Urheilu

Kiipeä satulaan! Ratsastus ei tunne ikärajoja

Tilaajille

EEVA NAARMALA TELLERVO YRJÄMÄ-RANTINOJA Helsingin Sanomat

Ratsastajat pyörittävät hevosiaan kasvot punaisina ja tukka märkänä Tuomarinkylän maneesissa. Markku Nymanin aikuisryhmän ratsastustunnilla riittää vauhtia ja kuntoa tarvitaan.

Tuomarinkylän opistolla enää harrastuksekseen opettava Nyman on ohjannut tiistai-illan aikuisryhmää jo lähes 20 vuotta. Hän pyrkii pitämään aina teemavuosia, viime vuosi meni kouluratsastuskuvioita hioessa ja tänä vuonna hypätään esteitä. Ja pikkukilpailujakin pidetään omalla porukalla. Ryhmän jäsenet ovat jo niin kavereita keskenään, ettei opettajakaan halunnut lopettaa.

Samanhenkinen ja rento kaveriporukka onkin monille aikuisratsastajille tärkeä vastapaino työlle. Ratsastustunnin lisäksi yhdessä käydään ulkomaillakin katsomassa huippukilpailuja tai Unkarissa pustalla ratsastamassa.

Ratsastus on siitä mainio urheilulaji, että sen voi aloittaa missä iässä tahansa. Hevoshulluus iskee usein jo lapsena, mutta se voi hiipiä mieleen kypsässä aikuisiässäkin. Moni aikuisena aloittanut on saanut kimmokkeen, kun oma elämäntilanne on vakiintunut, on hankittu koulutus, työ ja ammatti tai lapset ovat jo lähteneet kotoa ja on aikaa ajatella vain itseään.

Kristiina Kankkonen sipoolaiselta Nevas-tallilta sanoo, että alkeiskurssille on tullut 60-vuotiaitakin ja Nyman muistelee 70-vuotiaita aloittelijoitakin. Aloittaminen riippuu kyllä jonkin verran siitä, paljonko on elämänsä aikana urheillut, koska ratsastaessa koko vartalo joutuu koetukselle.

"Lihaksissa tarvitaan voimaa sen verran, että pystyy antamaan pohkeita", Kankkonen sanoi. Pohkeiden avulla hevoselle annetaan liikkumisohjeet. "Mutta mukana on ollut paljon 50-60-vuotiaita, ja hekin ovat hypänneet esteitä ja kaikkea." Hyvin tavallinen harrastajaryhmä niin Nevas-tallilla kuin muillakin ratsastuskouluilla ovat kolmekymppiset naiset, jotka ovat aloittaneet lapsena mutta pitäneet sitten pitkän tauon eri elämäntilanteista johtuen.

"Se on kiva, että he ovat hirveän nopeasti päässeet etenemään, lapsena saadut perustaidot näkyvät kyllä sieltä. He ovat alkaneet myös kilpailla", Kankkonen sanoi.

Aikuisten opetusmenetelmät poikkeavat lasten opetuksesta lähinnä siinä, että aikuisilla on yleensä enemmän tavoitteita.

"He paneutuvat opetukseen tarkemmin ja pystyvät vastaanottamaan paljon enemmän kuin lapset joiden kanssa otetaan paljon kaikkea jumppaa, pujottelua ja puomeja", sanoi Kankkonen. "Aikuiset myös kyselevät paljon ja saavat näin irti tunnista enemmän. Lapset saattavat jännittää tai mieluummin vain taputella heppoja selässä." Alkeiskurssi on yleensä 10 tuntia ja sen aikana ratsastaja oppii panemaan hevosen liikkeelle, pysäyttämään, kääntämään ja kulkemaan eri askellajeissa. Lisäksi opetellaan hevosen hoitoa ja käyttäytymistä. Hevospsykologia onkin erittäin tärkeää, sillä isosta koostaan huolimatta hevonen on kaikkea pelottavaa pakeneva laumaeläin.

Oppiminen on hyvin yksilöllistä. Mukana on ihmisiä, jotka eivät koskaan opi kunnolla istumaan tai pääse mukaan kouluratsastuksen hienouksiin, mutta ei se kuitenkaan estä mukavaa harrastusta. Toiset taas oppivat jo muutamassa tunnissa perusasiat.

Aloittamisessa tarvitaan jonkin verran tasapainoa ja erityisesti rohkeaa mieltä, sillä jännittäminen vaikeuttaa hevosen selässä istumista - mitä rennommat lihakset, sitä helpompaa ratsastus on.

"On tärkeää, että ratsastaja oppii ratsastamaan erilaisilla hevosilla, meilläkin on vaikeampaa, laiskempaa, helpompaa ja herkempää hevosta", Kankkonen sanoi.

Kun perusratsastus ja hevonen ovat kutakuinkin hallinnassa, voi esteiden hyppäämisen lisäksi lähteä rennoille maastoratsastusretkille tai talvella kokeilla vaikka hiihtoa hevosen vetämänä. Vikellyksen eli taitoratsastuksen voimisteluliikkeet laukkaavan hevosen selässä on ehkä paras jättää notkeille ja keveille pikkutytöille. Sen sijaan kouluratsastuksen balettimaiset liikkeet ovat mielenkiintoinen haaste - tai ainakin kaunista katseltavaa katsomon puolella.

Aikuisena aloittavat voivat luottaa tilastoihin siinä, että aikuiset putoavat satulasta harvemmin kuin lapset. Suurempi lihasvoima ja ulottuvammat raajat auttavat asiaa, mutta toki aikuisetkin muksahtelevat alas.

Harrasteratsastuksessa sattuu harvemmin pahoja onnettomuuksia, tavallisimpia ovat pienet murtumat käsissä tai aivotärähdykset, mutta täysin riskitöntä se ei ole. Kilparatsastuksessa riskit ovat jo suuremmat.

Tuntien hintahaitari vaihtelee 80-150 markkaan. Kausikorteilla ja 10 kerran korteilla hinta on hieman alhaisempi, irtotunneista saa usein maksaa 150 markkaa.

Suurissa ratsastuskouluissa ratsastajalla on yleensä vakiotuntinsa arki-iltaisin tai viikonloppuisin. Jos sattuu olemaan vuorotyöläinen, on yleensä tyydyttävä irtotunteihin.

Kristiina Kankkonen halusi ottaa tallia perustaessaan huomioon juuri hankalat työajat ja pitää pienryhmätunteja myös aamuisin tai milloin tarvetta löytyy. Hevosia voi vuokrata kuudellakympillä lisäksi itsenäiseen ratsastukseen.

Aikuisratsastajain määrästä ei ole olemassa tarkkaa tietoa, mutta sormituntumalla arvioiden heitä on koko Suomessa parikymmentätuhatta. Ratsastajain liitto arvioi oman jäsenmääränsä perusteella, että ratsastuksen harrastajia on kaiken kaikkiaan noin 50000 ja heistä puolet aikuisia. Ratsastajain liitossa jäseniä on 20284 ja heistä miehiä vain 1500.

Jos isot hevoset hirvittävät, mutta silti tuntee vetoa ratsastukseen, kannattaa kokeilla islanninhevosia. Kynnys on matala: hevoset ovat pienempiä ja leveämpiä kuin esimerkiksi suomenhevoset tai lämminveriset eikä ratsastajalta vaadita mitään ennakko-opiskelua.

Kuka hyvänsä voi kiivetä "issikan" selkään, lähteä ohjatulle maastoretkelle, päästä keinumaan kävelyn tahdissa, pelätä ravissa ja nauttia vauhdin huumasta laukassa. Selässä pysyy, kun pitää kiinni satulan kauhukahvasta. Meno on helppoa kuin keinuhevosen kyydissä.

Maastossa islanninhevoset seuraavat vaistomaisesti johtajaa: lähtevät liikkeelle, siirtyvät raviin, nostavat laukan sekä pysähtyvät laumaa johtavan tamman tahdissa. Ongelmia ei synny, kun hevoset on sijoitettu tiettyyn arvojärjestykseen: johtajatamman perässä muut tammat, niiden perässä ruunat.

Tunnin retkelle maastoon pääsee sadalla markalla. Talli järjestää myös pitempiä retkiä kokeneille ratsastajille.

"Äidit ja isät innostuvat kokeilemaan ratsastusta tyttäriensä siivellä", kertoi espoolaisen Fagerängin islanninhevostallin kouluttaja Linda Bergström.

"Isät väheksyvät ensiksi pieniä islanninhevosia, mutta metsään päästyään he ovat tyytyväisiä, kun saavat rauhassa irvistellä pelkoaan ilmoille", hän nauraa.

Miehet tulevat uudelleen, kunhan oppivat laittamaan oikeanlaiset alushousut jalkaan, hän kertoo. Löysälahkeiset eivät sovi ratsastukseen, koska ne kiertyvät pahasti reisien ympärille.

Myös Nevas-tallilla isät ovat innostuneet ratsastamaan tyttäriensä myötä. Nevaksessa onkin joitakin isä-tytär -ryhmiä. Ratsastuskoulun erittäin kunnioitettavan korkuinen Leopold-ratsu on varmasti juuri miesten mieleen.

Ratsastusta voi harrastaa pääkaupunkiseudulla ja Sipoossa Ratsastajainliiton hyväksymällä 17 ratsastuskoululla. Valinnanvara kasvaa parillakymmenellä, jos matkustaa kauemmaksi Uudellemaalle. Tietoja saa Suomen ratsastajainliitosta puh. 158 2315. Islanninhevostalleja Helsingin lähitienoilla on puoli tusinaa. Niistä voi tiedustella Suomen islanninhevosyhdistyksestä, Nina Heliniltä, puh. 878 1956.

JUHANI NIIRANEN

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 4. 4

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää