Urheilu

Vaikea rata palkitsi Nikulaisen

Tilaajille

Suunnistuksen Suomen mestaruuskilpailuissa Jämsässä pöytä oli kuin valmiiksi katettu Angelniemen Pekka Nikulaiselle: vaikea, herpaantumatonta tarkkuutta vaativa rata ja vastustajina rankasta maailmancupin kiertueesta jo valmiiksi väsyneet maajoukkuesuunnistajat.

Nikulainen ei jättänyt tuhannen taalan paikkaansa käyttämättä. Kilpailuun viimeisenä lähtenyt angelniemeläinen selvitti radan kaksi ja puoli minuuttia nopeammin kuin siihen saakka johdossa ollut Reijo Mattinen.

Kolmanneksi suunnisti paikallisyllättäjä, jyväskyläläinen Timo Mäkelä, joka hävisi Mattiselle vain kymmenen sekuntia.

Jo konkariksi luokiteltavan 28-vuotiaan Nikulaisen mestaruudessa oli aimo annos protestin makua. Suomen mestari ei mahtunut mukaan yhdeksänmiehiseen maajoukkueeseen ensi viikonlopun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Tanskaan.

Nikulainen on kiistatta ollut yksi maan parhaista suunnistajista tällä kaudella. Hän epäonnistui kuitenkin ratkaisevalla hetkellä PM-katsastuksessa kaksi viikkoa sitten. PM-joukkueen valitsijat eivät antaneet anteeksi Nikulaisen 14. sijaa ja neljän minuutin tappiota kärjelle.

PM-katsastuksen epäonnistumisensa jälkeen Nikulainen haukkui mielestään liian helpon radan laatineen ratamestarin lyttyyn. Nikulaisen oma menestys on kuin suoraan verrannollinen radan vaikeusasteeseen.

"Minun juoksuvauhtini ei riitä, kun juostaan polkuja ja teitä pitkin. Puolentoista tunnin kisassa jään juoksussa pari kolme minuuttia", Nikulainen tunnusti.

"PM-kisoihin olisin kuitenkin halunnut lähteä. Tiedän, että Tanskassa rata on paljon vaikeampi ja omat mahdollisuuteni paremmat kuin Yyterin katsastuksessa." Vaikka monet suunnistajat Suomessa jakavatkin Nikulaisen toiveen vaikeammista radoista, ui Nikulainen kansainvälisillä vesillä armotta vastavirtaan. Kansainvälisissä arvokilpailuissa on vuosi vuodelta kuljettu kohti helpompia ratoja. Tanskan PM-kisa vaikeine ratoineen on vain säännön vahvistama poikkeus.

Esimerkiksi seuraavista MM-kisoista 1991 Tshekkoslovakiassa on tulossa suunnistushistorian helpoimmat. Kylmä tosiasia on, ettei tämän vuoden Suomen mestarilla ole mitään käyttöä ensi vuoden MM-joukkueessa.

Nikulaiselle MM-kisat eivät kuitenkaan enää ole mikään tavoite. Vuoden 1985 MM-viitoselle suunnistus on nykyisin vain mukava harrastus. Hän lopetti pakonomaisen puurtamisen huomattuaan juoksuvauhtinsa riittämättömyyden Ranskan MM-kisoissa 1987. Nykyisin Nikulainen opettaa kartanluvun aakkosia ala-asteen kolmas- ja neljäsluokkalaisille Angelniemellä ja suunnistaa vain omaksi ilokseen.

Jämsässä Nikulainen jakoi vaihteeksi kehuja ratamestari Heikki Kyyröselle, joka oli ripotellut SM-rastit pienipiirteisiin rinteisiin keskisuomalaiseen mäkimaastoon.

"Fiilikseni nousi heti kun sain kartan käteeni ja havaitsin, miten hyvä rata minua odottaa." "Juoksuni oli lähes täysosuma. Pariin seisoskeluun kului yhteensä 20-30 sekuntia, mutta rastilippuja en hakenut", Nikulainen sanoi.

Kunnon vastuksen Nikulaiselle olisi eilen pystynyt antamaan vain rankasta Amerikan-matkasta hyvin toipunut Reijo Mattinen. Mattinen oli vielä kolmen kilometrin kohdalla yhdeksän sekuntia Nikulaista edellä. Puolimatkassa Mattinen löi kuitenkin polvensa kiveen ja putosi toiseksi.

"Tapaturman vuoksi menetin ehkä 2-3 minuuttia. Jouduin nilkuttamaan 300 metriä seuraavalle rastille ja pitämään jalkaani kylmässä vedessä suonotkelmassa, jottei verenpurkauma pahenisi", Mattinen kertoi.

Maailmancupissa kymmenentenä oleva Mattinen keskittyy cupin kolmeen viimeiseen osakilpailuun, eikä lähde lainkaan PM-kisoihin.

Saman ratkaisun on tehnyt myös maailmancupissa neljäntenä oleva Keijo Parkkinen. Matkaväsynyt Parkkinen jaksoi eilen juosta radasta kaksi kolmasosaa ja oli neljäntenä, mutta sammui sitten totaalisesti ja putosi peräti 44:ksi.

Kilpailun yllättäjä oli 27-vuotias jyväskyläläinen tietotekniikkainsinööri Timo Mäkelä. Keskisuomalaisen maastotyypin salat tunteva Mäkelä otti ensimmäisen SM-mitalinsa, pronssisen.

"Hidas ja vaikea maasto sopii minulle. En minä juoksumaastoissa pärjää", sanoi Mäkelä.

(Jämsä, Helsingin Sanomat)

Maajoukkueesta tippuminen ryyditti vauhtiin

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 3. 3

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 4. 4

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 5. 5

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää