Urheilu

Sunnuntain loppukilpailut Kalevan...

Tilaajille

Sunnuntain loppukilpailut Kalevan kisoissa

Miehet

200 m

Mestari: Harri Kivelä 21,26.

Viime vuonna sadan metrin mestaruuden voittanut Harri Kivelä liitti nyt ansioihinsa 200 metrin mestaruuden. Kivelä juoksee matkan myös EM-kisoissa Budapestissä. Hopean sai viime vuoden mestari Janne Hautaniemi.

1

500 m

Mestari: Samuli Vasala 3.41,04.

Samuli Vasala on päässyt todella hyvään nousukuntoon. Hyvän Tukholman 5000 metrin juoksunsa jatkoksi Vasala voitti 1500 metrin Suomen mestaruuden matkan erikoismiesten nenän edestä. Protestin vuoksi juoksussa ei saanut käyttää jäniksiä. Vasala ratkaisi ongelman sopimalla vuorovedosta Sami Ylihärsilän ja Marko Kotilan kanssa.

10000 m

Mestari: Harri Hänninen 28.43,56.

EM-maratonille lähtevä Harri Hänninen kukisti ratajuoksijat näytöstyyliin. Muut putosivat vauhdista jo varhaisessa vaiheessa. Viime aikoina sairastellut Santtu Mäkinen tuli toiseksi, mutta jäi Hännisestä lähes 40 sekuntia (29.22,54). Hänniselle Kalevan kisojen kymppi merkitsi hyvää valmistautumista EM-maratonille.

"Etukäteen on ihan mahdoton sanoa, kuinka kovaa Budapestissa mennään. Kaikki riippuu niin paljon säästä. Reitti varmaan on suhteellisen tasainen", Hänninen arveli.

400 m:n aidat

Mestari: Petteri Pulkkinen 51,39.

Vuosi sitten Petteri Pulkkinen jätti Lappeenrannan kisajärjestäjille suuttuneena Kalevan kisojen aitakisan väliin. Tänä vuonna Pulkkinen oli jälleen mukana ja otti mestaruuden. Pulkkisen edellinen mestaruus oli vuodelta 1995.

"Tuuli oli sen verran kova, että päätettiin isän kanssa olla yrittämättä mitään hulluja. Siksi juoksun alku oli minulta tavallista rauhallisempi. Sain kesän alussa EM-kisarajan rikki, ja siitä asti on keskitytty ja harjoiteltu Budapestia varten", Pulkkinen sanoi.

Kolmiloikka

Mestari: Johan Meriluoto 15,88.

Kolmiloikan mestari ei ollut yllätys, mutta yllätykseksi voidaan lukea huono voittotulos. Miesten kisa ei noussut läheskään naisten kolmiloikkakisan tasolle.

"Vasemman jalan kantapää on kipeä. Tässä on vielä hyvin aikaa parantua ennen EM-kisoja. Katselin vain tilannetta ja kun ei ollut pakko, en viitsinyt riskeerata", Meriluoto sanoi.

Korkeushyppy

Mestari: Mika Polku 224.

Mika Polku paransi kauden parasta tulostaan kuusi senttiä ja kukisti kisaan suosikkina lähteneen Oskari Frösenin. Mestaruus on Polun ensimmäinen. Oulussa 222 hypännyt Frösen on valittu EM-kisoihin.

Kiekonheitto

Mestari: Timo Tompuri 60,58.

Yleisurheilukauden yllättäjiin kuuluva Timo Tompuri otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Vaikeissa olosuhteissa tulos jäi hieman totuttua heikommaksi.

"Tottahan se on, että vasen takatuuli verottaa kiekonheitossa tuloksia. Lisäksi omat heitot eivät olleet teknisesti kovin kaksisia", Tompuri sanoi.

Kiekonheitto on juuri Tompurin ansiosta noussut muutaman vaisumman vuoden jälleen hyvin esille. "Onhan se hyvä koko lajin kannalta. Tulee samanlainen ilmiö kuin vuonna 1995, kun Halvari alkoi saada palloa pitkälle. Kun joku saa kiekon lentämään yli 65 metriä, hyviä heittäjiä tulee varmasti lisää." Keihäänheitto

Mestari: Aki Parviainen 86,54.

Aki Parviaisen heitto alkaa olla jälleen reilassa. Mielenkiintoista asiassa on se, että juuri Parviaisen voittoheitto kaartoi eniten vasemmalle. Se pysyi kuitenkin reilusti sektorin sisällä. Toiseksi paras heittäjä kilpailussa oli EM-kisajoukkueen ulkopuolelle jäänyt Harri Hakkarainen (85,28). EM-joukkueeseen valittu Juha Laukkanen oli kolmas (83,17).

Budapestiin valituista huonoiten asiat ovat Matti Närhellä. Jalkavaivainen Närhi oli vasta kahdeksas tuloksella 74,76.

Naiset

Seiväshyppy

Mestari: Teija Saari 401 Kolmannen mestaruutensa hypännyt Teija Saari oli omaa luokkaansa seipäässä. Saarelle riitti mestaruuteen 401, jonka jälkeen hän yritti suoraan Suomen ennätystä korkeudesta 411. Se oli selvästi liikaa.

Oman tuoreen Suomen ennätyksen (405) korottaminen esimerkiksi sentillä ei 20-vuotiaalle alavutelaiselle kuitenkaan kelvannut. "En mä rupea turhan takia käymään dopingtestissä. Sentti on vähän ja ollaan sentään puoli metriä maailman kärjestä", Saari tokaisi.

400 m:n aidat

Mestari: Petra Söderström 58,03 Petra Söderstöm juoksi viidennen peräkkäisen mestaruutensa vaatimattomalla ajalla (ennätys 56,46), mutta olihan mestaruus jo toinen viikonloppuna. Söderstöm juoksi kultaa 400 metrin sileälläkin.

Pulmana sunnuntaina oli myös hankala tuuli, jonka takia Södesrtöm valitsi varman taktiikan eli juoksi vain kaksi ensimmäistä aitaväliä 15 askeleella, kaksi 16:lla ja loput 17:llä. "Budapestissä tavoitteena on oma ennätys. Se voisi olla 55,50-55,90. Uskon siihen kovasti", Söderström sanoi.

Kuulantyöntö

Mestari: Karoliina Lundahl 17,18 Karoliina Lundahl työnsi mestariksi vaatimattomalla tuloksella, jota Lundahl itse luonnehti "kauheaksi". "Kultaa mä lähdin hakemaan ja sen mä sain", Lundahl sanoi. Lundahl lohduttautui sillä, että kuntoa on, vaikka tekniikka vielä reistaakin. Lundahl muistutti, että edellisissä kisoissa Helsingissä finaaliin riitti 16,98. "Tilastossa on nyt 13 naista, jotka ovat työntäneet yli 18,50, mutta tilastossa on vain yksi työntö urheilijan tuhansista".

Kolmiloikka

Mestari: Heli Koivula 14,04 Heli Koivula loikkasi EM-kisakoneeseen viidennellä yrityksellään, joka siirsi Suomen ennätyksen ensimmäisen kerran yli 14 metrin.

5000 m

Mestari: Päivi Tikkanen 16.25,62 Kokenut Päivi Tikkanen otti jo 22:nnen Suomen mestaruutensa ja toisen näissä kisoissa. Aika ei ollut erikoinen, mutta pronssimitalisti herätti huomiota: Minna Myllykoski Kauhavalta on vasta 16-vuotias lupaus.

7-ottelu

Mestari: Piia Peltosaari 5940 Seitsenottelussa Piia Peltosaari otteli ennätyksenä 5940, joka riitti mestaruuteen, kun EM-kisoihin lähtevä Tiia Hautala urakoi muissa lajeissa (kuulan 7:s). Peltosaaren perässä hopealle ponnisteli Annu Montell, joka teki hänkin ennätyksensä 5759. Pronssin otti Katja Kangas 5151 pisteellä.

200 m

Mestari Sanna Kyllönen 23,27 Sanna Kyllönen juoksi Kalevan kisojen päätöspäivänä jo lähempänä omaa tasoaan, sillä mestaruus tuli kauden parhaalla ajalla 23,27. Kyllösen kova harjoittelu alkanee vasta nyt muuntua kulkevaksi juoksuksi. Johanna Manninen otti omansa eli hopeaa ajalla 23,88. Pronssille juoksi Heidi Suomi (24,12).

800 m

Mestari: Marjo Venäläinen 2.05,62 Kahdella ratakierroksella onnistui Marjo Venäläinen vihdoin varmistamaan tuplan Kalevan kisoissa eli sekä 1500 metrin että kahden ratakierroksen mestaruuden.

Hopeaa juossut Venla Lampen kukistui helpon näköisesti loppusuoralla. "Koko ajan tuntui hyvältä, pitkästä aikaa luotin itseeni", sanoi Venäläinen, jolla on nyt kuusi mestaruutta keskimatkoilta (3+ 3).

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää