Urheilu

Tuuleton mäki Pullin haaveena Lajipäällikön suunnitelma muuttaisi mäkihypyn osittain halliurheiluksi (Toisen painoksen otsikko) Matti Pulli Haaveilee tuulettomasta mäestä Suunnitelma muuttaisi Mäkihypyn osittain halliurheiluksi

Tilaajille

THUNDER BAY - Mäkihypyn lajipäällikkö Matti Pulli on kyllästynyt arpapeliin, joka lajiin liittyy nykyään.

Pulli on hieronut jo pari kuukautta älynystyröitään pohtiessaan mahdollisuutta kehittää mäkiä varten tuulisuoja, joka tekisi lajista tasapuolisen harrastajilleen ja muuttaisi mäkihypyn ainakin osittain halliurheiluksi.

"On järjetöntä, että joku on harjoitellut neljä vuotta arvokisoihin, ja joutuu sitten täysin tuulen armoille", Pulli totesi Thunder Bayn MM-kisojen normaalimäen kilpailun aattona.

V-tyylin yleistymisen ja välinekehityksen myötä hyppyjen pituudet ovat kasvaneet huikeasti. Myös tuulen merkitys on korostonut kausi kaudelta.

Vielä alkuviikosta Thunder Bayssä oli hyisevän kylmää ja tuuletonta. Viikonloppua kohden sää kääntyi plussan puolelle, ja lämpöaalto toi termiikkejä.

"Toiset hyppääjät saavat ilmalentoonsa nostetta, toiset joutuvat hyppäämään tyystin tyhjään mäkeen", Pulli totesi.

Hyvä esimerkki on Kazujoshi Funaki. Maailman aateliin lukeutuva japanilainen hyppäsi toissapäivänä harjoituksissa sopivassa vastatuulessa 101 metriä. Seuraava ponkaisu kantoi myötäisessä vaivaiset 56 metriä.

Hyppyjen pituuksissa oli eroa järkyttävät 45 metriä. Selitykseksi ei riitä, että lähtölavaa oli laskettu pykälällä. Jonkun rivimiehen kohdalla moinen heilahtelu olisi mahdollista. Funaki sen sijaan on tekijämies, hän oli maailmancupissa neljäs ja kuuluu Thunder Bayssä mitaliehdokkaiden kaartiin.

Pulli on työskennellyt mäkihypyn parissa 30 vuotta. Hän on valmentajauransa alusta alkaen vannonut myös tieteellisen tutkimuksen nimeen.

Hiihtoliitto ja teknillinen korkeakoulu ovat jo vuosia tehneet hedelmällistä yhteistyötä tutkiessaan tuulitunnelitesteissä V-tyyliä, hyppypukuja ja kypäriä sekä muita yksityiskohtia. Pulli haluaa laajentaa testit myös tuulisuojiin.

"Vaikutukset on helppo selvittää tuulitunnelissa. Sen jälkeen on vaivatonta rakentaa pienoismalli", hän arveli.

Pullin paperille piirtämä malli on selkeä, yksinkertainen ja ilmeisen halpa ratkaisu, jossa ylämäen keulalle ja alastulorinteeseen pystytettäisiin alumiinikaarien varaan tuuliverkko.

"Korkeimmillaan nykyisten mäkien lentorata on seitsemän metriä. Verkkoja on monentyyppisiä, ennen vanhaan tuuliverkot olivat pienisilmäisiä. Nykyään on jo tutkittu, että suoja toimii, vaikka silmän halkaisija olisi yli viisi senttiä", Pulli sanoi.

Jos verkon silmän halkaisija ylittäisi viisi senttiä, se takaisi hyppääjän näkyvyyden yleisölle. Pullin mukaan näkyvyyttä voitaisiin tarpeen mukaan lisätä esimerkiksi fosforoimalla hyppyasuja.

Pullin ajatuskuvion mukaan verkko toimisi rullaverhoperiaatteella. Näin verkko olisi nopeasti nostettavissa tai laskettavissa. Se voitaisiin myös säätää sopivalle korkeudelle vain tuulen puolelta.

Pullin arvion mukaan tuulisuoja ei olisi kallis. Hän uskoo, että kustannukset jäisivät mäkeä kohden noin puolen miljoonan markan paikkeille.

"Joka tapauksessa summa olisi mitätön kokonaiskustannuksiin verrattuna." Pullin arvion mukaan ison mäen rakentaminen maksaa Suomessa noin 15 miljoonaa markkaa. Lillehammerin olympiamäet maksoivat yhteensä liki 200 miljoonaa kruunua.

"Kokonaisen hallin rakentaminen mäkihyppyyn olisi tolkuttoman kallista, kun vain osa mäestä katetaan, kustannukset putoavat oleellisesti", Pulli jatkoi.

Pulli, 61, on piakkoin jäämässä eläkkeelle. Jäähyväistyönään hän haluaisi nähdä rakastamansa lajin palaavan rehdiksi urheiluksi nykyisen tuuliloton sijasta.

"Tiedä häntä, toimiiko ehdotukseni, joka tapauksessa se tuntuu siltä, että kilpailuista tulisi reilumpia eikä televisioyhtiöidenkään ohjelma-ajat menisi sekaisin, kun alkuun päästäisiin aina aikataulun puitteissa." MIKA GÖNDAHL

Tuulitunnelista apua suunnitteluun Säätila säätelisi

Helsingin Sanomat

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 3. 3

  Salibandynaisten kultajahti yllätti tv:n katsojaluvuilla – suomalaistaituri hurmasi myös ruotsalaiset: ”Veera Kauppi on maailman paras”

 4. 4

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 5. 5

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää