Urheilu    |   Näkökulma

Urheilussa on aina tilaa politiikalle

Tilaajille

Janne Hopsu KUN SUOMI kukisti Venäjän Lillehammerin olympiakaukalossa, innokkaimmat lähettelivät jo Zhirinovskille terveisiä. Politiikka pysyy urheilussa kuin painija matolla. Sitä yritetään kammeta, vääntää ja vyöryttää pois kilpa-areenoilta, turhaan.

Kylmän sodan loppuminen riisui urheilulta ideologisen pelipaidan. Sen tilalla on vahva kansallismielisyys. Silti mm. amerikkalaisen NBC-televisioyhtiön uutisankkuri Tom Brokaw vihjaisi, että naisten taitoluistelukullan Lillehammerissa ratkaisi vanha kahtiajako, ei kyvyt: "lännen" Saksa nosti "idän" eli Bajulin ykköseksi, koska maan arvostelutuomari oli entinen ddr:läisluistelija Jan Hofmann.

Norjan kisat olivat pienelle, sodan järkyttämälle Bosnia-Hertsegovinalle samanlainen näytön paikka kuin mitä olivat Tukholman kesäkisat 1912 Suomelle, silloiselle Venäjän suuriruhtinaskunnalle. Jo Tukholman olympialaisten avajaisissa Suomi osoitti, että se haluaa esiintyä itsenäisenä urheilumaana. Itsetuntoa kohotti kisojen paras urheilija Hannes Kolehmainen, joka juoksi Suomen maailmankartalle.

Pienille kansoille kansainväliset suurkisat ovat kovaa media- ja valtapeliä: meidän on näytettävä olemassaolomme.

KOMMUNISMIN JA KAPITALISMIN vastakkainasettelu painoi jatkuvasti kivenä maratoonarin tossussa. Länsi boikotoi Moskovan kesäkisoja 1980. Puna-armeija oli miehittänyt Afganistanin edellisvuonna. Vain Iso-Britannia oli mukana, sekin olympialipun alla.

Seuraava olympiadi ei parantanut tilannetta. Itäblokki jäi pois Los Angelesin olympialaisista. Yhdysvallat käytti tilannetta hyväkseen tehokkaalla tavalla: kisojen päättäjäisissä urheilijat kävelivät stadionille sekalaisena joukkona, aivan kuin maailman urheileva nuoriso antaisi piut paut politiikalle.

Itä-Euroopan urheilijat - ainakin osa - olivat doupattu paitsi itse aineilla, myös ideologialla jo lapsesta pitäen. Kultaa voittaneet ilmeettömät neuvostovoimistelijat ja DDR:n yleisurheilijat tulivat kaikille tutuiksi. Länteen loikanneet tuomittiin pettureina. Kuri oli kova myös itäblokin sisällä: kun Neuvostoliitossa voitti väärä jalkapallojoukkue, pahimmillaan se löysi itsensä Siperian-junasta.

VARSOVAN LIITON panssarien kukistettua Prahan kevään 1968, Tshekkoslovakia kykeni revanssiin vain urheilussa. Tshekit kukistivat punakoneen jääkiekon MM-kisoissa 1969 ja voittivat koko turnauksen. Samaa henkeä oli 198O Lake Placidissa, missä USA:n amatöörikiekkoilijat nappasivat kullan Neuvostoliiton nenän edestä.

Aikakauden surullisin tapahtuma sattui Münchenin olympialaisissa 1972. Palestiinalaisterroristit kidnappasivat israelilaisia urheilijoita, ja verilöylyyn päättyneessä kaappauksessa kuoli kaikkiaan 18 ihmistä, heistä 11 urheilijoita.

Kuuluisaksi on tullut myös nk. jalkapallosota Hondurasin ja Salvadorin välillä 1969. Maat taistelivat paikasta jalkapallon lopputurnaukseen Meksikossa seuraavana vuonna. Loukatusta kansallisylpeydestä syntyneessä aseidenkalistelussa kuoli 6000 ihmistä. Miten olisi käynyt, jos Irak olisi päässyt ensi kesän futiksen MM-turnaukseen Yhdysvaltoihin? Tai jos Peking olisi vuoden 2000 kesäolympialaisten järjestäjä?

Suomen urheilukärhämät tulleineen ja svulleineen tuntuvat rinnalla pieniltä. Tuskin kannattaa taivastella, jos suomalaiset tuomarit eivät vedä kotiin mäkihypyssä tai taitoluistelussa.

Urheilun pakkoyhdentymisellä on varjopuolensa. Ranskan Tour de Francea on vesitetty, kun sitä poljetaan EU:n hengessä osaksi naapurimaiden teillä ja kaduilla. Miten käy Italian Giron? Aikooko urheilupomo Ilkka Kanerva tai urheiluministeri Tytti Isohookana-Asunmaa ajaa Jukolan viestiä juostavaksi Brysselissä?

Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 4. 4

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää