Urheilu    |   Jääkiekko

Jääsydämet aloitti suoraan huipulta

Vaihtoehtoinen junioriseura pelasi avausottelunsa komeasti Areenassa

Tilaajille

Jääkiekkoilu

MATTI MIELONEN Suomen ehkä näyttävimmässä jääkiekkohallissa, Helsingin Areenassa pelattiin kerrankin puhdasta jääkiekkoa ilman kahvaamista ja muita lapsellisuuksia keskiviikkona, kun Vantaan Jääsydämet pelasi seuran historian ensimmäisen ottelun. Vastassa oli Pohjois-Helsingin ylpeys Karhu-Kissat.

Ottelu pelattiin varsin reilussa hengessä, sillä Karhu-Kissat antoi nuorempana joukkueena ikään kuin vuoden verran tasoitusta vastustajalleen.

Pyyteettömän

pelin joukkue Kahdeksanvuotiaat Karhu-Kissat on toisaalta jo pelannut puolen tusinaa ottelua ja harjoitteleekin kaksi kertaa viikossa. Jääsydämillä on vain yksi jäävuoro viikossa eikä tilillä yhtään ottelua, joten isännät olivat haastajina.

Mutta miten ylipäätään päätyivät nämä kaksi nassikoiden joukkuetta ystävyysotteluun Areenan kaltaiseen pyhättöön?

Vantaan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Ilkka Turkka on poikansa Villen, erityisopettajan, kanssa luotsannut jo muutaman vuoden omaleimaista joukkuettaan, joka alunperin koostui yksinhuoltajien, maahanmuuttajien ja muiden arjen vaikeuksissa kamppailevien perheiden pojista.

Turkat halusivat antaa pojille mahdollisuuden pelata jääkiekkoa ja samalla tehdä sosiaalityötä syrjäytymisvaarassa olevien nassikoiden kanssa.

Sydämellinen hanke on kasvanut, pojat ovat oppineet luistelemaan, ja vanhempia on tullut ahkerammin mukaan toimintaan. Perheet ovat kehittyneet, yksinhuoltajista jotkut ovat menneet uusiin naimisiin, jotkut vanhemmat ovat saaneet työtä ja koulutusta.

Oli jo korkea aika pelata ottelu, jota parikymmentä poikaa on niin kiihkeästi halunnut. Mutta kyllä Jääsydämet myös jännittivät kaikkien aikojen ensimmäistä otteluaan.

"Jotkut olivat huolissaan, että eivät pärjää ja saavat kuulla moitteita", sanoi Ilkka Turkka.

Se että avausottelu oli heti Areenassa (noin 800 markan jäävuorolla) iltapäivällä heti Jokereiden harjoitusten jälkeen, johtui siitä että vantaalainen yritys halusi sen pojille tarjota.

Tikkurilaisyritys innostui Jääsydämistä jopa niin, että aikoo tukea porukkaa jatkossakin. Eilisen ottelun perusteella se on hyvä sijoitus viihdealalle, sillä harvoin saa katsoja poistua kaukalon äärestä yhtä vesissä silmin.

Jo ennen ottelua oli meno Jääsydänten ja yhtä lailla Karhu-Kissojen pukukopissa hulvatonta. Kun Jokerimaalivahti Markus Ketterer kävi esittäytymässä, pojat kiljuivat oitis nimikirjoitusta. Kun Ketterer kertoi pelanneensa aikoinaan samassa joukkueessa kuin NHL-maalivahtilegenda Dominik Hasek, keksivät pojat heti: "Pyysit sä siltä nimmaria?" Läpiajojen juhlaa

- ja maalivahtipelin Sellaisen eron Jääsydänten ja Karhu-Kissojen pukukopeissa huomasi, että vantaalaisilla oli astetta riehakkaampi meno päällä kuin perinteisen seuran nassikoilla, jotka asettuivat heti siististi jonoon nimikirjoitusta pyytämään, ja joilla oli enemmän vanhempia mukanaan.

Kentällä taas näkyi se, että Karhu-Kissat ovat pelanneet enemmän ja harjoitelleet enemmän jäällä kuin Jääsydämet, joiden vetäjien ajasta sitä paitsi kuluu osa joidenkin perheiden tukemiseen.

Tosin Karhu-Kissojen polvenkorkuiset taiturit ovat pelanneet ottelunsa kaukalossa poikittain, joten taisi myös Saku Rautasen valmennettavia vähän hirvittää pitkä kaukalo.

Kun peliä oli pelattu vain vajaa minuutti, pääsi jo ensimmäinen Karhu-Kissojen pelaaja upeaan läpiajoon, joka päättyi Jere Stjernan komeaan torjuntaan. Pitkässä kaukalossa saivat pojat potkia tosissaan läpiajoissa, joita silti riitti varsinkin Karhu-Kissoilla.

Vieraat voittivat ottelun 3-0.

Mutta oli paikkoja Jääsydämilläkin, kuten hyvin pientä ja laihaa Saku Koivua muistuttavalla Jonnella.. Kun Jonne pääsi ensimmäisen kerran nokakkain Karhu-Kissojen maalivahdin kanssa mutta epäonnistui, puhisi hakunilaisvintiö kiukusta vaihtopenkillä. "Seuraavalla kerralla pitää tehdä maali".

Vain vähän aikaisemmin oli Jonne kysellyt huolissaan, että paljonko vastustaja jo johti. Kun Jonne kuuli että tilanne oli yhä 0-0, Jonne huokasi tyytyväisenä: "No hyvä!".

Tappion häämöttäessä Jonne yritti omia aikojaan jo kaukaloon, vaikka vaihdot sujuivat tiukasti minuutin ja viidentoista sekunnin välein. Jokainen pääsi kentälle kun pilli soi, ja vaihto tehtiin kesken läpiajonkin.

"Mä tiedän, miksi me hävitään. Koska Jokerit on huono joukkue ja tää on niiden kotihalli", Jonne päätteli sen jälkeen, kun Karhu-Kissojen hyökkäjä vetäisi vieraiden kolmannen maalin upealla rannelaukauksella Jeren ohi. Maaliin laitettua lahjakkuutta ottelun lopputulos harmitti, eikä Jereä lohduttanut se, että jopa vastustajan valmentaja kehui maalivahdin maasta taivaisiin.

Seuraava ottelu

ehkä Tallinnassa Jääsydänten seuraavakin ottelu on jo suunnitteilla ja koska Areena on jo nähty, vantaalaiset sisupussit aikovat seuraavaksi Tallinnaan. Sieltä voi jatkossa löytyä jokin Jääsydänten kaltainen porukka.

Jääsydänten toiminta jatkuu muutoin niin kuin tähänkin asti. Turkat ystävineen ajavat poikia harjoituksiin ja takaisin ja kaivavat jostakin rahaa toimintaan. Sosiaalihoitaja Päivi Wilén, joka on ollut palkattunakin hankkeessa, auttaa poikia ja heidän perheitään.

Pojat oppivat jääkiekkoa ja saavat vahvistuksen sille, että he ovat arvokkaita.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 3. 3

  Lentopallonaisten päävalmentaja iloitsi pääsystä kultaiseen Euroopan liigaan – ”Tällainen liiga palvelee meitä todella hyvin”

 4. 4

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 5. 5

  Maalivahti Atte Engren jatkaa HIFK:ssa tulevinakin kausina – joukkue teki myös kaksi muuta jatkosopimusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää