Urheilu

Neuvostoliiton urheiluhallinnossa uusi vallanjako Lajiliitot ja tasavallat saavat päättää asioistaan itse

Tilaajille

Uudet yhteiskunnalliset tuulet ovat panneet vauhtia myös Neuvostoliiton urheiluhallintoon.

"Organisaatio demokratisoituu. Lajiliitot ovat saaneet enemmän valtaa", sanoi Suomessa SVUL:n kutsusta vieraileva Neuvostoliiton urheilun päähallintoelimen, urheilukomitean, puheenjohtaja Nikolai Rusak. Hän on johtanut komiteaa viimeiset kaksi vuotta.

Urheilukomitea, joka hoiti kaikki kansainväliset yhteydet vielä muutama vuosi sitten, on nykyään enemmänkin hallinnollinen keskusyksikkö. Se vastaa mm. valmentajakoulutuksesta, urheilurakentamisesta, sosiaalisista kysymyksistä ja ylipäänsä urheilun perusedellytyksistä.

Lajiliitot sen sijaan pystyvät jo sopimaan omat kansainväliset yhteytensä täysin itsenäisesti. Samoin neuvostotasavallat voivat hoitaa vapaasti omia kansainvälisiä yhteyksiään.

Rusakin isäntä, SVUL:n puhenjohtaja Jukka Uunila kuunteli hykerrellen Rusakin sanoja. Pitkän urheilujohtajauransa aikana hän on kerran jos toisenkin törmännyt itänaapurin toivottomaan urheilubyrokratiaan vaikkapa kuinka pienen asian järjestämisessä.

Siirtyvät pelaajat kolmessa luokassa

Puheenjohtaja Rusak jakaa tällaiset tapaukset kolmeen eri sarjaan, ja sen mukaan vaihtelevat myös siirtymiseen liittyvät yksityiskohdat.

Maajoukkuetason pelaajan ollessa kyseessä siirron hoitavat urheilukomitea, lajiliitto ja pelaajan seura.

Ei-maajoukkuepelaaja, joka on kohtalaista tasoa omassa tasavallassaan, voi siirtyä seuransa ja tasavaltansa urheilujohdon luvalla.

Sen sijaan pelaaja, joka ei kuulu maajoukkueryhmään eikä tasavaltansa edustuskaartiin, voi siirtyä seuransa luvalla.

"Huippupelaajien siirroissa pidämme kiinni siitä, että niihin tarvitaan lajiliiton lupa, koska haluamme pitää edustusjoukkueitten tason mahdollisimman korkeana. Valitettavasti muutamia siirtoja on päässyt tapahtumaan ilman lajiliiton lupaa."

Huippupelaajalle puolet palkasta

"Huippupelaaja saa pitää palkastaan 50 prosenttia. Toinen puolisko menee lajiliitolle ja hänen entiselle seuralleen. Jos palkka on pieni, pelaajalle jää isompi osa. Esimerkiksi Leonid Burjak (entinen maajoukkuejalkapalloilija) sai pitää Suomessa saamastaan palkasta 70 prosenttia", puheenjohtaja Rusak sanoi.

Pelaajien myynti ulkomaille on Neuvostoliiton urheiluelämälle merkittävä tapa saada ulkomaanvaluuttaa. Puheenjohtaja Rusakin mukaan sitä ei nimittäin heru lainkaan valtiolta. Rusak mainitsi, että pelaajien myynnistä Neuvostoliiton urheilu on saanut valuuttaa vuodesta rippuen 6-12 miljoonaa dollaria (24-48 miljoonaa markkaa).

Ne ovat kuitenkin pikkusummia ison maan urheiluvaroista. Valtion (opetusministeriön) huomattavin panos urheilun tukemisessa on 1,1 miljardin ruplan (virallisen kurssin mukaan 7 miljardia markkaa) osuus urheilun koulutus- ja tutkimustoimintaan eri tason oppilaitoksissa.

Sen sijaan urheilukomitea ei saa valtiolta kopeekkaakaan, puheenjohtaja Rusak sanoi painokkaasti.

"Urheilukomitea rahoittaa toimintansa veikkauksella, lotolla ja arpajaisilla, vähän niin kuin teillä Suomessakin tapahtuu urheiluelämässä. Lisäksi urheilukomitean valvonnassa on urheiluvälinetehtaita. Ne eivät maksa täysiä veroja, vaan osa tehtaitten tuotosta ohjataan urheilun tukemiseen."

Summat ennallaan, arvo enää kolmannes

"Budjetti on pysynyt samana kolme viimeistä vuotta, mutta samaan aikaan rahan arvo on muuttunut. Käytännössä nykyinen rahamäärä on vain kolmannes alkuperäisestä summasta. Lisäksi ammattiyhdistyksen tuki urheilulle on vähentynyt huomattavasti." Komitean palkkalistoilla on 2000 valmentajaa, toimistoväkeä 800 sekä lääkäreitä ja muuta urheilun huoltohenkilöstöä 700 henkeä. Komitean valmennusstipendeistä pääsee nauttimaan 2500 urheilijaa.

Niukentuneista resursseista huolimatta Neuvostoliitto pyrkii säilyttämään asemansa kansainvälisessä huippu-urheilussa. "Tärkeintä ei ole raha, vaan järjestelmä", Rusak huomautti.

Varsinaisena murheenkryyninä puheenjohtaja Rusak pitää Neuvostoliiton kuntourheilun tilaa.

"Kuntoilun harrastamiseen ei ole minkäänlaista järjestelmää", Rusak sanoi ja aikoo hakea siihen virikkeitä Suomesta - jopa konkreettisesti. Vierailunsa päätteeksi hän osallistuu sunnuntaiseen Pääkaupunkikävelyyn.

"Taidan olla vähän merkillinen ihminen, mutta aina matkoillani pidän lenkkivaatteita mukana ja aloitan päivän aamulenkillä, Rusak, 56-vuotias entinen maajoukkuekäsipalloilija sanoi.

TIMO JÄRVIÖ

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 3. 3

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 4. 4

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 5. 5

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää