tunnin leuanvedon maailmanennätyksen vastaotteella.

Mäkipelto ylitti olkapääkivuista irvistäen brittiläisen Stephen Hylandin aiemman ennätyksen, 3 750 leukaa, kun ennätysyritystä oli takana noin 9 tuntia, 38 minuuttia. Pari minuuttia tätä ennen Mäkipelto oli sivunnut Hylandin ennätystä.

Kun urakkaa oli 17 sekuntia jäljellä, Mäkipelto saavutti tavoitteensa ja veti 4040. leuan.

Mäkipelto jatkoi kilpailua täyden ajan, klo 18:aan asti. Hän kertoi ISTV:n lähetyksessä ennätystä sivutessaan yrittävänsä yltää 4 040 leukaan.

Mäkipelto oli vetänyt 11 tunnin kohdalla 3 940 leukaa. Viimeiseen tuntiin jäi siis vedettäväksi tasan sata leukaa.

Mäkipellon oikea olkapää kipeytyi todella pahasti, ja hän pystyi lopussa vetämään vain yhden leuan kerrallaan tuskainen irvistys kasvoilla.

3 000 leuan raja meni rikki ajassa seitsemän tuntia, 1 minuutti ja 37 sekuntia. Vajaassa viidessä tunnissa kasassa oli 2 400 leukaa, joten yhden leuan kertavedollakin kokonaisluku kasvoi tasaiseen vauhtiin.

Helsingissä Kampin ostoskeskuksessa leukoja vetävä Mäkipelto rikkoi 2 000 leuan rajan jo kolmen tunnin ja 48 minuutin urakoinnin jälkeen. Neljän ja puolen tunnin kohdalla lukema oli 2 246 ja tahdin rauhoittumiseen oli syy.

”Nyt alkaa olla ongelmia oikeassa olkapäässä. Nyt mennään kuuluisalla Mäkipellon suvun sisulla, että saadaan ennätys kasaan”, Mäkipellon manageri ja työkaveri Jari Saario kuulutti.

2 400 leuan jälkeen Mäkipelto veti kerrallaan kaksi leukaa, kun alussa tahti oli viisi suoritusta.

Alku oli todella hurja, ja ensimmäiseen tuntiin Mäkipelto veti peräti 595 leukaa.

Saario puisteli epäuskoisena päätään tutkiessaan muistiinpanojaan, johon hän kirjasi tasaisin väliajoin merkkipaaluja ja vertasi niitä Hylandin ennätysvetoon.

”Hurja vauhti on päällä. Kovaa on lähdetty, mutta kyllä se tästä rauhoittuu. Muuten tulee niin jäätävä ennätys, ettei uskota itsekään”, Saario kommentoi 1 500 leuan jälkeen.

Hän kertoi, että tankkaus oli toistaiseksi rajoittunut urheilujuomaan, jota Mäkipelto hörppii tasaisin väliajoin.

”Yhtään banaania tai patukkaa ei ole mennyt, eikä pizzaakaan ole vielä tilattu”, Saario totesi urakan alkutaipaleella.

Ennätysyritystä ovat olleet seuraamassa myös Mäkipellon isoveli Jani ja isä Eero.

”Ainakin liikuntaintoa on. Mikä sitten on hulluutta, tämä nyt on. Kaikki olemme kilpailleet. Hiihdosta olemme molemmat aloittaneet. Pikaluistelua, soutua ja pyöräilyä”, Jani Mäkipelto kertoo.

”Ollaan kierretty Kalevan kierrosta yhdessä, ja itse vedän edelleen, vaikka nuo lopettivat”, Eero Mäkipelto lisää.

Helmikuussa Mäkipellon vetäessä 24 tunnin maailmanennätystä (5 050) hänen vasen olkapäänsä oli hajalla ensimmäisten tuhannen leuan jälkeen.

Edessä oli pitkä toipuminen ennen totisen harjoittelun aloittamista. Heinäkuussa hän teki myötäotteen uudeksi tunnin epäviralliseksi maailmanennätykseksi lukeman 1 010.

”Joonaksella on takana pitkä kuntoutusjakso, on käynyt fysioterapeutilla, ja ortopedilta saatu hyviä ohjeita. Olkapäistä ei ikinä tiedä, on niin ultrasuorituksia.”

”Uskoisin, että vähän rauhoittuu tästä. Toivon, että menee kolmen aikaan, sitten vedetään kropan mukaan.”

Mäkipelto itse linjasi ennen ennätysyritystä, että olisi tyytyväinen vain 24 tunnin maailmanennätyksen lukemiin, 5 050 leukaan, vaikka aikaa on käytössä nyt vain puolet.

”Keväällä jäi niin paljon hampaankoloon, kun olkapää antoi periksi. Nyt yritetään vetää loppuun asti, ettei jäisi hampaankoloon mitään. Sitten olen tyytyväinen. Se tarkoittaa, että pitää olla yli 5 000 taulussa”, Mäkipelto totesi HS:lle.

Suoritusta voi seurata suorana Ilta-Sanomien sivuilta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 2. 2

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 4. 4

  Uusi kontaktipalvelu tuo kipeästi kaivattuja töitä urheilijoille – ”Huippuosaaja voi olla kiinnostava tyyppi, vaikka ei näkyisi Googlen haussa”

 5. 5

  Kiusallinen tilanne kesken seremonian tallentui kameraan: Leo Komarov tarjosi kättä – mestarijoukkueen tähti näpräsi vain kännykkäänsä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Chicago voitti taas NBA:ssa, vaikka Lauri Markkanen istui penkillä
  3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  4. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  5. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  6. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  7. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  8. Tunti sitten
  9. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  10. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  11. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  12. 4 tuntia sitten
  13. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  14. Näytä lisää