Urheilu    |   Doping

Käräjäoikeus vahvisti Minna Lainion dopingtuomion Lisätestit osoittivat juoksijan aineenvaihdunnan normaaliksi

Tilaajille

Helsingin käräjäoikeus vahvisti keskiviikkona antamallaan tuomiolla juoksija Minna Lainion neljän vuoden kilpailukiellon. Käräjäoikeuden mukaan Lainio on käyttänyt kiellettyä anabolista steroidia nandrolonia.

Lainio joutuu korvaamaan Suomen urheiluliiton oikeudenkäyntikulut 92788 markkaa. Omiksi oikeudenkäyntikuluikseen Lainio ilmoitti 110000 markkaa.

Käräjäoikeuden mukaan neljän vuoden kilpailukielto ensimmäisestä doping-kärystä ei ole kohtuuton rangaistus.

Helsingin käräjäoikeuden tuomion perusteella suomalaiset tuomioistuimet suhtautuvat urheilijoiden doping-rikkomuksiin siten ankarammin kuin saksalaiset tuomioistuimet.

Saksassa tuomioistuimet eivät hyväksy yli kahden vuoden kilpailukieltoja ensimmäisestä doping-rikkomuksesta, koska sitä pitempi kilpailukielto loukkaa urheilijan ammatinharjoittamisoikeutta.

Poikkeuksellinen aineenvaihdunta?

Lainion mukaan hajoamistuote ei ollut peräisin kielletystä nandrolonista, vaan hänen käyttämästään sallitusta Primolut-nimisestä ehkäisypilleristä.

Käräjäoikeudessa kuullut asiantuntijatodistajat, professori Olavi Pelkonen ja tohtori Timo Seppälä vahvistivat, että Primolutista syntyy samaa hajoamistuotetta kuin nandrolonista.

Seppälän ja Pelkosen mukaan nandrolonin ja Primolutin käyttö voidaan kuitenkin erottaa toisistaan. Primolutin käytön seurauksena syntyy aina myös toista hajoamistuotetta, jota nandrolonin käytöstä ei voi aiheutua. Lainion näytteestä ei löydetty tätä yksinomaan Primolutille ominaista hajoamistuotetta.

Seppälän ja Pelkosen mukaan tämä osoittaa, että Lainion näytteestä löytynyt nandrolonin hajoamistuote ei ole peräisin Primolutin vaan nandrolonin käytöstä.

Pelkosen mukaan sekä nandrolonin että Primolutin hajoamistuotteet on tutkittu ennen lääkkeiden markkinoilletuloa tarkasti 500-1500 tavallisella ihmisellä.

Lainion mukaan hänen aineenvaihduntansa on muun muassa kovan harjoittelun seurauksena poikkeuksellinen.

Hänen elimistönsä ei tuota Primolutin käytön seurauksena Primolutille tunnusomaista toista hajoamistuotetta, vaan ainoastaan nandrolonin hajoamistuotetta.

Turun lisätestien analysointi Hollannissa

Testin jälkeen Lainion elimistöstä löytyi sekä nandrolonin hajoamistuotetta että yksinomaan Primolutille tunnusomaista hajoamistuotetta. De Boerin lausunnon mukaan Lainion aineenvaihdunta on Primolutin osalta täysin normaali.

Lainio yritti sivuuttaa uuden testituloksen väittämällä, että hänen aineenvaihduntansa oli vuosien 1993 ja -95 välillä normalisoitunut, kun hän oli vähentänyt harjoitteluaan kilpailukiellon ajaksi.

Professori Pelkosen mukaan kova harjoittelu voi kyllä vaikuttaa Primolutin hajoamistuotteiden määrään elimistössä 10-20 prosentilla, mutta Primolutille tunnusomaiset hajoamistuotteet eivät kovankaan harjoittelun seurauksena kokonaan häviä.

Hajoamistuote ei häivy treenaamalla

Käräjäoikeuden mukaan mikään ulkopuolinen tekijä kuten kova harjoittelu ei olisi voinut kokonaan häivyttää Primolutin toista hajoamistuotetta Lainion elimistöstä, jos Lainio olisi todella käyttänyt Primolutia.

Käräjäoikeus katsoi maaliskuussa 1993 otetun testin tulosten osoittavan, että Lainio on syyllistynyt kielletyn doping-aineen käyttöön.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi asian kolmen lainoppineen jäsenen kokoonpanossa, jossa puheenjohtajana toimi käräjätuomari Sirpa Hartikainen ja jäseninä käräjätuomarit Tapio Takki ja Henrikki Mikkola.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 3. 3

  Lentopallonaisten päävalmentaja iloitsi pääsystä kultaiseen Euroopan liigaan – ”Tällainen liiga palvelee meitä todella hyvin”

 4. 4

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 5. 5

  Maalivahti Atte Engren jatkaa HIFK:ssa tulevinakin kausina – joukkue teki myös kaksi muuta jatkosopimusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää