Urheilu    |   Jalkapallo

Kuqi haaveilee Suomen passista

HJK:n hyökkääjä toivoo kansalaisuutta ja ammattilaisuraa Euroopan kentillä

Tilaajille

Jalkapalloilu

HEIKKI MIETTINEN Jalkapalloilija Shefki Kuqi, 21, on kyllästynyt olemaan Jugoslavian kansalainen. Kosovon albaanina hän tuntee itsensä yhtä vähän jugoslaaviksi kuin ahvenanmaalainen kuuluvansa Manner-Suomeen.

Kuqi puhuu suomea, pelaa HJK:ssa, liikkuu suomalaisten kanssa ja tuntee itsensä täysin suomalaiseksi. Vain voimassa oleva Jugoslavian passi muistuttaa ikävistä ajoista Kosovossa.

"On rasittavaa, kun tarvitsen joka maahan viisumin", Kuqi sanoo ja muistelee keväistä leirimatkaa Sisiliaan, jolloin Italian suurlähetystössä häntä pompoteltiin pari tuntia ennen viisumin myöntämistä. Papereiden piti olla kunnossa.

HJK palasi Jerevanissa heinäkuussa, ja Kuqin oli määrä yöpyä muun joukkueen mukana paluumatkalla Tallinnassa. Kuqi ja joukkueen brasilialaiset eivät päässet lentokentältä Viron maaperälle: viisumit puuttuivat.

Suomeen muutosta

pian kahdeksan vuotta Hyökkääjä Kuqille Metzin kohtaaminen jalkapallon mestarien liigan karsinnassa maistuu erityisen hyvältä. Vuosi sitten HJK taisteli eurocupissa jatkopaikasta Belgradin Punaista Tähteä vastaan, mutta vierasotteluun Kuqi ei voinut edes harkita lähtevänsä.

Jugoslavian kansanarmeija olisi saattanut vaatia vahvarakenteista ja rotevaa miestä riveihinsä, jos Kuqi olisi matkustanut HJK:n mukana Serbiaan. Silloin poisjäänti ottelumatkalta naamioitiin polvivammaksi.

Kuqi ei pystynyt auttamaan joukkuettaan hankkimaan jatkopaikkaa, mutta menetti myös hyvän näyttöpaikan päästäkseen joskus ammattilaiseksi Eurooppaan.

Rahakkaat kentät Keski-Euroopassa tai Englannissa välkkyvät Kuqin mielessä, mutta kiirettä ei ole. Kuqi odottaa rauhallisesti vuoroaan kansalaisuusjonossa.

"Kaikki menisi hukkaan, jos lähtisin nyt", Kuqi sanoo ja uskoo saavansa Suomen passin vuoden kuluttua.

Talvella Kuqille ja hänen perheelleen tulee kahdeksan vuotta täyteen Suomessa. Silloin Vucitrnin kaupunki Kosovossa sai jäädä.

"Olot alkoivat olla levottomat. Ihmiset menettivät työpaikkojaan, miehiä kuoli armeijassa, eikä selityksiä annettu. Ruumiitakaan ei saanut nähdä. Ne vaan haudattiin", Kuqi muistelee aikoja ennen perheen pakoa Kosovosta.

Mikkelin Lyseossa

täysin ummikkona Serbit johtivat armeijaa, eikä siellä käsitelty pehmein ottein Kosovon albaaneja, tuskin muitakaan.

Shefkin vanhimman veljen olisi niihin aikoihin pitänyt lähteä armeijaan, kun Emin ja Zarife Kuqi päättivät myydä irtaimiston ja pakata lapset junaan. Niin alkoivat junakiskot kolista kohti Puolaa ja Gdanskin satamakaupunkia. Sieltä matka taittui laivalla Suomeen, eikä kukaan tiennyt maasta mitään muuta kuin turvallisuuden.

Nyt Shefki Kuqi tietää Suomesta saman kuin kaikki muutkin tänne muuttaneet: talvi on liian pitkä ja pimeä.

Kuqit muuttivat ensin Mikkeliin, ja 14-vuotias Shefki aloitti heti koulunkäynnin lyseon ala-asteen kuudennella luokalla. "Istuin vain tunneilla enkä ymmärtänyt yhtään mitään. Ne olivat pitkiä päiviä." Vuosi vierähti Mikkelissä, kunnes Kuqi meni pelaamaan Kissojen A-nuoriin. Sitten perhe muutti Mikkelistä noin 50 kilometrin päähän Kangasniemelle, ja Kuqi vaihtoi paikalliseen seuraan. Sieltä tultiin takaisin Mikkeliin, ja Kissat sai nopean ja vahvan Kuqin II divisioonan joukkueeseensa.

Kaksi kautta Kuqi ehti pelata Mikkelin Palloilijoissa liigassa, kunnes elämänpiiri vaihtui pääkaupunkiin ja Klubiin.

"Vuoden verran meni, kunnes opin kielen, mutta jalkapallo auttoi. Olin koko ajan suomalaisten parissa, vaikken ymmärtänyt kieltä, niin yritin katsella mitä puhuttiin." Omakotitalo

seisoo tyhjillään Kahdeksan vuotta Suomessa ovat tehneet Shefki Kuqista suomalaisen, mutta hän sanoo vanhempiensa kärsivän joskus koti-ikävästä. Sen ymmärtää. Emin Kuqi on ammatiltaan muurari, ja hän rakensi yli sadan neliön tiilisen omakotitalon Vucitrniin. Siellä talo nyt seisoo tyhjillään, eikä Emin ole löytänyt töitä Suomesta.

"Isäni kävi pari kolme vuotta muuton jälkeen Kosovossa katsomassa taloamme, mutta me muut emme ole käyneet siellä lähtömme jälkeen", Shefki sanoo.

Shefkin perhe on iso, sillä veljiä on kolme, ja naisten asemaa tasapainottaa yksi sisko. Kaikki sukulaiset ovat jääneet Kosovoon.

HJK kohtaa Metzin jalkapallon mestarien liigan karsinnan toisessa osaottelussa Metzissä keskiviikkona.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  jalkapalloilu Helsinki: Jokerien...

  Tilaajille
 3. 3

  Mestarien liigan finaalin jälkipyykki alkoi – Uefa tutkii rikkeet

  Tilaajille
 4. 4

  Valon pääsihteeri Teemu Japisson ottaa kaiken vastuun – kiistää jättäneensä tehtävänsä miljoonien rahasotkun takia

 5. 5

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää