Urheilu    |   Ralliautoilu

Juha Kankkunen aloitti RAC-rallin...

Tilaajille

Juha Kankkunen aloitti RAC-rallin vauhdilla ja ajoi taukomaaliin toisena.

Kankkunen nousi McRaen kiusaksi Skotti yritti pudottaa hurjalla vauhdillaan muut kannoiltaan RAC-rallissa Ralliautoilu

HANNU HÄNNINEN CHELTENHAM-Britannian RAC-rallin ensimmäinen päivä sunnuntaina oli sumuinen ja erikoiskokeet keskisen Englannin puistoissa ja moottoriradoilla äärettömän liukkaita. Suomalaisittain päivä sujui kuitenkin aurinkoisesti.

Fordin Juha Kankkunen kisaili koko päivän tiukasti Subarun Colin McRaen kanssa johtopaikasta ja Mitsubishin Tommi Mäkinen nousi illansuussa kuudenneksi, m ikä sija kilpailun lopussa riittäisi varmistamaan hänelle maailmanmestaruuden, vaikka McRae voittaisi RAC:n.

Yötauolle Cheltenhamiin saavuttaessa McRaella oli 9 sekunnin johto toisena olevaan Kankkuseen. Kolmas oli Toyotan yllättävän vauhdikkaasti aloittanut vete raani Didier Auriol vain sekunnin Kankkusesta perässä ja neljäs Mäkisen tallitoveri Richard Burns 14 sekuntia perässä.

Viidenneksi jätettiin Kankkusen tallitoveri Carlos Sainz, jonka suomalainen nyt toista kertaa (Kankkunen sai vapaat kädet myös Jyväskylässä) tänä vuonna s aa voittaa kilpailussa, jos pystyy. Espanjalainen oli jäänyt 17 sekuntia kärjestä.

Erot jäivät

vielä pieniksi Mäkinen oli vain 21 sekuntia McRaeta hitaampi, mikä ei ole paljon kahden seuraavan päivän metsäteillä. Myös Burnsin nelossija oli hyvä asia Mäkisen kannal ta. Jos britti pystyy pysymään loppuun asti kuuden joukossa, niin hän voi hätätapauksessa parantaa Mäkisen asemia yhdellä sijalla luovuttamalla paikkansa mestaruuden jahtaajalle.

Erot jäivät ensimmäisenä päivänä vielä pieniksi, koska ek-kilometrejä kertyi vaivaiset 59 km. Niinpä 9 ensimmäistä miestä mahtui 38 sekunnin aikahaarukkaa n. Erot alkavat kasvaa ja sijoitukset muuttua vasta tänään, kun ralli suuntaa pohjois-Walesin mutaisille metsäteille, joilla liukastellaan ajetaan mm. miehekkään pituinen 39-kilometrinen Hafrenin erikoiskoe.

Vain sijoitusta kuuden joukkoon tavoitteleva Mäkinen ajoi järkevän rauhallisesti alusta alkaen. Sijoitus vaihteli päivän aikana välillä 5-9 eikä hän yritt änytkään ajaa pohja-aikaa millään ek:lla.

Mäkinen joutui ajamaan sunnuntaina ensimmäisenä autona ja sai kokea mutavellin liukastamien erikoiskokeiden suurimman mahdollisimman liukkauden. Päivän ne ljännellä ek:lla lipsahti. Silverstonen moottoriradalla melkoisessa sumussa ajetulla yleisöerikoiskokeella Mäkinen tömäytti autonsa shikaanissa rengaskasaan. Törmäys rypisti hiukan auton keulaa ja rikkoi valonheittäjiä, mutta haitta jäi va in kosmeettiseksi.

Ek 7:n jälkeen Mäkinen oli yhdeksäs ja tuumi, että vauhtia täytyy kiristää. Kaksi pätkää myöhemmin hän olikin jo kuudes ohitettuaan Fordin Bruno Thiryn ja Subarun Piero Liattin.

Juha Kankkunen painoi iloisesti kaasua päästessään vihdoin ajamaan Sainzista välittämättä. Voittoa tavoitellessaan Kankkunen auttaa samalla Mäkistä, jolle McRaen jääminen ilman voittoa tuo automaattisesti maailmanmestaruuden.

Kankkusen kisa oli päättyä jo päivän ensimmäisellä ek:lla, joka ajettiin vahvassa aamusumussa Cheltenhamin laukkaradalle vedetyllä reitillä. Subarun Kenne th Erikssonin auto pysähtyi äkilliseen sähkövian vuoksi reitille eikä Kankkunen nähnyt sumun takia estettä ennen kuin viime hetkellä. Nopea ohjausliike kuitenkin pelasti kisan jatkumisen.

Kankkunen siirtyi McRaen ohi johtoon ek 3:lla ja jatkoi samaa tahtia kolme seuraavaakin ek:ta. Ek 7:llä Kankkunen ajoi pitkäksi yhden risteyksen, jolloin McRae otti muutaman sekunnin turvin takaisin johtonsa ja piti sen osuuden loppuun asti Kankkusen epäonnisten rengasvalintojen avittamana.

"Eihän tässä sumussa tahdo nähdä eteensä", Kankkunen tuhahti aamupäivällä, vaikka oli silloin johdossa. Sumu vaivasi perinteiseen brittityyliin päivän nel jällä ensimmäisellä ek:lla ja illan viimeisellä pimeys ja sade.

Kauden viimeisessä (14./14) rallin MM-osakilpailussa, Britannian RAC-rallissa, ajetaan tänään toinen kilpailupäivä. Ohjelmassa on 7 Pohjois-Walesissa sora lla ajettavaa erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 159 km.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 3. 3

  Lentopallonaisten päävalmentaja iloitsi pääsystä kultaiseen Euroopan liigaan – ”Tällainen liiga palvelee meitä todella hyvin”

 4. 4

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 5. 5

  Maalivahti Atte Engren jatkaa HIFK:ssa tulevinakin kausina – joukkue teki myös kaksi muuta jatkosopimusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää