Urheilu    |   Jalkapallo

FC Lahti noudattaa tarkan markan linjaa

Raskaasta velkataakasta huolimatta Lahden palloylpeys rynnisti liigaan

Tilaajille

Jalkapalloilu

HEIKKI MIETTINEN LAHTI-Puheenjohtaja Erkki Puolakka toivoo, ettei jalkapalloseura FC Lahdesta synny pullistelevaa ja pröystäilevää kuvaa. Varmuuden vuoksi Puolakka napittaa pikkutakkinsa kiinni ennen valokuvaa, ettei liigatulokkaasta herää väärää vaikutelmaa.

FC Lahdella on kiittollisen hankala asema, jos asian voi näin monimutkaisesti ilmaista. Seura on vasta kaksi vuotta vanha, ja jo nyt liigassa. Se ei ole edesmenneiden huippuseurojen Reippaan tai Kuusysin perillinen millään muulla lailla kuin kantaessaan raskasta velkataakkaa.

"Onko mitään seuraa perustettu Suomessa, että on saatu huomenlahjaksi 3,3 miljoonan markan velat", Puolakka kysyy. Onhan noita velkoja ollut, muttei varmaan koskaan ihan uudella seuralla ja organisaatiolla.

Litmasen jälkeen

alkoi alamäki FC Lahti pelaa liigassa ensi kesänä, eikä varmaan kuulu hiekkasäkkijoukkueisiin. Mutta paljon on tapahtunut Lahdessa ennen kuin tähän päästiin. Reippaan loisteliaat vuodet elettiin jo paljon ennen nykynuorison syntymistä. Viimeisen valtakunnallisen elonmerkkinsä Reipas jätti itsestään jalostaessaan nuoresta Jari Litmasesta huippupelaajan. Litmasen viimeinen kausi Reippaassa oli 1990. Sen jälkeen alkoi Reippaan krooninen alamäki.

Kuusysillä

lyhyt elämänkaari Kuusysin elämänkaari oli lyhyt mutta kiihkeä. Joukkue voitti sarjanousijana mestaruuden 1982 ja hallitsi 1980-luvun loppua ja 1990-luvun alkua yhdessä HJK:n kanssa. Kuusysi ja HJK pelasivat klassikoiksi jääneitä kohtaamisiaan ja veivät mestaruuksia vuoron perään kuin tanssiaskelin rytmitettyinä.

Sitten loppuivat rahat, pelaajat lähtivät, verovelkaa kertyi ja kuin lopun alkuna hupeni liigapaikka alta. Reipas ehti sujahtaa jo II divisioonaan ja Kuusysi tuli perässä ykköseen.

Lahden jalkapalloilussa ei ollut niihin aikoihin jäljellä muuta kuin muistoja - ja velkaa. Ja toisesta oli päästävä pikimmiten eroon, eikä ole vaikea arvata kummasta.

Hämäläiseen jalkapalloiluun syntyi neuvottelukunta, joka hieroi ratkaisua kaupungin jalkapallolle. Olavi Vahter, entinen Pohjolan vakuutusjohtaja, toimi puheenjohtajana, kun piti saada kahden seuran päättäjät ymmärtämään yhden joukkueen merkityksen.

Yksi seura

elää hyvin Vahter ei enää kelaa pitkää tarinaa vanhoista yhdistymisajatuksista, mutta sanoo kaupungin elättävän yhden joukkueen, ei kahta. Sen kun tiedostaa, on helpompi elää.

Kaksi vuotta sitten Kuusysillä oli yli miljoona velkaa, jota verokarhu kyttäsi kiirettä hoputtaen. Reippaalla oli taakkanaan yli kaksi miljoonaa, mutta nuo rästit olivat pitempiaikaisia lainoja. Jokainen lahtelainen jalkapalloihminen tiesi, että "Kyykkä" olisi ollut polvillaan hetkessä ja Reipas tullut kuin imussa perään.

"Saatiin velkojen hinnalla kaksi sarjapaikkaa, toinen kakkosesta ja toinen ykkösestä", Vahter muistelee.

Reipas ja Kuusysi

junioriseuroina FC Lahti otti paremman ja näkyvämmän paikan ja FC Pallo-Lahti jäi farmijoukkueeksi kakkoseen. Reipas ja Kuusysi saivat pitää juniorityönsä ja säilyvät siten niminä ja kasvattajaseuroina. Nyt jokaisen lahtelaisen pikkupojan silmissä siintää FC Lahti, näin ainakin uuden seuran johto toivoo.

Vahterin ja Puolakan mukaan näin itse asiassa melkein onkin. Vain vanhimmat Reippaan ja Kuusysin kannattajat eivät tahdo jaksaa juosta samassa tahdissa muutoksen pyörän kanssa.

Puolakka määritteli yhdeksi nykyisen edustusseuran tärkeimmistä motoista tiukan taloudenpidon. FC Lahden hallitus vilisee paikallisia raskaan sarjan talousmiehiä, jopa siinä määrin, että herää ajatus, tunteeko kukaan itse lajia.

"Meidän ei ole tarkoituskaan pelata ja lajin tunteminen jää valmentajan vastuulle", Puolakka sanoo. Silti käy ilmi, että tunnetaan hallituksessa sentään lajikin.

Velkaa

maksettu pois FC Lahti operoi noin neljän miljoonan markan budjetilla päättyneellä kaudella ja liigaan lähdetään miljoonaa suuremmalla. Hankkeet tuhdin velkataakan laihduttamiseksi ovat edenneet melkein aikataulussa. Puolitoista miljoonaa markkaa on jo maksettu pois.

Epäilys, ettei viisi miljoonaa riitä liigaseuran pyörittämiseen, saa Puolakan liikkeelle. Hän pyytää toiminnanjohtaja Jussi Lumiota hakemaan seuran tilinpäätöksen. Paperit kertovat markalleen, millä summilla Lahdessa operoitiin 1997.

"Haluamme olla avoimia, eikä meillä ole mitään pimeitä tuloja", Puolakka sanoo.

Ensimmäisellä I divisioonan kaudella FC Lahti sai noin 1700 katsojan keskiarvon.Tänä kesänä innostus putosi kolmisensataa katsojaa, eikä ensimmäiselle liigakaudelle uskalleta laskea budjettia kuin vajaan 2000 katsojan mukaan.

Varovaisuus leimaa, eikä pullistelu ainakaan päällimmäisenä näy.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää