Urheilu    |   Purjehdus

Kovanaamat purjehtivat Helsinkiin

Suomalaiset pyrkivät rajun olympialajin Euroopan parhaimmistoon

Tilaajille

Purjehdus

SUSANNA CYGNEL Purjehtijan seilatessa tuuli puhaltelee, laineet liplattavat ja aurinko paistaa. Kilpapurjehtijat nauttivat kaikesta tästä ulapalla, katsojien ulottumattomissa tekien välillä tiukkoja käännöksiä puhurien mukaan. Voittaja on se, joka ehtii maaliin ensimmäisenä. Häviäjät selittelevät virheitään rannalla odottaville "katsojille".

Tästä päivästä ensi sunnuntaihin Helsingin edustalla, Lauttasaaren selällä nähdään hieman erilaista purjehdusta. Vattuniemessä, Lauttasaaren sillalla tai Ruoholahden puoleisella rannalla voi seurata, kuinka 49er-luokan Euroopan parhaimmisto kilvoittelee keskenään. Vesille lähtee reilu 80 venekuntaa yli 20:stä Euroopan maasta.

Neljäysi on vain muutaman vuoden ikäinen purjeveneluokka, joka on varta vasten kehitetty railakkaaksi yleisölajiksi. Kilpailijat sullotaan pienelle alueelle sataman tuntumaan niin, että katsojat voivat seurata kisan etenemistä melko läheltä.

Neljäysi kehitettiin australialaisesta skiff-veneistä olympialaisia silmälläpitäen: purjehdusväki ymmärsi katsojien tarpeet. Haluttiin räväkkyyttä, viihdyttävyyttä ja läheisyyttä. Sen jälkeen, kun 49erista oli saatu olympialaji Atlantaan vuonna 1996, sen suosiokin alkoi kasvaa.

Kokemattomalle

liian vaikea luokka Tosiasiassa kilpapurjehdus on aina kovaa hommaa, mutta neljäysissä sen huomaa vaikkei itse istuisikaan veneessä. Neljäysiluokan kilpailuissa huippupurjehtijankin paatti voi mennä ympäri, arvokisoista on purjehtijoita kuskattu ambulanssilla sairaalahoitoon. Pelastusliivit ovat kilpailussa pakolliset.

Vasta-alkajat eivät voi kilpailla suurissa kansainvälisissä mittelöissä, vaan sekä kipparilla että gastilla eli yhden hengen miehistöllä on takanaan kilpailuja muissa purjeveneluokissa.

49er on nopein kevytveneluokka, ja siinä on purjepinta-alaa peräti 59 neliötä eli tuplasti enemmän kuin muissa luokissa. 125-kiloisen ja nimensä mukaan 4,9-metrisen, kölittömän paatin pitelijäksi tarvitaan paljon voimaa. Köykäisin rantein ei 50 kilometrin vauhdilla kiitävää kulkuneuvoa voi kunnolla hallita. Vene pysyy pystyssä ainoastaan miehistön tasapainotuksen avulla.

Olympialaiset

ykköshaaveena Yksi EM-kisojen suomalaistoivoista on parivaljakko Thomas Johanson ja Jyrki Järvi. Kippari Johanson on hankkinut nyt tulessa olevista suomalaisista eniten kansainvälisiä meriittejä, hän on muun muassa laser-luokan maailmanmestari vuodelta 1993 ja kaksinkertainen EM-ykkönen. "En suostuisi kovin helpolla kenenkään gastiksi, osaan hommat ja haluan tehdä päätökset", Johanson perustelee. Kapteenin tärkein tehtävä on veneen ohjaaminen. "Aivan muutaman sentin arviointivirhe voi kaataa veneen." Johanson on tyytyväinen, jos hänen sijoittuu Järven kanssa kymmenen parhaan joukkoon. "Sitä huonompi sijoitus on paha pettymys." Suomi ei ole vielä hankkinut paikkaa vuoden 2000 olympialaisiin, mutta Johanson haluaa päästä näyttämään. "Atlantassa jäin laser-luokassa kahdeksanneksi, ja siitä haluan kyllä parantaa", Johanson suunnittelee. Olympiapaikkoja voi vielä havitella vuosien 1999 ja 2000 MM-kisoissa.

Johanssonin aisaparina tasapainoilevan Jyrki Järven päätehtävä purjehduksella on hoitaa köydet. Gasti joutuu kapteenia kovemmalle fyysiselle koetukselle, sillä varsinkin vastatuuliosuudella kippari voi hieman jopa katsella ympärilleen.

"Ennen starttipäivää olemme suunnitelleet suuret suuntaviivat olojen ja esimerkiksi starttiviivan vaatimusten mukaan", Järvi paljastaa. Hän toivoo kisapäiviksi kovaa tuulta.

Neljäysissä pyritään yksikertaisuuteen. "Haluamme nopeasti startista eroon ja vältämme alussa vastakäännöksiä. Yleensä se, joka ehtii ylälipulle 5-10 parhaan joukossa, sijoittuu kärkeen lopussakin", Järvi selvittää.

Europassa

korkea taso Toukokuussa Ranskan Bandolissa pidettyjen MM-kisojen A-finaalissa purjehtineista 25 joukkueesta 17 oli lähtöisin Euroopasta. Parhaiten eurooppalaisista menestyivät MM-kakkoseksi seilanneet britit Andy/Ian Budgen sekä MM-vitoset, ranskalaiset Marc Audineau/Julien Farnarier. Molemmat venekunnat nähdään nyt Helsingissäkin.

Suomalaisista kevään MM-kisoissa parhaiten menestyivät Petri Karto/Pellervo Matilainen (25:s), jotka tarkkoina ajajina viihtyvät etenkin kevyissä tuulissa. Kovan tuulen puhaltaessa Janne Uusi-Autti/Jukka Saarikorpi saattavat hyvinkin menestyä kovassa eurooppalaisessa seurassa. Myös Johanson/Järvi sekä Risto Tapper/Jukka Piirainen voivat onnistuessaan nousta taistelemaan korkeimmista EM-sijoituksista.

Helsingissä järjestettävät purjehduksen 49er-luokan EM-kilpailut alkavat tänään ja loppuvat sunnuntaina. Eriä purjehditaan päivittäin klo 10:stä lähtien. Kisa-alue sijaitsee HSK:n purjehduskerholla Vattuniemessä, jonne yleisö on tervetullut.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää