Urheilu

Risto Ulmala kulkee omia polkujaan Juoksumaailman huipulle pääsee vain hankkimalla kokemusta ulkomailta

Tilaajille

"Viime vuonna Euroopan cupin C-finaalissa laskimme, että jokaista urheilijaa kohden oli paikalla yksi johtaja, valmentaja tai huoltaja. En edes tiedä keistä kaikista koko ryhmä koostui. Eihän tuollaisessa ole mitään järkeä. Täällä yksin kiertäessään suhde on oikea. Tällaisessa yksinäisessä lajissa ei saa olla liikaa ulkopuolisia."

Ateena Helsingin Sanomat Veikko Lautsi Risto Ulmala on yksi Suomen itsepäisimmistä urheilijoista. Hän on tullut siihen tulokseen, että juoksumaailman huipulle pääsee vain hankkimalla kansainvälistä kokemusta.

Tuota ohjenuoraansa seuraten Ulmala lähtee ulkomaille kilpailemaan aina kun mukaan huolitaan, vaikka jotkut eivät aina tästä omapäisyydestä pidäkään.

Ummikkona ulkomailla

"Ainoa asia, joka minua on jäänyt kouluajoista harmittamaan on se, ettei tullut hankittua kunnollista englanninkielen taitoa", Ulmala sanoi Ateenan Grand Prix -finaalin jälkeen.

"Tännekin vain tulin luottaen, että kaikki järjestyy itsestään. Jonkun sanan englantia minä kyllä ymmärrän. Se auttaa vähän, muttei riitä. Kouluaika tahtoi olla vähän sitä, että englannintunnilta karattiin ikkunan kautta pelaamaan jalkapalloa tai tekemään jotain muuta mukavampaa", Ulmala muisteli naureskellen.

Reissussa 160 päivää vuodessa

"Olenkin ajatellut, että ensi vuodeksi pitäisi sponsorisopimukseen saada kohta, joka pakottaisi minut opiskelemaan englantia." Kielitaidolle löytyy vielä enemmän käyttöä, jos Ulmalan kehitys jatkuu kuten tähänkin saakka. Ulkomaalaisten kiinostus kasvaa.

Grand Prix -sarjan finaalissa Ulmala oli 5000 metrillä viides Marokon Brahim Boutayebin ja Khalid Skahn sekä Kenian Yobes Ondiekin ja Norjan Are Nakkimin jälkeen. Ulmalan mielestä hänelle kuuluu tällä hetkellä juuri tuo paikka, aivan kansainvälisen huipun tuntumassa.

Ulmalalle kansainväliset kilpailut eivät ainakaan vielä merkitse suuria palkkioita. Kotimaan kisoista ansaitsee huomattavasti enemmän. "Ongelmana on se, että pelkästään kotimaassa kilpailemalla vain taantuu. Ihan kaikkea ei voi rahassa mitata. Jostakin on luovuttava jos haluaa menestyä."

Mikkelsson ei tuo mitään uutta

"Minulla meni ihan hyvin Väätäisen kanssa. Jokaisen on kuitenkin valittava oma tiensä, eikä siinä vaikuta paljoakaan se kuka on päävalmentajana." Uudesta kestävyysjuksijoiden päävalmentajasta Lasse Mikkelssonista Ulmalalla on myös selvä käsitys.

"Mikkelssonilla ei ole mitään uutta annettavaa suomalaiselle kestävyysjuoksulle", Ulmala sanoi. "Tämä on minun käsitykseni. Uskallan sanoa tämän vaikka hänelle itselleen. Minulla ei ole mitään Mikkelssonia vastaan, eikä tämä sisällä mitään negatiivista. Käsitykseni voi olla myös väärä", Ulmala sanoi.

Kestävyysjuoksijoiden aikoja on Ulmalan mielestä verrattu epäoikeudenmukaisesti vanhoihin tuloksiin. Lähtökohdat tulosten tekemiseen ovat tällä hetkellä täysin erilaiset.

"Kukaan entinen juoksija ei ole meitä arvostellut. He tietävät mistä on kysymys. Ei Martti Vainion varmasti tarvinnut hävetä niiden juoksijoiden rinnalla, joiden kanssa hän seisoi Los Angelesin olympilaisten lähtöviivalla. Ja onhan Kaarlo Maaninkakin tunnustanut miten hän pääsi huipulle. Se on mielestäni upeasti tehty", Ulmala sanoi.

Erityisen paljon Ulmala arvostaa Martti Vainiota. "Harva enää muistaa kuinka monta vuotta Vainio kuului maailman ehdottomiin huippuihin. Varsinkin Urheiluliitossa hänet on haluttu unohtaa.

Ulmalan asenne Suomen urheiluliittoa kohtaan ei ole koskaan ollut kovin ymmärtäväinen. Hän ei hyväksy sitä, että urheilijoita holhotaan.

"Viime vuonna Euroopan cupin C-finaalissa laskimme, että jokaista urheilijaa kohden oli paikalla yksi johtaja, valmentaja tai huoltaja. En edes tiedä keistä kaikista koko ryhmä koostui. Eihän tuollaisessa ole mitään järkeä. Täällä yksin kiertäessään suhde on oikea. Tällaisessa yksinäisessä lajissa ei sai olla liikaa ulkopuolisia." Tänä kesänä Ulmalaa arvosteltiin siitä, että hän jäi pois Kalevan kisoista. Jo nyt Ulmalaa askarruttaa se, miten hän sovittaa ohjelmaansa päällekkäin sijoittuvat Euroopan cupin B-finaalin ja Saarijärven juhannuskisat.

"Jos saan sponsoriasiani niin hyvään kuntoon kuin haluan, ei minun tarvitse nostaa liiton stipendiä, ja silloinhan minulla ei ole velvollisuutta juosta Euroopan cupissa", Ulmala pohti.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Ilves rokotti tylysti – Ässien selkäranka katkesi jäähyilyyn

 3. 3

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 4. 4

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 5. 5

  Lionel Messi nolasi vastustajat kahdella askeleella ja teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää