Urheilu

Italia luottaa nimimiehiinsä, kovaan puolustukseensa ja taktiseen pallosilmäänsä Paolo Maldini - pelaaja, jota koko Italia rakastaa

Tilaajille

Maldini on juuri se pelaaja, joka ottaa liberon paikan, kun paljon keltaisia kortteja hankkiva Baresi istuu pelikiellossa. Maldini on myös se pelaaja, joka paikkaa Baresin virheitä. Ja hän on se pelaaja, jota Italia rakastaa eniten. Hän ei nakkele niskojaan, ei ylpeile, mutta kaipaa silti omaa rauhaa.

Milanellossa, Italian maajoukkueen harjoitusleirillä, Maldinia tavoitellaan. Toimittajat odottavat häntä nurisematta toista tuntia. Mutta kun Maldini tulee, niin kenenkään ei tarvitse pettyä. Hän jakaa haastatteluja, kertoo kuulumiset ja veikkaa tarvittaessa Yhdysvaltojen MM-kisojen mestaria.

"Olen hiljainen, enkä anna kovin usein haastatteluja. Joskus on kuitenkin pakko olla haastateltavana. Muuten elän normaalisti", Maldini sanoo Milanellon puutarhamaisessa ympäristössä, jossa kadehdittavan vihreitä jalkapallokenttiä riittää vieri viereen.

Tarkkaavainen kuulija voisi ihmetellä, miten jalkapalloilija viettää Italiassa normaalia elämää. Kolmen päivittäisen suuren urheilulehden toimittajat parveilevat aina AC Milanin ja muiden suurseurojen pelaajien kimpussa.

"Normaalielämä on mahdollista, sillä menen aina samaan ravintolaan ja samoihin paikkoihin, joissa ihmiset tuntevat minut", Maldini sanoo. Tutuissa ympyröissä ihmisten ei enää tarvitse haukkoa henkeä tyyliin: "Katso tuolla on Maldini." "Ihailijakirjeitä saan viikossa noin 10-15. Monet niistä tulevat nuorilta tytöiltä. Aluksi tyttöystäväni inhosi ihailijapostia, mutta nyt hän osaa suhtautua niihin." Kirjeet eivät Maldinia kiusaa, ja puheluita hän ei saa. "Kukaan ei tiedä numeroani", hän sanoo. "Kirjeisiin yritän vastata, jos aikaa riittää." Miksi Paolo Maldini on sitten niin erikoinen pelaaja? Mikä tekee hänestä yhden maailman parhaista puolustajista? Ja mikä piilee hänen suosionsa takana?

Maldinilla on niin paljon hyviä ominaisuuksia huippupelaajaksi, että niiden eritteleminen teettää töitä. Hän on taktisesti erittäin hyvä, taklaukset kopsahtavat kovaa mutta puhtaasti ja sijoittuminen kentällä vie tilan vastustajalta.

Hän liikkuu myös hyvin ja kookkaana pelaajana voittaa omalla puolustusalueella pääpallot. Hyökkäyspäässä tulee muutama maalia kaudessa, mutta ratkaisijaksi hän nousee harvoin.

Suuren suosion takaa löytyy monta syytä. Maldini nousi AC Milanin ykkösjoukkueeseen kuusitoistavuotiaana 1985. Urallaan hän on pelannut vain Milanissa, ja hänen isänsä Cesare voitti Milanin paidassa Euroopan cupin keväällä 1963.

Paolo Maldinin ura joutui suurennuslasin alle heti, kun hän pääsi Milanin tähtisikermään.

"Nils Liedholm nosti minut Serie A:han. Hän on kuin toinen isäni", Maldini kiittää ruotsalaista valmentajaa, joka antoi nuorelle pelaajalle tilaisuuden.

Maldinin perhettä seurataan Italiassa mielellään. Paolon kolme siskoa ja kaksi veljeä pelaavat eri tasoilla koripalloa ja jalkapalloa. Isä valmentaa Italian alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkuetta.

Milanellossa Maldini istuu tv-pastorin viereen puhumaan terveellisistä elintavoista. Keskustelussa annetaan nuorille vinkkejä dopingin ja huumeiden vaaroista. Maldinin sana uppoaa varmasti hyvin italialaisiin nuoriin.

Mutta muutkin tietävät hänen arvonsa. Maldinia pyydettiin suihkumainokseen, mutta hän kieltäytyi, kun siinä olisi pitänyt heittää vaatteet pois kameran edessä.

Italian MM-turnaukseen Paolo Maldini lähtee mukanaan tuttu taakka. "Meiltä odotetaan aina mestaruutta, mutta samat ongelmat ovat Saksalla ja Brasilialla." "Tunnen paineet, mutta se on normaalia. Paineiden kanssa on pakko elää. Niihin täytyy tottua." "Suosikkini on Brasilia, koska Yhdysvalloissa on erittäin kuuma. He ovat teknillisiä ja pidän heidän tyylistään", Maldini sanoo ja paljastuu kuin tahtomattaan futisromantikoksi.

"Brasilialla on ollut ongelmia puolustuksen kanssa, mutta Euroopassa pelanneet ovat oppineet puolustamaan." Italian ongelmat MM-kilpailuissa tuskin löytyvät puolustuksesta. AC Milanin nelikko voi kokonaisuudessaan hoitaa alakerran työt. Ja Maldinikin uskaltaa sanoa ääneen Italian vahvuuden: "Puolustus on erittäin vahva, kun se tulee Milanista ja me tunnemme toisemme." Paolo Maldini on vasta 25-vuotias. Hän täyttää 26 ennen alkulohkon viimeistä peliä Meksikoa vastaan. Nuoresta iästään huolimatta hänen tilastostaan löytyy jo 51 A-maaottelua.

Nykyisistä Italian pelaajista vain Franco Baresilla on enemmän maaotteluja kuin Maldinilla, joka sanookin kohteliaasti pitävänsä edelleen esikuvanaan Baresia.

Italiassa mitään ei jätetä sattuman varaan, kun kysymyksessä on jalkapallo. Jokaisen pelaajan horoskoopit tutkittiin ennen turnauksen alkua. Maldinille tähtitaivas lupaa hyvää turnausta. Niin paljon tähdetkään eivät vielä kerro, että maailmanmestari selviäisi, mutta Italia etenee kalkkiviivoille varmasti.

BO STARNDEN HEIKKI MIETTINEN Helsingin Sanomat MILANELLO

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 3. 3

  Lentopallonaisten päävalmentaja iloitsi pääsystä kultaiseen Euroopan liigaan – ”Tällainen liiga palvelee meitä todella hyvin”

 4. 4

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 5. 5

  Salibandynaisten kultajahti yllätti tv:n katsojaluvuilla – suomalaistaituri hurmasi myös ruotsalaiset: ”Veera Kauppi on maailman paras”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  3. 3

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  4. 4

   Suurmoskeijalle takapakkia: Lautakunta ei puolla tontin varaamista

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää