Urheilu

Veikkaus tutkii puheet kiekkoliigan sopupelistä Vedonlyöntipiirit väittävät tienneensä Ässien tappion Reippaalle etukäteen

Tilaajille

Veikkaus Oy aikoo tutkia seikkaperäisesti urheilupiireissä liikkuvan huhun, jonka mukaan Porin Ässät hävisi viime lauantaina tahallaan jääkiekon SM-liigan ottelun Lahden Reippaalle. Veikkauksen tiedotuspäällikkö Risto Nieminen pitää puheita sopupelistä "käsittämättöminä ja hämmästyttävinä".

Samaan aikaan kun Veikkaus aloitti vedonlyönnin marraskuussa, alkoi myös pohdinta siitä, voivatko urheilujoukkueet hyötyä vedonlyönnistä sopimalla otteluita etukäteen. Lähin esimerkkitapaus saatiin Ruotsista, jossa sopupelipuheet liitettiin muutama vuosi sitten sekä jääkiekkoon että jääpalloon. Mitään ei kuitenkaan pystytty todistamaan.

Pitkän vedon viikkovaihto nousi viime viikolla yli kolmeentoista miljoonaan markkaan. Kohde numero 28 Ässät-Reipas oli yksi kierroksen suosituimmista kohteista, koska sen piti olla niin sanottu varma, eli liigakakkonen Ässät voittaa jumbojoukkue Reippaan mennen tullen.

Ässien kotivoiton kerroin oli lähes minimaalinen 1,15, eikä Reippaankaan vierasvoiton kerroin ollut järin korkea, vain 3,90. Tasapeli olisi tuonut rahat takaisin kahdeksankertaisena.

Veikkauksen ulkomaalainen kilpailija, englantilainen SSP tarjoaa SM-liigan otteluihin huomattavasti paremmat kertoimet kuin Veikkaus. Ässät-Reipas-ottelussa Lontoo antoi Reippaan voiton kertoimeksi 8.

Lontooseenkaan ei Reipasta paljoa pelattu. SSP:n Suomen osaston päällikön Jörn Starckin mukaan yhtään sellaista voittoriviä ei löytynyt, jossa olisi pelattu Reippaan voittoa.

Vedonlyöntipiireissä liikkui viime perjantaina tieto, että "huomenna kannattaa pelata Reipasta". Ottelu päättyikin Reippaan 5-2-yllätysvoittoon.

Otteluselostusten mukaan Ässät löi pelin kolmannessa erässä lekkeriksi. Tilastot kuitenkin kertoivat Ässien voittaneen päätöserän 1-0.

Viime viikon muissa kohteissa oli muutama muu Ässien tapainen varma kohde. Huhun mukaan Ässien pelaajat olisivat poimineet varmat pois ja lisänneet perään oman ottelunsa Reipasta vastaan. Kun ottelun kertoimet kerrotaan keskenään, Veikkauksen asettama voittokerroin nousee tässä tapauksessa noin 10:een. Eli pelaaja saa rahansa takaisin kymmenkertaisena.

Yksi prosentti luotti Reippaaseen

Peräti 96 prosenttia vedonlyöjistä luotti Ässiin, tasapeliin uskoi kolme prosenttia pelaajista ja yksi prosentti sijoitti rahansa Reippaan puolesta.

Pelattu prosentti on sama kuin kohteeseen sijoitettu markkamäärä. Niemisen mukaan Reippaan puolesta oli sijoitettu vain muutamia tuhansia markkoja.

Normaalisti Veikkaus ei julkista kohteeseen sijoitettuja markkoja, mutta tässä tapauksessa Nieminen tekee poikkeuksen. "Markkamäärä on niin pieni, ettei sen sisällä voi olla kunnon voittoa. Sopupuheet kaatuvat omaan mahdottomuuteensa." Porin seudulta ei myöskään löytynyt poikkeuksellisen isoja vetoja, mikä sinällään ei todista vielä mitään.

Veikkaus aikoo ajaa viime viikon vedonlyöntivoitot uudestaan läpi tietokoneella, mutta Nieminen on varma, ettei sopupuheille löydy katetta.

Nieminen ei usko, että Suomessa edes voitaisiin pelata sopuotteluita.

"Jotta sopu olisi taloudellisesti kannattavaa, otteluun täytyisi sijoittaa todella suuria summia. Paljastumisen riski on taloudelliseen hyötyyn nähden liian suuri. Tieto tulisi ennen pitkää ulos helvetin monesta tuutista."

Ei vetoa omista peleistä

"Voi herra varjele. Eihän tuossa ole mitään järkeä. Täyttä utopiaa. Olemme sopineet joukkueen kesken, että pelaajat eivät lyö vetoa omista otteluista. Tarkkaan sitä ei tietenkään voi valvoa", Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan tahallinen tappio kävisi pelaajille kalliiksi, koska he saavat palkkaa sen mukaan, miten joukkue menestyy.

Miksi Ässät sitten pelasi niin huonosti?

"Miljoonan taalan kysymys, johon ei löydy järkevää vastausta. Ongelmat olivat henkisellä puolella. Reipas on ollut meille aina paha vastustaja, ja myös alkava joulutauko vei pelaajien ajatukset muualle", sanoo Heikkilä, jonka mukaan "koko joukkue pelasi alle kykyjensä".

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Ilves rokotti tylysti – Ässien selkäranka katkesi jäähyilyyn

 3. 3

  Lionel Messi nolasi vastustajat kahdella askeleella ja teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

 4. 4

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 5. 5

  Lepistö hylkäsi houkutukset

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää