Urheilu    |   MM-jalkapallo

Dahlin sai venäläiset paniikkiin Ruotsi voitti MM-areenalla 20 vuoden tauon jälkeen ja jatkaa toiselle kierrokselle

Tilaajille

DETROIT - Odotusta kesti tasan 20 vuotta, kunnes Ruotsi palasi voittojen tielle jalkapallon MM-kilpailussa. Venäjä kukistui juhannusaattona Silverdome-hallissa 3-1 ja laukaisi monta pulmaa Ruotsin jalkapalloilussa.

Belgian ja Hollannin lauantainen ottelu antoi myös viitteitä Ruotsin tulevasta vastustajasta. Hollanti uhkaa 0-1-tappionsa myötä jäädä lohkossaan kakkoseksi ja kohdannee Ruotsin toisella kierroksella. Siis sillä edellytyksellä, että Ruotsi sijoittuu nelikossaan myös toiseksi.

Venäjän nujertaminen toi Ruotsille paikan toiselle kierrokselle, se päätti kahden vaisun MM-turnauksen painajaisen ja antoi viitteen, että Ruotsi voi mennä kuinka pitkälle tahansa.

Ruotsin ja Venäjän ottelu nosti neljä länsinaapurin pelaajaa muiden yläpuolelle. Martin Dahlin, Tomas Brolin, Jonas Thern ja Kennet Andersson loivat voittotahdit. Dahlinia kiittää koko Ruotsin kansa. Kaksi maalia, hankittu rangaistuspotku ja yksi todella napakka laukaus ylähirteen. Enempää ei yleensä yhteen otteluun sovi.

Venäjä sortui Ruotsia vastaan miesvartiointiin. Jukkueesta ei löytynyt riittävän taitavaa ja nopeaa pelaajaa pitämään Dahlinia.

Sergei Gorlukovits aloitti Dahlinin varjona, jos nyt niin voidaan sanoa, kun sisällä keinovaloissa ei varjoja näkynyt, eikä varjon yleensä sovi jäädä metrien päähän.

Gorlukovits otti ensimmäiselllä minuutilla varoituksen ja toisen jakson alussa heijastui punainen kortti hänen verkkokalvoilleen. Gorlukovitsin urakka päättyi siihen, vaikka tähän väliin mahtuikin paljon.

Roger Ljung kompuroi Aleksandr Borodjukin kanssa jo kolmen minuutin pelin jälkeen. Venäjälle rankkari ja Oleg Salenko sijoitti pallon nurmea pitkin verkkoon.

Ruotsi aloitti hillittömän takaa-ajon, joka päättyi ensimmäisen jakson lopulla Kennet Anderssonin syöttöön Dahlinille rangaistusalueen sisällä. Gorlukovits repi Dahlinia paidasta. Terveisiä vaan räätälille, paita kesti ja rankkari tuli. Tomas Brolin tasoitti sijoituksellaan.

Heti Gorlukovitsin takaa päin heilahtaneen viikatteen jälkeen Dimitri Galiamin tuli sisään. Galiamin ei ilmeisesti tiennyt mihin joutui, sillä muuten hän olisi vaatinut korotetun iltalisän ja hankalan työn korvauksen. Dahlin kävi ylivoimaiseksi myös hänelle.

Partasuinen Galiamin ehti olla kentällä reilut kahdeksan minuuttia, kun Thern syötti Dahlinille. Galiamin myöhästyi askeleen, pari ja Dahlin ehti häneen eteensä ja pukkasi Ruotsin johtoon.

20 minuttia myöhemmin tilanne toistui. Andersson raivasi tontin ympärilleen, kääntyi ja lähetti kaaripallon, jonka Dahlin nikkasi päällään Galiaminin takaa verkkoon.

Oli Galiamin edessä tai takana, niin aina verkko pullistui.

Brasiliaa ja Ruotsia vastaan Venäjä peluutti puolustuksessaan tiukkaa miesvartiointia, tuloksena kaksi tappiota, maaliero 1-5, kaksi rangaistuspotkua ja yksi ulosajettu pelaaja.

Venäjäisten kannattaisi ehkä yrittää syöttöjen katkaisemista aikaisemmin, tiukempaa pelinrakentelun häiritsemistä tai lähteä kotiin harjoittelemaan. Viimeinen vaihtoehto tuntuu viisaimmalta.

Ruotsin valmentaja Tommy Svensson otti Venäjää vastaan Anderssonin hyökkäykseen. Brolin laskeutui keskikentälle. Ja kun heidän takanaan pelasi liikkuva, alati raatava ja hyviä syöttöjä jakava Thern, niin maalipaikkoja kertyi.

"Kennet on ollut positiivinen koko ajan harjoituksissa ja muutenkin. Hänellä oli todella kova pelinälkä", Svensson kiitti hyökkäysvalintaansa.

"Vaikka jouduimme häviölle, oli minulla sellainen tunne, että olemme terävämpiä. Ja maalipaikkoja kertyi todella paljon", Svensson sanoi ja otti vastaan yhtenään tulevia onnitteluja jatkopaikasta.

"En tiedä, olemmeko jatkossa, mutta haluamme voittaa tämän ryhmän", hän jatkoi. Se tarkoittaisi Brasilian kukistumista tiistaina Detroitissa.

Ruotsilla kävi tuuri Detroitissa. Kesäsateet valtasivat autokaupungin juhannuspyhiksi, joita muuten Yhdysvalloissa ei tunneta. Ilma viileni, aurinko pysyi piilossa, ja katetussa Silverdomessa pystyi pelaamaan ilman tuulen ja kuumuuden haittoja.

Olosuhteet sopivat molemmille, mutta eivät ainakaan haitanneet Ruotsia.

KARI SARKKINEN

Gorlukovits ajettiin ulos Venäjän lohduton miesvartiointi Sateet valtasivat autokaupungin

Helsingin Sanomat

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

 3. 3

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää