Urheilu    |   Ralliautoilu

Ampuja on lupaava perintöprinssi

AKK:n rallivalmennusryhmään kuuluva korialainen haluaa mitata vauhtinsa huipulla

Tilaajille

Ralliautoilu

JARMO FÄRDIG HYVINKÄÄ-Jouni Ampujalla on unelma ja selkeä suunnitelma lähivuosia varten. 23-vuotias korialainen haluaa mitata loppuun asti rahkeidensa riittävyyden ralliautoilun armottomassa maailmassa.

"Kaksi kolme seuraavaa vuotta näyttävät totuuden. Nyt on kuitenkin tarkoitus katsoa loppuun asti, mihin voin yltää. Jos noususuhdanne uralla jatkuu, niin täysillä mennään", Ampuja vakuuttaa.

Hän on tervepäisen tuntuinen nuori, joka tietää haasteen kovuuden. Ampuja ei haihattale, vaan on realisti.

"Kiilan lyöminen huipulle on todella hankalaa. Vuodessa on lottovoittoja tarjolla 52 kertaa, mutta tallipaikkoja on tyrkyllä selkeästi alle parikymmentä." Ampujalla on kuitenkin oivat näytöt. Vuosi sitten hän saavutti SM-hopeaa nuorten sarjassa. Eilen Järvenpäässä päättyneessä aikuisten SM-sarjassa tuli ensi yrittämällä SM-pronssia alle 2000-kuutioisten ryhmässä (n2).

Ennen viimeistä osakilpailua Ampuja oli vankasti kiinni hopeassa, mutta eilen Juha Salo voitti osakilpailun ja nousi pisteen turvin kakkoseksi (53-52), kun Ampujan ja hänen kartanlukijansa Asko Rasilaisen matka päättyi kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella. Mestaruuden vei Hannu Jokinen (61), joka oli eilen neljäs.

"Tulimme ihan normaalisti risteykseen, jonka piti sujua rutiinilla. Tiessä oli kuitenkin maakivi, johon törmäsimme. Tukivarsi vääntyi ja meidän oli pakko keskeyttää", Ampuja kertaa.

"Pronssi ei tietenkään tyydytä, mutta urheilussa on pakko tyytyä siihen, mitä saa. Hopea oli tarjolla ja mestaruuteenkin mahdollisuuksia, joten kolmas sija oli kiistatta pettymys", flunssainen ja äänensä lähes kadottanut Ampuja köhi.

Ampujan ajurin kyvyt on havaittu myös asiantuntijoiden piirissä. Hän lukeutuu neljän muun nuoren kanssa AKK:n (Autourheilun kansallinen keskusliitto) valmennusryhmään, johon seulotaan vain todelliset lahjakkuudet.

"Valmennusryhmän tavoitteena ei ole nostaa ralliautoilun tasoa Suomessa, se tehtävä kuuluu seuroille. Me haluamme löytää huippuseuraajia Juha Kankkuselle ja Tommi Mäkiselle", sanoo ryhmän vetäjä, takavuosien mestarikartturi Ilkka Kivimäki.

AKK ei maksa oppipojilleen taloudellista tukea. Se antaa omat suhteensa ja Kivimäen tietotaidon kisälliensä käyttöön.

Kehityksen

jatkuttava Kivimäki kelpuuttaa ryhmäänsä vain nopeimmat ja motivoituneimmat kuljettajat. Valitut ovat iältään 22-23-vuotiaita ja ovat valmentajan hoteissa neljä viisi vuotta. Siinä ajassa ura on urennut tai ainakin voimavarat on testattu. "Kaiken on tapahduttava nousujohteisesti. Uran on edettävä vuosi ja luokka -tahtia. SM-tasolle ei voi juuttua, se turruttaa", Kivimäki arvioi.

Hän odottaa Ampujalta paljon, jopa mittavia mainetekoja. "Jouni on nopea ja yleensä varma kuljettaja. Hän menestyi ensimmäisenä vuonnaan erinomaisesti yleisessä luokassa, vaikka ryhmän kärki on terävä." Ampuja ei ainakaan tällä kaudella jäänyt luokalleen. Nuorukainen viihtyi pikkuluokassa vain yhden kauden. Ensi vuonna on edessä siirtyminen N-ryhmään ja Opel vaihtuu Mitsubishiin.

Ampuja ei vahvista asiaa, mutta johtopäätös oli helppo tehdä Hyvinkään vauhtipuiston varikolla lauantain päivätauolla. Ampuja ja Mitsubishin Suomen rallipomo Pekka Koski kättelivät ja rupattelivat siihen malliin, että sopimus on korkeintaan allekirjoituksia vaille valmis.

Vauhti kiehtonut

tenavasta lähtien Ampuja on ollut kiinnostunut vauhdista ihan pikkupojasta lähtien, ensin maisemat vaihtuivat pyörän sitten mopedin ja moottoripyörän selässä. Ampuja ajaa ainakin toistaiseksi siviilissä rekka-autoa. Työmaana on Etelä-Suomi, ja työnantaja suhtautuu entisenä kilpa-autoilijana yllättäviinkin loma-anomuksiin perin suopeasti.

Ampujalla on taustansa takia myös melkoinen valtti. Hänkin on Kankkusen, Mäkisen ja Ari Vatasen tapaan maatalon poikia.

"Kaipa siitä jotain hyötyä voi olla. Olen pienestä lähtien ollut tekemisissä koneiden ja moottoreiden kanssa." Ampuja pelasi nuorempana tosissaan jääkiekkoa. Laji kiinnostaa yhä, mutta vain katsojana.

"En uskalla enää pelata. Vammautumisvaara on liian suuri."

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  jalkapalloilu Helsinki: Jokerien...

  Tilaajille
 3. 3

  Mestarien liigan finaalin jälkipyykki alkoi – Uefa tutkii rikkeet

  Tilaajille
 4. 4

  Valon pääsihteeri Teemu Japisson ottaa kaiken vastuun – kiistää jättäneensä tehtävänsä miljoonien rahasotkun takia

 5. 5

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää