Urheilu    |   Jalkapallo

Protesti pudotti LePan tylysti

Palloliiton sekavat varoituspykälät koituivat espoolaisten kohtaloksi

Tilaajille

Jalkapalloilu

TIMO JÄRVIÖ Leppävaaran Pallo koki tylyn kohtalon II divisioonan karsinnassa. Espoolaisjoukkue voitti Turun Pallokerhon karsinnan ensimmäisessä osassa 2-0, mutta se tuomittiin hävinneeksi 0-3, kun yksi sen pelaajista todettiin TPK:n protestin perusteella edustuskelvottomaksi.

Kotiottelunsa LePa voitti vain 3-1, joten yhteistulos 4-3 antoi turkulaisille II divisioonan paikan, ja espoolaiset saivat passituksen divisioonaa alemmaksi.

Pelaamalla LePa hankki yhteisvoiton 5-1 ja osoitti siten olevansa turkulaisia parempi. Protesti muutti kuitenkin kaiken ja katkeroitti espoolaisten mielet.

Kärhämä sai alkunsa siitä, että yksi LePan pelaajista sai kolmannen varoituksen II divisioonan runkosarjan viimeisessä ottelussa. Normaalitapauksessa kolmas kortti aiheuttaa automaattisesti yhden ottelun pelikiellon.

LePan karsintavastustajaksi tullut TPK on kuitenkin piirin alaisen III divisioonan seura, eikä kolmosessa varoituksia kirjata lainkaan. Tällaisia eri tason karsijoita varten Palloliiton varoitussäännöissä on pykälä E 2, joka sanoo: "Varoitukset poistetaan alkukilpailujen jälkeen sellaisissa sarjoissa, joissa loppu- tai karsintasarjaan tulee mukaan joukkueita sarjasta, jos sa varoitusjärjestelmä ei ole voimassa."

Tähän pykälään LePa luotti pannessaan kolme varoitusta aikaisemmin saaneen pelaajan ensimmäisen karsintaotteluun. TPK teki protestin häviämänsä ottelun jälkeen, Palloliiton sarjapäällikkö Peter Lundström hyväksyi sen, samoin liiton vastalausevaliokunta.

Puutteellinen pykälä ei kuitenkaan mainitse mitään siitä, kuinka monta varoitusta kultakin pelaajalta voi poistaa. Lundströmin tulkinta on se, että ne pelaajat, joilla on runkosarjasta yksi tai kaksi varoitusta, vapautuvat niistä karsintaa varten, mutta kolmannen varoituksen saajalle tulee automaattisesti pelikielto.

Varoituksia säätelee myös muutama muu pykälä, ja niitten varaan Lundström ja valiokunta rakensivat päätöksensä oman tulkintansa lisäksi.

Kakkosen karsintaa

ei varoitussäännöissä Varoituspykälä A 1:n ensimmäinen kappale kertoo ne kilpailut, joissa varoitusten merkitystä selvitellään. Siinä ei kuitenkaan mainita erikseen II divisioonan karsintaa.

"Varoitukset ovat kilpailukohtaisia. Varoitukset ja niistä seuraavat pelikiellot koskevat saman kilpailun otteluja ja mahdollisia karsinta- ja uusintaotteluita" , pykälän A 1 toinen kappale kertoo.

"Varoitusten johdosta seurannut pelikielto k ä rsitään välittömästi saman kilpailun seuraavassa tai seuraavissa otteluissa", kertoo puolestaan pykälä A 4.

Mikä on

"sama kilpailu"?

Avainkysymys on se, voiko varoituksia ja pelikieltoja sääteleväksi "samaksi kilpailuksi" tulkita karsintaa, jossa toinen osapuoli tulee liiton sarjasta (LePa) ja toinen piirin sarjasta.

Mielenkiintoiseksi kysymyksen tekee myös se, että vastalausevaliokunnan esittelijä/sihteeri, varatuomari Mika Väyrynen esitti TPK:n protestin hylkäämistä vedoten varoitusta koskevien sääntöjen osittaiseen tulkinnanvaraisuuteen ja epätarkkuuteen. Väyrysen mielestä pykäliä A1 ja A4 ei voi sellaisinaan soveltaa tässä tapauksessa.

"Jos on tulkinnanvaraa, olisi päädyttävä urheilulliseen ratkaisuun", on Väyrysen kanta.

Väyrysen esitys ei kuitenkaan mennyt läpi kolmihenkisenä kokoontuneessa vastalausevaliokunnassa. Puheenjohtaja Sakari Pihlamo, Jaakko Lempinen ja Max Westerberg - kaikki kokeneita jalkapallomiehiä - kallistuivat turkulaisten protestin hyväksymisen kannalle lakiasiantuntijan vastakkaisesta kannasta huolimatta.

Vastalausevaliokunnan päätöksestä ei voi valittaa. Siten LePa on III divisioonaan pudonnut seura. Palloliiton valitusvaliokunnan päätöksen ja liiton varoitussääntöjen kestävyyttä LePa voi testata vain oikeudessa, jos seura niin haluaa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Latvalan auto hyytyi Katalonian rallissa, vaisu alku suomalaisilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää