Urheilu    |   Kaikkien aikojen parhaat 12 / Mark Spitz

Mark Spitz saalisti yhdeksän olympiakultamitalia

Tilaajille

Mark Spitz on amerikkalaiselle olympiaurheilulle häikäisevä tähti, jollainen syttyy vain kerran vuosisadassa. Hänen uransa huipentui seitsemään kultamitaliin ja seitsemään maailmanennätykseen Münchenissä 1972. Näin moneen kultaan ei kukaan ole samoissa olympiakisoissa yltänyt.

Komeasta Spitzistä tuli myös kaupallinen menestys. Kun mitalit ripustettiin Omar Sharifia ja Marlboro-miestä muistuttavan uimarin kaulaan, syntyi juliste, joka myi paremmin kuin mikään olympialaisten matkamuisto aikaisemmin.

Spitzin taustamoottori oli kunnianhimoinen isä, joka etsi pojalleen aina parhaan mahdollisen valmennuksen. Isä pänttäsi, ettei uimisella ole merkitystä, vaan ainoastaan voittamisella.

"Joskus kyllä taisin painostaa poikaa", Arnold Spitz on myöntänyt.

Valmentaja Ron Ballatore Kalifornian ajoilta muistuttaa Spitzin valtavista voimavaroista. Häneen teki vaikutuksen se, että Spitz ui aina huomattavasti kovempaa kilpailuissa kuin harjoituksissa.

Vetojen tehokkuutta testattaessa hän oli ylivoimainen. Hänen potkunsa piiskasivat 15-30 senttiä syvemmälle kuin muiden, ja hänen perhosuintityylissään nähtiin delfiinin menon keveyttä.

Juniorivuodet Spitz harjoitteli Kaliforniassa Santa Clarassa. Sieltä hän siirtyi Indianan yliopistoon, jossa oli valmentajana kymmeniä olympiamitalisteja leiponut James Counsilman.

Lopullinen

hiominen Spitz tarvitsi vain lopullisen työstämisen, säälimättömiä kolmituntisia harjoituksia, joiden jälkeen lihaksia repivät kipu ja krampit. Hän kesti rääkin ja hankki lempinimen "Mark the Shark" eli Hai-Mark.

"Hän on suurin kyky, joka on ikinä vetänyt uimahousut jalkaansa", Counsilman arvioi Spitziä ja kiitti tätä erityisesti periksi antamattomuudesta. "Kun hän kerran oli ottanut päämäärän, hän saattoi taistella sitä kohti keskittyneemmin kuin kukaan muu." Spitzin ylivoimainen meno ei ollut pelkkää lahjakkuutta ja sisua. Counsilman on tieteellisen valmennuksen uranuurtajia.

Spitzin uintia kuvattiin veden alta. Esimerkiksi käden liu'uttaminen ja otteen haku kehittyivät hänellä huomattavasti Meksikon olympialaisten jälkeen.

Leuhkan

maineessa Spitz uhosi iskevänsä kultasuoneen jo Meksikossa, mutta lupaamansa kuuden kullan sijasta hän sai "vain" kaksi viestikultaa. ME-matkallaan 100 metrin perhosuinnissa hän jäi hopealle.

Meksikon kisat opettivat Spitzille nöyryyttä, sillä joukkuetoverit pitivät häntä ylimielisenä leveilijänä, joka vähätteli muita.

Hän joutui korjaamaan asenteitaan ja myöntämään, että yksilöurheilijakin tarvitsee toisten tukea.

Müncheniin tuli toisenlainen Spitz. Yhdysvaltain joukkueen päävalmentaja Peter Daland kertoi, että siellä "hän oli neljä vuotta vanhempi, mutta kymmenen vuotta kypsempi".

Spitz tuli vahvasti latautuneena 100 metrin perhosuinnin pettymys mielessään. "Ajattelin sitä kilpailua joka päivä neljän vuoden ajan. Sen raivon olisi pitänyt olla jo varoitusmerkki", hän sanoi.

Spitzillä oli myös ylimääräinen valttikortti. Valmentaja Counsilman oli valittu vuotta ennen kisoja Münchenin uintiohjelmasta päättävään komiteaan. "Se tehtiin juuri niin kuin me halusimme", Counsilman kertoi. Hänen mukaansa Spitz ei olisi voinut voittaa kaikkia lajejaan, jos hänelle olisi tullut jollekin päivälle yksikin ylimääräinen startti.

Viimeinen laji, 100 metrin vapaauinti oli vaikein. "Voitin sen pienimmällä erolla, 0,43 sekunnilla", hän sanoi. "Se oli juhlaa. Jos olisin uinut 15 kilpailua, voittanut 14 ja hävinnyt yhden , joku toinen olisi ollut maailman nopein." Menestys sai surullisen kehyksen seuraavana päivänä, kun uutiset kertoivat palestiinalaississien surmanneen 11 Israelin urheilijaa. Yhdysvaltain joukkue lähetti Spitzin kisoista vaivihkaa ennen päättäjäisiä, sillä hän on juutalainen ja hänenkin kaappaustaan pidettiin mahdollisena.

Mahalasku

televisiossa Häntä arvosteltiin, että hän oli lähtenyt raukkamaisesti tekemättä mitään. Samoin arvosteltiin hänen kaupallisuuttaan, kun hän nosti palkintojenjaossa Speedo-uimahousunsa pään päälle.

Spitz lopetti uransa olympialaisten jälkeen ja toteutti toisen amerikkalaisen unelman eli teki muhkean omaisuuden mainossopimuksilla.

Hän esiintyi television suosituissa keskusteluohjelmissa. Kriitikoiden mielestä Spitz jäi ruudussa hengettömäksi kiiltokuvapojaksi.

Hän katosi nopeasti julkisuudesta, kunnes ilmoitti että aikoo yrittää paluuta 42-vuotiaana Barcelonan olympialaisiin. Hän oli uinut tasapäisesti lyhellä radalla sen hetken parhaiden perhosuimareiden kanssa, mutta yritys osoittautui epärealistiseksi.

Spitz toimii nykyään liikemiehenä Los Angelesissa. Hän käy uimassa ikämiesryhmässä, nyt vain huolehtiakseen terveydestään.

Hän on antanut lausuntoja dopingtestausten tiukentamisen puolesta ja arvostellut Kansainvälistä olympiakomiteaa pehmeydestä. Tieto ja taito testeihin on olemassa, mutta itäisen Euroopan maiden ja Kiinan painostuksen takia KOK ei ota veritestejä käyttöön Sydneyn olympialaisissa, hän sanoi Sydney Morning Heraldin haastattelussa.

Spitz on puhunut myös urheilijoiden palkkauksen puolesta. Hänen mielestään ainakin 200 miljoonaa dollaria televisioinnista saatavista miljardeista pitäisi siirtää olympialaisten palkkiorahoiksi.

TIMO RAUTAVA Lähteitä: Urheilu 2000; Antero Raevuori, Antti O. Arponen, Matti Hannus. Summer Olympics; David Wallechinsky. USToday. Chicago Tribune. Huippu-urheilun maailma; Antero Raevuori. Ilkka Keskinen, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää