Urheilu

Luottamuksen ja pelon rajamailla

Kiipeilijät viettävät jopa yönsä vuoren seinämillä

Tilaajille

YOSEMITE, KALIFORNIA-Mikä voisi olla parempi keino juhlistaa viisi vuotta kestänyttä yhteistä kiipeilytaivalta kuin viettää puolet parin viikon lomasta seinällä valjaissa roikkuen. Ajatus saattaa kuulostaa monen mielestä hulluudelta. Sitä se onkin, nimittäin seinähulluutta.

Elämä seinällä on rutiinia toisensa perään. Herätys on aamuviideltä, jolloin auringon ensi säteet kultaavat laaksoa ympäröivien vuorten huiput. Päivä alkaa suklaapatukalla, joka on ainoa kiinteä ruoka päiväsaikaan. Sitten pari desiä energiajuomaa ja kourallinen keksin muruja.

Aamun ensimmäisessä kiipeilyvuorossa oleva alkaa hypistellä vaimean kilinän saattelemana välinearsenaaliaan. Joku nousee seisomaan riipputeltassa yrittäen tunkea itseään tukevammin vasten kalliota ruskea paperipussi ja tukko vessapaperia kourassaan.

Muut katselevat muina miehinä maisemia nenäänsä pidätellen. Seinällä ei juuri yksityisyyttä tunneta.

Parin tunnin hässäkän jälkeen säkit on pakattu ja riipputeltta tungettu suojapussiinsa. Vasaran kilke ja isku iskulta korkeammaksi nouseva metallin pingahtelu kertoo lyöntihaan uppoavan halkeamaan. Jälleen yksi päivä seinällä on alkanut.

Alkumatka

leppoisaa Reitin alkuvaiheissa kiipeily on leppoisaa. Köydenpituudet ovat melko helppoja ja pääsemmekin etenemään ensimmäiset päivät kolmen neljän köydenpituuden päivävauhdilla.

Ensimmäisellä monipäiväisellä seinällään mukana oleva Tuomas Kaariokin pääsee touhuun sisään ilman vaikeuksia. Ennakkoluulottomasti hän ottaa vastaan arvalla vedetyn kohtalonsa: ensimmäinen köydenpituus, keskivaikeaa vapaakiipeilyä, hoituu alle tunnissa. Seuraava pätkä lankeaa minulle ja kolmas Marko Wallinille.

Kuuluisa "Orange wall" avautuu yllämme sileänä ja päälle kaatuvana. Oranssinkeltaista graniittia halkoo vain yksinäinen, viivasuora halkeama, joka kapeimmillaan on parkkimittarin raha-aukon levyinen.

Olemme saapuneet reitin kruksiin, vaikeimpaan kohtaan. Hiukan hermostuneena valmistaudun johtamaan seuraavan köydenpituuden. Tiedän sen olevan vaikeampi kuin mikään aikaisemmin kiipeämäni. Viisikymmentä metriä pitkä halkeama alkaa umpeutuvana saumana. Vaivalloisesti kahden pienen putoamisen ja muutaman irti lähteneen varmistuksen jälkeen saan hakattua kiveen pari pitävää palaa.

Ensimetreistä päästyäni kiipeäminen helpottuu jonkin verran. Saan asetettua halkeamaan muutaman kunnollisen varmistuksen ja itseluottamukseni kasvaa kohisten.

Edettyäni kolmisenkymmentä metriä kuulen yhtäkkiä piiskan sivallusta muistuttavan äänen. Tunnen putoavani yhä kiihtyvällä vauhdilla ja ehdin käydä mielessäni läpi viime aikojen tapahtumat kuin nopeutetussa elokuvassa.

Pian tunnen selässäni pehmeän iskun. Katsoessani alaspäin näen jalkani, mutta jotakin on pielessä. Sininen taivas! Vilkaisen nopeasti ylöspäin ja näen laakson alapuolellani. Vähitellen tajuan pudonneeni ja kääntyneeni pää alaspäin köyden kiristyttyä tiukaksi. Etäisyys lentoni pysäyttäneeseen varmistukseen on melkein kymmenen metriä.

"Mikkooo, ooks kunnossa", ylhäältä huhuillaan.

Hetken tunnusteltuani oloani huudan takaisin ookoot ja käännyn jalat alaspäin.

Edessäni köydessä roikkuu mikrokiila, jonka varassa olin ollut. Kolo kertoo sen tulleen raa'asti ulos halkeamasta. Käteni alkaa vapista ja tajuan kuinka onnekas olin.

"Tomppa, laske mut alas. Jatketaan huomenna, pian tulee pimeäkin." Yö seinällä

ottaa koville Teltta kiinnitetään tukevasti seinällä oleviin pulttiankkureihin. Sen pystyttäminen valjaissakaan roikkuen ei kestä kymmentä minuuttia kauempaa.

Teltassa nukutaan tiiviisti kylki kyljessä päät vastakkaisiin suuntiin. Ja yllättävän sikeästi, mikä sinänsä saattaa tuntua oudolta. Tuomas viettää elämänsä ensimmäisen yön seinällä 400 metrin korkeudessa El Capilla.

"Tiesin, ettei korkeus pelota. Olen kiivennyt paljon yli puolen kilometrin seiniä, joten ylhäällä olo on tuttua. Mutta kaikki ne ovat olleet päivän reissuja. Yöksi jääminen seinälle epäilytti etukäteen. Ahtautua nyt kapeaan riipputelttaan ja olla käytännössä liikkumatta koko yö." Myös viikko ilman maata jalkojen alla tuntui etukäteen aika pahalta.

"Olin tosi yllättynyt siitä, kuinka helpolta homma lopulta tuntui. Teltasta tuli toinen koti. Iltaa kohti sitä alkaa jo kaivata. Siihen pääsee istumaan ja makaamaan, eikä tarvitse hetkeen roikkua valjaissa", Kaario sanoo.

Missä

viehätys?

Kiipeily on nurinkurista puuhaa, kun sitä vertaa elämään yleensä. Kiipeilijä hakee tietoisesti vaikeuksia itselleen. Pienemmistä vaikeuksista selvittyään hän vähitellen etsii kovempia haasteita.

Nälkä kasvaa syödessä ja lopulta voi päätyä isoille seinille vatsa kurnien. Kärsimään ja raatamaan, voisi joku tuumata. Totta se onkin, sillä isot kiipeilyhankkeet tuntuvat vasta jälkikäteen nautinnollisilta.

Kaikki isot ja myös pienet vuoret on noustu jo 1960-luvulla. Uusia huippuja ei ole eikä tule, paitsi jossakin napa-alueilla. Niille kiipeäminen on usein lumessa tarpomista ja säiden odottelua. Haasteena siellä on korkeus ja hapen vähyys. Kalliolla haasteet ovat erilaiset.

"Sitä joko pääsee ylös tai sitten ei. Kaikki on kiinni kiipeilijästä itsestään: kiipeilytekniikasta, lihaskunnosta sekä kokemuksesta, eikä esimerkiksi säistä tai lumivyöryistä", pohtii Marko Wallin, joka voitti seinäkiipeilyn Suomen mestaruuden viime vuonna.

Suomesta löytyy paljon huippuvaikeita ja hienoja kallioreittejä. Niillä on hyvä harjoitella voimaa ja tekniikkaa. Todellinen haaste on kiivetä pari-kolmekymmentä niistä peräkkäin ilman, että tulee välillä pois seinältä.

Se on oikeastaan seinäkiipeilyn juju.

MIKKO ROUTALA Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja. Yosemitestä ja isojen seinien kiipeilystä tietoja: www.cs.berkeley/*qtluong/mountain/yosemite ja users.aol.com/debengston/elcap.htm.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Mestarien liigan finaalin jälkipyykki alkoi – Uefa tutkii rikkeet

  Tilaajille
 4. 4

  Nuorten MM-kultarohmulla edessä vaikea kynnys miesten huipulle – Olli Ojanaho on jo harjoitellut maailman parhaan miessuunnistajan kanssa

 5. 5

  Kaisa Mäkäräisen hurja kiri piti maalisuoralla – ensi kertaa palkintokorokkeelle tällä kaudella: ”En jää harmittelemaan mitään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää