Urheilu    |   Jalkapallo

Voittajalle luvassa 300 miljoonaa

UEFA valmistelee kiireisesti Mestarien liigan uudistamissuunnitelmia

Tilaajille

Jalkapalloilu

Reuters-HS GENÈVE-Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) seurakilpailujen uudistamista pohtiva työryhmä on pannut vauhtia saadakseen suurseurat taakseen ja kääntämään selkänsä yksityisten väläyttämälle superliigalle. Työryhmä ilmoitti Genèvessä pitämänsä kokouksen jälkeen, että se kaavailee kokonaispalkintosumman nostamista Mestarien liigassa 600-800 miljoonaan Sveitsin frangiin (2,25-3 mrd mk).

Palkintopotista liigan voittajan osuus olisi 60-80 miljoonaa (225-300 milj. mk), mikä olisi jotakuinkin kolmin- tai nelinkertainen korotus nykyiseen tilanteeseen. Viime keväänä Mestarien liigan ykköseksi kivunnut Real Madrid kuittasi tv-tuloineen ja pistebonuksineen vajaat 80 miljoonaa markkaa.

Työryhmän suunnitelmat ovat vielä vain ehdotuksia. Ne menevät ensi viikolla Lissabonissa kokoontuvan UEFA:n hallituksen käsittelyyn.

Cupvoittajien cup

ja UEFA-cup yhteen Työryhmällä on Mestarien liigan läpiviennistä kaksi vaihtoehtoa, 24- ja 32-joukkueinen malli. Lisäksi työryhmä, joka koostuu UEFA:n, johtavien jalkapallomaitten liigojen ja seurojen edustajista, ehdottaa cupvoittajien cupin ja UEFA-cupin yhdistämistä.

Työryhmän ehdotukset ovat vastaveto milanolaisen Media Partners -yhtiön superliigakaavailuille. Yhtiö on houkutellut suurseuroja mukaan 36-joukkueen liigaan, jossa palkinto- ja bonusrahoja olisi jaossa kaikkiaan 1,2 miljardia frangia (4,5 mrd mk) eli huomattavasti enemmän kuin UEFA:n työryhmän kaavailuissa. Lisäksi milanolaisyhtiö suunnittelee superliigan ohella 96-joukkueista kakkosliigaa, työnimeltään ProCup.

UEFA painottaa

realistisuutta UEFA:n edustajat myönsivät, että heidän oma rahatarjouksensa on pienempi kuin villin kilpailijan tähtitieteelliset summat. UEFA:n pääsihteeri Gerhard Aigner painotti kuitenkin, että UEFA haluaa toimia "realistisella pohjalla".

"Omat suunnitelmamme perustuvat tämänhetkisiin tosiasioihin; ne eivät ole mitään haihattelua. Jos markkinoilta irtoaa tulevaisuudessa enemmän rahaa, otamme sen tietysti vastaan, mutta emme lähde spekuloimaan, millainen huomispäivän tilanne saattaa olla", Aigner sanoi.

"UEFA:n hanke on riskitön, ja siinä mielessä se saattaa erota muitten tahojen suunnitelmista ja konsepteista. Saamme melko mukavasti kasaan 600-800 miljoonaa frangia (2,2-3 mrd mk). Summa voi noustakin, mutta haluamme toimia varmalla pohjalla", Aigner sanoi.

Ottelukierrokset

kahdelle päivälle UEFA tutkii rahavirtojen lisäämiskeinoja. Suunnitelmiin kuuluu maksu-tv-kanavien hyödyntäminen ja otteluitten sijoittaminen kahdelle pelipäivälle perinteisen keskiviikon sijasta. Yhden ottelukierroksen hajottaminen kahdelle pelipäivälle lisää automaattisesti koko liigan tv-näkyvyyttä, mikä on selkeä täky mainostajille.

UEFA kannattanee liigan pitämistä 24-joukkueisena. Silloin pelipäiviä tulisi 15 muutenkin tiukkaan ottelukalenteriin. Sen sijaan 32 joukkueen malli vaatisi kaksi pelipäivää enemmän.

"Ottelupäivien määrä on yksi avainkysymyksistä", Aigner sanoi. "Kuudentoista ylittämistä emme halua, ja viisitoista tuntuu sopivimmalta." Jos Mestarien liiga pidetään 24-joukkueisena, muodostetaan neljä kuuden joukkueen lohkoa nykyisten kuuden nelijoukkueisen lohkon sijasta. Uudessa järjestelmässä kunkin lohkon kaksi parasta (yhteensä kahdeksan joukkuetta) jatkaisivat suoraan pudotuspeleillä finaaliin asti.

Suurista maista

lisää joukkueita Uudistettavaan liigaan pääsisivät suoraan arvolistan kahdeksan parhaan maan mestarit, kolmen kärkimaan kakkoset ja mestaruuden puolustaja.

Kolmen kärkimaan kolmoset sekä sijoilla 4-8 olevien maitten kakkoset tulisivat mukaan vasta kolmannessa karsintavaiheessa. Tällä järjestelyllä suuret jalkapallomaat saisivat entistä vahvemman aseman, kun taas Suomen kaltaisten pienten maitten joukkueet joutuisivat yhä tiukempaan karsintaseulaan.

Jos UEFA päätyy 32-joukkueiseen Mestarien liigaan, muodostetaan neljä kahdeksan joukkueen lohkoa. Lohkojen kaksi parasta pääsisivät jatkoon, ja ne jaettaisiin neljään neljän joukkueen jatkolohkoon.

Cupvoittajien cupin ja UEFA-cupin yhdistämisestä syntyvän uuden kilpailun läpiviemisestä suunnitelmat ovat vielä osittain alkutekijöissään. Yhdistämistä pidetään kuitenkin väistämättömänä.

Työryhmän perjantaisen kokouksen kaavailujen mukaan uudessa kilpailussa saattaisi olla mukana 114 seuraa.

Auki on vielä, missä määrin käytettäisiin pudotuspelejä tai karsintalohkoja.

Mahdollista on, että alkukarsintojen jälkeen olisi mukana 32 joukkuetta kahdeksassa neljän joukkueen lohkossa ja että sen jälkeen jatkettaisiin pudotuspeleillä finaaliin asti.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 2. 2

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 3. 3

  Salibandynaisten kultajahti yllätti tv:n katsojaluvuilla – suomalaistaituri hurmasi myös ruotsalaiset: ”Veera Kauppi on maailman paras”

 4. 4

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 5. 5

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää