Urheilu    |   Mäkihyppy

Hannu Lepistö mäkihypyn menestyksen vanki Tuore päävalmentaja vaatii suojateiltaan täydellistä paneutumista lajiin

Tilaajille

LAHTI - Suomen mäkihyppy on menneisyytensä vanki. Viime vuosikymmenellä Matti Nykänen ja Jari Puikkonen kumppaneineen kulkivat voitosta voittoon. Perinteisen ja V-tyylin murrosvaiheessa loistanut Toni Nieminen hullaannutti lajifanit vielä menestyksellään Albertvillessä.

Sekä Falunin MM-kisoissa 1993 ja viime keväänä Lillehammerin olympialaisissa Suomi jäi mitaleitta. Niemisen ja Jani Soinisen pistesijat eivät mitalinälkäisiä penkkiurheilijoita juuri hetkauttaneet.

Viime keväänä vuoden mittaisen sopimuksen Suomen hiihtoliiton kanssa solminut Hannu Lepistö onkin mäkimiesten päävalmentajana paljon vartija. Hänen pitäisi nostaa suojattinsa takaisin parrasvaloihin.

Lepistöllä on ainakin kaksi selkeää syytä suomalaisten menestymättämyyteen.

"Kaikki kaverit eivät ole viime vuosina harjoitelleet tarpeeksi ja jotkut ovat liian painavia", Lepistö sanoo.

Lepistö työskenteli 1985-1992 Italian mäkimiesten piiskurina. Kannuksensa valmentajana hän on hankkinut Jari Puikkosen henkilökohtaisena luotsina.

Matti Nykänen on kaikkien aikojen paras mäkimies. Jyväskyläläinen mestari oli etenkin nuorena lähes harjoittelunarkomaani. Uransa viimeisinä vuosina Nykänen saattoi antaa kuvan, että hikoilu ei ole tärkeää.

"Nykänen saattoi nuorena hypätä jopa 40 harjoitushyppyä päivässä. Hän hioi suoritusta niin kauan, että sen sujuminen tyydytti", Lepistö muistelee takavuosia.

Viime vuosina suomalaiset ovat leiskauttaneet neljä-viisi siivua harjoitusta kohden. Lepistö on nostanut määrän kymmeneen-kahteentoista. Lepistön leireillä on päivittäin kaksi hyppytreeniä ja yksi kuivaharjoitus.

Japani on jo muutaman vuoden tehnyt tuloaan maailman johtavaksi mäkimaaksi. Lepistö ei ihmettele suuntausta.

"Japanilaiset saattoivat vetää Italiassa kolmen kuukauden mittaisia leirejä, joiden ainoa sisältö oli harjoittelu. Jos kertoisin suomalaisille japsien harjoitusmääriä, he väittäisivät minua valehtelijaksi." "Vaadin valmennettaviani tekemään kaiken niin hyvin, että kyvyt tulevat kokonaan esiin, eikä missään jäädä puolitiehen", Lepistö toteaa.

Lepistö tietää ja myöntää, että Suomella on mäkimaana kaikki mahdolliset velvoitteet ja perinteet. Mies uskoo, että suomalaiset palaavat aateliin.

"Kyse on vain siitä, viekö se yhden, kaksi vai kolme vuotta." "Kaverit ovat päättäneet, että keväällä pitäisi menestyä Thunder Bayn MM-hiihtojen joukkuekisassa. Jos tavoite toteutuu, se merkitsee menestystä myös henkilökohtaisella tasolla." Lepistöllä on valmennusfilosofiassaan kaksi pääkohtaa: ponnistusvoiman kehittäminen ja hyppääjien painon pudottaminen.

"V-tyyli hämärsi valmentajien ja hyppääjien ajatuksia joksikin aikaa. Tosiasia on edelleen, että mäkihypyssä kaiken aa ja oo on ponnistus." Lillehammerissa menestyivät kevyet hyppääjät. Norjan Espen Bredesen ja Saksan Weissflog jakoivat kirkkaimmat mitalit.

Lepistö on patistanut Suomen kärkimiehet tiukalle laihdustuskuurille, jota valvoo ja suunnittelee ravintoekspertti Marjaana Lahti-Koskinen. Hyppääjien tavoitteena on pudottaa painostaan ennen kauden tärkeimpiä koitoksia kaksi-neljä kiloa, vaikka huippumiehistä moni on jo perin lommoposkinen.

"Tuulitunnelitesteissämme kaksi kiloa kevyempi hyppääjä liiteli viisi metriä pidemmälle kuin pulskempi virkaveljensä", Lepistö kertoo.

Lepistön mukaan suomalaiset hyppääjät eivät ponnista samalta viivalta kuin ulkomaalaiset kilpakumppaninsa. Suomalaisia kalvaa muun muassa henkilökohtainen tulevaisuutensa.

"Esimerkiksi Italiassa kaikki talvilajien huippu-urheilijat Alberto Tombasta lähtien ovat valtion palkkalistoilla ja saavat 6000-7000 markkaa kuukaudessa käteen. Meilläkin valtiovallan olisi hyvä muistaa, että nuoret huippu-urheilijat lajissa kuin lajissa ovat ikäluokkiensa valioita, eikä heitä saa jättää tuuliajolle."

Nykänen painolastina

Helsingin Sanomat

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää