Urheilu    |   Kaikkien aikojen parhaat 8

Superlahjakkuudesta kehittyi lähes täydellinen hiihtäjä

Tilaajille

Norjalainen auto matelee pimeällä maantiellä ruotsalaisessa tunturimaisemassa. Auton valokeilassa juoksee urheilijan näköinen mies. Ohittavat autot ovat harvassa, mutta niissä pyöritellään päätä. Erään ruotsalaisauton ikkuna raottuu, ja lokakuiseen iltaan kajahtaa huuto: "Heja Norge!" Eletään 1980-luvun loppua. Juoksija on tuleva suurhiihtäjä Björn Dählie, ja hänen harjoitteluaan valaisee ratin takana istuva tyttöystävä Vilde Falck-Ytter.

Pariskunta on käynyt Ruotsista noutamassa Dählien palkinnoksi saamaa hirvenlihaa, ja aikataulu on venähtänyt pahasti. Kun Dählie on päättänyt harjoitella kyseisenä päivänä, niin se myös tarkoittaa harjoittelua, vaikka sitten pimeällä tiellä paluumatkalla Ruotsista.

Tapaus kuvastaa omalla tavallaan, miten Björn Dählie on noussut maailman parhaaksi hiihtäjäksi ja talviolympiakisojen menestyneimmäksi urheilijaksi.

Dählie on lähes täydellinen hiihtäjä. Häneen jos kehen sopii määre superlahjakas. Kun hiihtoon mahdollisimman hyvin soveltuvat fyysiset ominaisuudet on jalostettu äärimmäisen kovalla ja tinkimättömällä harjoittelulla, tulokset ovat ylittämättömiä.

Dählien superlahjakkuuden perusta on ennätyksellinen hapenottokyky. Jos tiedot 96 millilitrasta pitävät paikkansa, kukaan toinen hiihtäjä ei ole yltänyt samaan. Hänen lahjakkuuteensa kuuluvat myös loistava suorituskyky eli taito ottaa itsestä irti, henkinen vahvuus ja paineensietokyky sekä mikä tärkeintä, kyky kestää kovaa harjoittelua.

Menestyksestä huolimatta hän on jatkuvasti pyrkinyt parantamaan hiihtotekniikkaansa. Dählien voitontahdosta ja kilpailuhenkisyydestä muuallakin kuin ladulla liikkuu huippuhiihtäjien keskuudessa värikkäitä tarinoita.

Huippu-urheiluhenkeä

myös naisasioissa Huippu-urheilumies on huippu-urheilumies jopa naisasioissaan. Dählie oli aikoinaan lukiossa samalla luokalla kuin hänen nykyinen avovaimonsa Vilde Falck-Ytter. Pariskunnan seurustelu alkoi muutama vuosi myöhemmin siitä, kun Dählie lähetti Vildelle kimpun ruusuja ja kutsun kuuluihin Bislettin yleisurheilukisoihin. Pari tuntia myöhemmin Dählie vielä varmisti puhelimitse, että lähetys on saapunut perille.

Teini-ikään asti Dählie harrasti liikuntaa ja urheilua monipuolisesti. Hän esimerkiksi pelasi mielellään jalkapalloa. Hiihtolajeista häntä kiinnosti aluksi eniten yhdistetty.

Dählie ehti yhdistetyssä niin pitkälle, että leiskautti hyppyristä pisimmillän 60-metrisen hypyn. Maastohiihdon hän valitsi kuitenkin ykköslajikseen 15-vuotiaana ja aloitti vähitellen oikean harjoittelun.

Dählie ei ollut varsinainen junioritähti, vaikka sijoittuikin nuorten MM-hiihdoissa 1987 Italian Asiagossa 30 km:llä neljänneksi. Norjan juniorimestaruutta hän ei koskaan voittanut.

Opintomatkalla

Calgaryssä Dählie valittiin 20-vuotiaana opintomatkalle Calgaryn olympiakisoihin (1988), mutta hän ei päässyt siellä kilpailemaan. Seuraavana vuonna Lahden MM-laduilta heltisi vapaan hiihtotavan matkoilta sijat 12 (50 km) ja 20 (15 km).

Uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoitto Dählie saavutti joulukuussa 1989 Salt Lake Cityssä, ja siitä tahti alkoi kiihtyä.

Val di Fiemmessä 1991 Dählie voitti ensimmäisen uransa viidestä henkilökohtaisesta maailmanmestaruudesta. Albertvillen talvikisoista (1992) alkoi huikea olympiamenestys. Kolmissa talvikisoissa peräkkäin Dählie rohmusi kaksi henkilökohtaista olympiavoittoa. Saman tuplatempun hän on tehnyt kaksissa MM-kisoissa (1993 ja -97).

Kymmenen vuoden takainen juoksuharjoitus pimeällä tunturitiellä ennakoi osuvasti myös Dählien viime vuosien menestysreseptiä. Hän on pystynyt lähes ilmiömäisellä tavalla sovittamaan tarpeellisen määrän harjoittelua ja lepoa lukuisiin muihin päivittäisiin puuhiin, mm. mittaviin liiketoimiin ja perhe-elämään.

Ajankäytön

mestari Dählie on ollut mestari paitsi ladulla myös ajankäytössä. Silloin kun hän ei harjoittele, hän viettää valveilla ollessaan huomattavan osan ajastaan puhelimessa tai tietokoneen ääressä hoitamassa miljoonabisneksiään, joihin kuuluu mm. omaa urheiluvaatemallistoa myyvä osakeyhtiö.

Jo useana vuonna Dählien vuositulot ovat olleet yli 10 miljoonaa markkaa. Tosin suurin osa on toistaiseksi peräisin sponsoreilta eikä liiketoimista.

Urheilijan suosiota kotimaassaan on vaikea mitata luotettavasti ja vertailukelpoisesti, mutta Dählie on todennäköisesti poikkeuksellisen suosittu urheilija.

Tästä kertoo myös se, että hänen kaksi vuotta sitten ilmestynyttä kirjaansa Gulljakten myytiin muutamassa kuukaudessa yli 150000 kappaletta.

Rodalin lausunnosta

"pahimmat päivät" Dählie on luonteeltaan välillä aikamoinen vilpertti ja showmies, mikä on ollut omiaan lisäämään tiedotusvalineitten kiinnostusta.

Dählien saama valtava julkisuus on ollut keskimäärin varsin positiivista yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

Vuoden 1997 alussa, vajaat kaksi kuukautta ennen Trondheimin MM-hiihtoja, Norjan suurin päivälehti Verdens Gang julkaisi uutisen, jossa 800 metrin juoksun olympiavoittaja Vebjörn Rodal syytii Dählieä huijaamisesta. Rodalin mielipide lähti siitä, että Dählie oli käyttänyt ns. alppimajaa.

Syntyi hillitön mediahässäkkä, seuraavia päiviä Dählie on luonnehtinut uransa pahimmiksi.

Dählie on hiihtäjänä saavuttanut suunnilleen kaiken mahdollisen, mutta yksi päämäärä hänellä on yhä tähtäimessä. Se on yhdeksäs olympiakulta, joka vahvistaisi hänen asemaansa kaikkien aikojen olympiasankarien joukossa ja nostaisi hänet tilastoissa Carl Lewisin ohi.

Juuri nyt yhdeksännen olympiavoiton saavuttaminen Salt Lake Cityssä 2002 näyttää epävarmalta, koska Dählie on toipumassa selkäleikkauksesta ja näkemykset hänen toipumisestaan ennalleen vaihtelevat.

JUSSI-PEKKA REPONEN Lähteitä: HS-arkisto, Björn Dählie: Gulljakten

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää