Urheilu

Näin tehdään urheilijan dopingtesti – HS kertoo, kuinka Helsingin huippulaboratorio seuloo mahdollisia dopingkäryjä

Suomen ainoa Maailman antidopingtoimiston hyväksymä laboratorio analysoi keskimäärin yli sata dopingnäytettä jokaisena arkipäivänä.

Alma, Selma, Elsa ja Lissu pitävät kovaa metallista kohinaa. Niitä säestävät mm. Sampo, Hessu, Qalle ja Tiqu.

Ääni syntyy lempinimillä varustetuista laitteista. Niitten oikea toiminnallinen nimi tarjoaa ääntämishaasteen: nestekromatografi-massaspektrometri.

Niillä analysoidaan urheilijoitten dopingnäytteitä.

Viereisissä huoneissa on lukuisia muita, vähän erinäköisiä laitteita. Niistä jotkut kieputtavat verinäyteputkea.

Ollaan paikassa, johon sivullisilla ei ole normaalisti mitään pääsyä.

Suomen ainoa Maailman antidopingtoimiston Wadan akkreditoima dopingtestilaboratorio Yhtyneet Medix Laboratoriot (YML) Helsingin Kivihaassa on kutsunut median edustajia muutamaksi tunniksi kylään.

Tässä laboratoriossa analysoidaan vuosittain noin 4 000 dopingnäytettä, virtsaa ja verta. Niistä viitisen prosenttia tulee ulkomailta ja loput Suomesta.

Jokaisesta näytteestä tehdään keskimäärin 7–8 analyysiä. Se tarkoittaa, että yhden arkipäivän aikana Alma, Selma ja kumppanit myllyttävät valmiiksi keskimäärin yli sata analyysiä.

Siihen on käytännön syynsä, miksi koneille on annettu kansanomaiset nimet. Osa niistä on keskenään identtisiä. Joukossa on ainakin kolmoset ja kaksoset.

Näin laboratorion työntekijöillä on kätevää kutsua koneita lempinimillä, ja käytäntö helpottaa myös koneitten ulkopuolisia huoltajia ja korjaajia.

Wadan akkreditoimat laboratoriot eivät ole aivan samanlaisia sen mukaan, millaisia analyysimenetelmiä ne pystyvät käyttämään.

YML:n dopingtestilaboratorion tieteellisenä johtajana ensi vuoden alussa aloittava Tina Suominen arvioi, että hänen työnantajansa olisi rankingissa korkealla, jos Wadan akkreditoimat laboratoriot pantaisiin järjestykseen analyysimenetelmien tason ja kattavuuden mukaan.

”Kyllä me käsittääkseni olemme ihan kärkipäässä. Suurin osa analyyseista voidaan tehdä täällä. Wada valvoo laatua hyvin tarkkaan, joten periaatteessa akkreditoidut laboratoriot ovat aika tasalaatuisia”, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan YML:lle on suuri apu verrattain uusista analyysilaitteista.

”Se auttaa meitä, että voimme varmistaa positiivisen tuloksen usealla eri tekniikalla. Nämä laitteet ovat kovalla käytöllä.”

Näytteen analysointi voi kestää Wadan ohjeitten mukaan korkeintaan kymmenen päivää.

”Toki pyrimme siihen, että voimme raportoida tuloksen mahdollisimman nopeasti, mutta käytännössä se kymmenen päivää on aika realistinen aika.”

Suurin osa analyysilaitteista on Suomisen mukaan automaattisia niin, että ne suorittavat analyysin yön aikana.

”Aamulla katsotaan tulokset. Tämä vaihe on yhtä nopea kaikille aineille. Esikäsittelyssä voi olla eroja. Jollekin yhdisteryhmälle se kestää 2–3 tuntia, jollekin toiselle 5–6.”

Tarvittaessa näytteitten analyysiä voidaan erillisellä sopimuksella nopeuttaa. Näin tapahtuu ensimerkiksi Lahden MM-hiihtojen aikana.

”Silloin tehdään testausorganisaation kanssa erillinen aikataulu, ja työtä tehdään päivystysluonteisesti. Jopa 24 tunnissa voidaan raportoida tuloksia, jos se sovitaan etukäteen ja suunnitellaan hyvin.”

Analyysimenetelmät ovat kehittyneet Suomisen mukaan huomattavasti kymmenen tai jopa viiden viime vuoden aikana.

”Laitteista tulee uusia versioita koko ajan, ja ne ovat huomattavasti herkempiä kuin aikaisemmat. Tavallaan tekniikka on samaa, mutta elektroniikka kehittyy. Laitteen nopeutuvat ja pystyvät havaitsemaan pienempiä määriä.”

Tästä kehityksestä on pitkälti kyse siinä, että viime aikoina lukuisia Pekingin (2008) ja Lontoon (2012) olympialaisten tuloksia on mennyt uusiksi, kun niitten kisojen pakasteena säilöttyjä dopingnäytteitä on analysoitu uudelleen.

Kehitystä on auttanut myös se, että tutkimusten kautta on saatu uutta tietoa vanhojen aineitten aineenvaihdunnasta.

”Voi olla, että kun joku vanha anabolinen steroidi on tullut käyttöön, sen aikaisilla analyysimenetelmillä on löydetty jotain aineenvaihduntatuotteita, muttei niistä ehkä sitä pitkäaikaisinta, jota erittyy vähemmän kuin muita”, Suominen sanoo.

”Nykyaikaisilla analyysilaitteistolla pystytään havaitsemaan se, jota erittyy vähemmän kuin muita. Ja huomataankin, että tämä näkyykin kuukausia, kun muut näkyvät vain viikkoja.”

Kolme poimintaa

Näytteen antaneen urheilijan henkilöllisyys ei ole tiedossa laboratoriossa

1. Laboratoriossa ei tiedetä näytteen antaneen urheilijan henkilöllisyyttä.

Näytteen mukana on vain koodinumero, laji, sukupuoli, näytteenoton ajankohta ja se, onko kyseessä kilpailussa vain kilpailun ulkopuolella otettu näyte.

2. Wadan akkreditoinnin saaminen ja säilyttäminen vaatii laboratoriolta eri säännnöstöjen ja vaatimusten täyttämistä ja noudattamista. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on riippumattomuus.

Akkreditoinnin voi myös menettää. Näin kävi tänä vuonna Moskovan laboratoriolle Venäjän dopingskandaalin yhteydessä.

Suurin mahdollinen virhe laboratoriolle on ns. väärä positiivinen tulos. Sen seurauksena akkreditoinnin menettää heti.

3. Nykyään dopingnäytteitä voidaan säilöä pakasteina kymmenen vuotta.

Kun Yhtyneet Medix Laboratoriot muutti Helsingissä Pitäjänmäeltä muutaman kilometrin päähän Kivihakaan Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun yhteyteen, mahdollisuudet dopingnäytteitten säilömiseen paranivat huomattavasti.

Toistaiseksi YML:ssä ei ole kuitenkaan analysoitu säilöttyjä näytteitä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Dopinganalyysejä lähes 40 vuotta

 Maailman antidopingtoimiston Wadan akkreditoimia eli valtuuttamia laboratoriota on 34. Niistä yli puolet (18) sijaitsee Euroopassa.

 Yhtyneet Medix Laboratoriot (YML) on yksityinen yritys. Muut Wadan hyväksymät laboratoriot toimivat esimerkiksi yliopistojen yhteydessä ja saavat usein myös julkista rahoitusta.

 YML on ollut dopinglaboratorio vuodesta 1978. Akkreditoinnin se sai vuonna 1983 Helsingissä pidettyjen yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä ensimmäisenä Pohjoismaissa.

 Suomen antidopingtoimikunta on YML:n suurin asiakas.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Antidoping
 • Jussi-Pekka Reponen
 • Doping
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 2. 2

  Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”

 3. 3

  Jokerien hieno voitto jäi pukukopissa olympiakeskustelun varjoon –”Joukkuetta ei ole tilanteesta informoitu”

 4. 4

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 5. 5

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  Lentäjä Hannu Manninen, 39, haluaa talviolympialaisiin ja olisi hyvin poikkeuksellinen urheilija Suomen joukkueessa – eikä kyse ole vain vaativasta siviilityöstä

 3. 3

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 4. 4

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 5. 5

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  2. 2

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  6. 6

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  7. 7

   ”Kuolematon” Berlusconi, 81, on palannut – kärsi tuomionsa, ryhtyi kasvissyöjäksi ja tahtoo taas Italian johtajaksi

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  10. 10

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää