Urheilu

Matkalaukut täynnä arvoituksia Vievätkö itämaan tietäjät leivän suomalaisvalmentajilta? Käykö kello suomalaiselle valmentaja-ammattikunnalle?

Tilaajille

"Pelkällä valmentajan taidoilla ei tehdä tuloksia, oli kyseessä sitten minkälainen itämaan tietäjä tahansa. Tarvitaan lahjakkaita urheilijoita", mäkihypystä tuttu valmentaja Matti Pulli sanoo. Pulli on myös Suomen Valmentajat -järjestön puheenjohtaja.

Pulli kytkee suomalaisen valmentajan arvostuksen täysin siihen, meneekö urheilijalla hyvin vai huonosti. Jos urheilijalla tai joukkueella menee hyvin huonosti, valmentaja saa yleensä kenkää. "Valmentaja on oman onnensa seppä", Pulli sanoo.

Urheilija on yhteiskuntajärjestelmän tuote. Kuinka hyvin suomalaiset maailmalla menestyvät riippuu siitä, minkälaisen kannan yhteiskunta ottaa urheiluun. Jos kanta on myönteinen, urheilu saa rahaa ja uusia urheilupaikkoja. Jos kanta on kielteinen, huippu-urheilija on vaikeuksissa.

Kulunut väite kertoo, että kun urheilija häviää, valmentaja saa haukut. Vieläkö asia on näin?

"Jos jossain urheilulajissa menee huonosti, vika on järjestelmässä, eikä suinkaan valmentajassa. Menestys riippuu siitä, mitkä edellytykset lajille on annettu. Kaiken helpoin tapa on syyttää valmentajaa. Urheilijaa ei voi arvostella kovin pitkälle, koska silloin arvostellaan myös järjestelmää." "Johtohenkilöt eivät ota vastuuta. Valmentaja on käytännön sanelemassa välikädessä joka suuntaan", Pulli sanoo.

Euroopan yhdentyminen ja rajojen avautuminen ei huolestuta Pullia, vielä. Suomalaiselle valmentajalle löytyy yhä töitä, kunhan koulutuksen ja ammattitaidon taso pidetään korkeana.

Rajojen takana on kuitenkin tunkua. Kun Saksat yhdistyivät, maasta tuli kerralla urheilun supervaltio. Nyt maassa on lukuisia työttömiä valmentajia, jotka etsivät uusia työmaita, muiden maiden ohella myös Suomesta. Suomen Ampumahiihtoliitto on jo saanut kyselyjä entisen Itä-Saksan valmentajilta.

Jääkiekon SM-liigassa on kaksi valmentajaa Neuvostoliitosta. Ykkösdivisioonan kahdella kärkijoukkueella on tshekkoslovakialainen valmentaja, ja lisää on tulossa, kun hinnasta sovitaan.

Suomalaisten valmentajien vikana on, etteivät he tiedosta omaa asemaansa. Valmentajat tekevät työtään sydän vereslihalla ja kutsumuksella. Valmentajilla ei ole omaa ammattiliittoa. Pullin johtama Suomen Valmentajat on pelkästään sivistyksellinen järjestö.

Pulli tietää ja tuntee ulkomaalaisten valmentajien taidot hyviksi, mutta pitää heidän palkkaamista lyhytnäköisenä toimintana. "Tilanne on sama, jos pissaisi pakkasella housuihinsa: vähän aikaa lämmittää, sitten tulee kylmä. Pelkkä valmentaminen ei riitä. Vieraan valmentajan täytyy tietää jotain myös maan urheiluapparaatista: kuinka ja mistä saadaan urheilijoita? Onneksi meillä on jäljellä vielä omiakin voimavaroja, kun meillä on SVUL ja TUL. Yhdistetään ne ensin." Suomalaisen urheilun voima on maailmalla ainutlaatuisessa vapaaehtoistyössä. Jos kaikesta urheilun eteen vuosikymmenten aikana tehdystä vapaaehtoistyöstä esitettäisiin lasku, sille ei löytyisi maksajaa. Vielä nykyäänkin suurin osa valmentajista tekee työtään vapaaehtoisuuden pohjalta.

Jos verottajan kaavailut toteutuvat, urheiluseuroissa tehtävä vapaaehtoistyö saattaa mennä lähivuosina verolle. Silloin ollaan Pullin mukaan väärällä tiellä. "Kukaan ei enää tekisi vapaaehtoistyötä ja tämä verolähde loppuisi alta sekunnin. Valtiovallan kannattaa miettiä tarkkaan, mitä se aikoo tehdä. Entä mitä tekisivät kaikki ne ihmiset ja valmentajat, kun vapaaehtoista työtä ei enää olisi"?

Arvostetaanko Suomessa urheilua tänä päivänä liikaa?

"Ehkä huomattavasti enemmän kuin monessa muussa maassa. Urheilu on Suomessa perinne, joka saa välillä surkuhupaisia piirteitä. Urheilu on tietyssä määrin kansan huvia, jota mediaväki lietsoo omalla tavallaan. Olympiavoittojen vaatiminen on oma osoituksensa kansan itsetunnosta. Meillä aaetellaan yhä, että kyllä me ollaan kovia jätkiä." Julkisuuden tuomat kirot ovat tuttua monelle näkyvälle urheiluvalmentajalle. Kun Pulli lähetti Nykäsen kotiin Keski-Euroopan mäkiviikolta, hän ja hänen perheensä saivat tappouhkauksia.

Onko julkisuus valmentajalle pahasta?

"Tottakai välillä on myös hienoja hetkiä. Jokaisen mieltä hivelee, kun vähän kehutaan. Joskus arvostelu on kuitenkin kohtuutonta. Raapaistaan pintaa haavoittavasti ja puututaan toisten ihmisten yksityisasioihin."

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Olympiajoukkue kaatoi Kanadan

  Tilaajille
 3. 3

  Pelaajat: Ilveksen Michael Keränen on SM-liigan paras

  Tilaajille
 4. 4

  Hannu Aravirta valittiin Kiekkoleijonien kakkosluotsiksi

  Tilaajille
 5. 5

  Olympiaryhmä tasoihin päätöserässä

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää