Urheilu

Joonas Mäkipelto voitti kipunsa ja teki hurjan leuanvedon ME:n: ”Jonkinnäköinen sensaatio”

Infernaalisesti kannustanut yleisö siivitti palomies Mäkipellon 12 tunnissa yli 4 000 leukaan.

Palomies Joonas Mäkipelto antoi perjantaina Kampin kauppakeskuksen yleisölle sitä, mitä se halusi nähdä. Ja jopa enemmän.

Mäkipelto veti tuskia vastaan taistellen rajun leuanvedon maailmanennätyksen vastaotteella: 4 040 leukaa. Se oli 290 leukaa enemmän kuin brittiläisen Stephen Hylandin aiempi ennätys vuodelta 2007.

”Olen järkyttynyt, että suomalainen yleisö lähti näin hyvin mukaan. En olisi tällä olkapäällä todellakaan pystynyt vetämään tätä tulosta ilman kannustusta”, Mäkipelto sanoi Kampin kauppakeskuksen ala-aulan täyttäneistä katsojista, jotka taputtivat ja hurrasivat Mäkipellolle jokaisen leuan kohdalla korvia huumaavasti.

Mäkipellon oikea olkapää alkoi vihoitella jo 1 300 vedetyn leuan jälkeen. Vedettyään alussa viisi leukaa kerrallaan Mäkipelto veti 2 400 leuan jälkeen kaksi leukaa, ja himmasi lopussa tahtinsa yhteen leukaan kerrallaan.

Mäkipellon kasvoilta paistoi raju irvistys, ja viimeisen tunnin aikana leuat kysyivät huimaa sitkeyttä.

”Viisas olisi lopettanut, kun ennätys 3 750 täyttyi, mutta olen niin jääräpää, etten voinut pettää odotuksia. Oli pakko vetää loppuun saakka”, Mäkipelto sanoi.

Helmikuussa Mäkipelto veti Lempäälän Ideaparkissa 24 tunnin maailmanennätyksen 5 050. Tuolloin Mäkipellon vasen olkapää oli hajalla ensimmäisten tuhannen leuan jälkeen.

Nyt Mäkipelto sanoi olevansa huomattavasti helmikuuta kovemmassa kunnossa, ja häntä harmitti, ettei hän saanut taaskaan olkapään vihoittelun takia kropastaan kaikkea irti.

”4 040 ei ole sellainen tulos, johon olisin hirveän tyytyväinen. Kropassa olisi ollut paljon enemmän annettavaa ja olisin pystynyt parempaan. Olen täysissä energioissa, voimaa ja energiaa riittää, mutta olkapää on se ongelma.”

Mäkipellon kämmenissä oli tällä kertaa vain rakkoja, kun helmikuussa ne olivat verillä ja haljenneet täysin. Myös kämmenet olisivat mahdollistaneet Mäkipellolle kovemman tuloksen.

”Oli täydellinen tanko, olosuhteet ja yleisö, ja kämmenet kestivät paremmin kuin koskaan. Tiedän, että olisin ollut yli 5 000:n kunnossa. Jos olisin saanut vedettyä 5 050, olisin ollut tyytyväinen. Toisaalta sain taas vedettyä rikkinäisen olkapään kanssa, se on jo jonkinnäköinen sensaatio.”

Mäkipelto tarjosi yleisölle lopulta jännitysnäytelmän, sillä hän sanoi reilun 9,5 tunnin kohdalla aiempaa ennätystä (3 750) sivuttuaan pyrkivänsä 4 040:een leukaan.

Viimeiseen minuuttiin lähdettäessä Mäkipellolla oli yhä kaksi leukaa tehtävänä, mutta nuo hän rutisti kipurajojaan vastaan taistellen väkisin.

Mäkipelto myös käytti käytössä olleen ajan taitavasti.

”Katsoimme koko ajan kellosta, ettemme vedä yhtään leukaa liian nopeasti. Otimme palautuksen aina välissä, ettei lihas repeä irti ja tule pitkää sairaslomaa.”

Mäkipellon manageri Jari Saario sanoi, että tämän suoritus oli Mäkipellon kovin tähän mennessä. ”Tällainen yleisö saatiin tänne, ja äijä näytti suomalaista sisua. Saa olla kiitollinen, että voi olla messissä. Kerta kaikkiaan mahtava suoritus.”

Suuria juhlia ei ollut perjantaiksi kuitenkaan luvassa.

”Ei me olla mitään bilettäjiä. Tykkäämme treenata, ja Joonas vetää näitä huikeita tuloksia. Käydään syömässä pihviä ja mennään nukkumaan”, Saario kuittasi.

Jatkoa on kaavailtu sen verran, että Mäkipelto yrittää ensi vuonna todennäköisesti virallista tunnin maailmanennätystä. Suunnitelmissa on myös tapahtuma, jossa maailman kovimmat leuanvetäjät olisivat rinta rinnan.

”Kolme tai neljä äijää voisi olla Euroopasta, ja jos saadaan oikein iso tapahtuma, sponsorit ja rahoitukset, otetaan mahdollisesti Yhdysvalloistakin äijät sinne”, Mäkipelto sanoi.

Olkapään pettäminen ME-suorituksissa jo kahteen kertaan huolettaa Mäkipeltoa kuitenkin sen verran, että edessä voi olla olla siirtymä lyhyempikestoisiin suorituksiin.

”Sitä puhuimme valmentajan kanssa, kun pidimme kylmäpussia. Pitkät suoritukset ovat minun lajini, mutta kyllä tämä näyttää siltä, että siirrymme lyhyempiin suorituksiin, koska sen olkapää kestää.”

”Ensi kesän tapahtuma voisi olla kuuden tunnin maailmanennätys poikaporukassa rivissä.”

Sitä ennen olkapää täytyy kuitenkin kuntouttaa. Mäkipelto menee näyttämään sitä maanantaina lääkärille.

”Kaksi kuukautta Ideaparkin jälkeen kuntoutettiin, ja nyt voi olla edessä sama kohtalo”, Mäkipelto povasi.

Mäkipelto viettää myös muutaman viikon vuosilomaa, ennen kuin hän palaa taas töihin paloasemalle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Joonas Mäkipelto

 28-vuotias salolainen palomies.

 Pituus 169 senttiä, paino 75 kiloa.

 Teki perjantaina vastaotteella leuanvedon uuden maailmanennätyksen, 4 040 leukaa 12 tunnissa.

 Teki helmikuussa vastaotteella 24 tunnin maailmanennätyksen, 5 050 leukaa. Teki heinäkuussa myös epävirallisen maailmanennätyksen tunnin leuanvedossa vastaotteella: 1 010 leukaa.

 ”Kun huomaat, että olet jossain lajissa hyvä, tulee se fiilis, että on pakko lähteä kehittämään sitä. Jos huomaat, että leuat kulkevat, lähdet kehittämään sitä etkä crossfitiä. Paras motivaattori on se, kun on laji, jossa pärjää”, Mäkipelto sanoo leuanvetoharrastuksestaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Leuanveto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”

 2. 2

  Donald Trump arvosteli jälleen NFL:n polvistumisia – ja sai itse tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn

 3. 3

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 4. 4

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 5. 5

  Ronaldo ja Lieke Martens valittiin odotetusti Fifan vuoden pelaajiksi – skorpionipotkulla sai Puskas-pystin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 3. 3

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”

 4. 4

  Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”

 5. 5

  Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 4. 4

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 5. 5

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  3. 3

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  4. 4

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  5. 5

   Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot

  6. 6

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  7. 7

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  8. 8

   Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän

  9. 9

   On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle”

   Tilaajille
  10. 10

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  6. 6

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aamulehti: Perussuomalaisten Halla-aho lupasi jo vuonna 2016 järjestetyssä salaisessa kokouksessa haastavansa Timo Soinin
  3. Murhasta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty mies astuu oikeuden eteen – HS paikalla Lönnrotinkadun yliajon oikeudenkäynnissä
  4. Ääriajattelu on huonoa bisnestä – kuluttaja reagoi herkästi pieniinkin eettisiin puutteisiin
  5. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  6. Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla
  7. On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle” Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta Tilaajille
  10. Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle
  11. Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän
  12. Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot
  13. Näytä lisää