Urheilu    |   Kirjat

Pitkä juoksumatka omaan itseen

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kertoo kuinka laihtui liki 40 kiloa ja juoksi maratonin

Tilaajille

Kirjat

Saksan ulkoministeri ja varaliittokansleri Joschka Fischer julkaisi marraskuussa kirjan, jonka arveltiin kiinnostavan suurta yleisöä niin paljon, että useita lukuja julkaistiin jo etukäteen sarjana Stern -viikkolehdessä.

Fischerin uuden kirjan aiheena eivät ole visiot Euroopasta vuosituhannen vaihtuessa tai mikään muukaan ulkomaailmaa syleilevä aihe.

Kirja keskittyy kertomaan Fischerin asemasta omissa nahoissaan, ensin melkoiseen ylipainoon kääriytyneenä, sitten yhä henkistyneempänä ja kaikkitietävämpänä himojuoksijana: "Mein langer Lauf zu mir selbst" - "Pitkä juoksumatka itseeni".

Fischerin viesti: "Se onnistuu! On vain oltava valmis ottamaan ensimmäiset askeleet ja juoksemaan sitten edelleen." Myös ennen/jälkeen -kuvat kertovat tarinaa siitä, kuinka rulloisesta liittopäivänallesta tuli kuin kuka tahansa harmaantuva, jäntevä, viisikymppinen pitkänmatkanjuoksija.

Fischer oli vihreiden liittopäiväryhmän johtaja, joka vuoden 1998 vaalien jälkeen nousi puolueensa johtavana poliitikkona punavihreän hallituksen ulkoministeriksi.

Juoksukirjansa hän naputteli ennen uuteen tehtävään siirtymistä, mutta julkaissee sen ilmeisesti arvovaltasyistä vasta nyt, viime vuonna ilmestyneen poliittisemman globalisaatio-kirjansa jälkeen.

Fischer kertoo kuitenkin melkoisen tyytyväisenä, että edes vaativa tehtävä hallituksessa ei ole estänyt uutta elämäntyyliä.

Ihan

yksinkertaista Loppujen lopuksi juttu oli yksinkertainen: Tarvittiin vain päätös, elämän tärkeysjärjestyksen pysyvä muutos, tahdonvoimaa ja Fischerin tapauksessa vielä jonkinlaista hänelle ominaista myötäsyntyistä viisautta jonka ansiosta kaikki sujui ongelmitta.

"Mutta vasta kun olin henkilökohtaisesti valmis, sallin itseni omaksua tuon kauan olemassa ja saatavilla olleen tiedon...Niin tärkeitä kuin asiantuntevat neuvot olivatkin ja ovat, oli ja on kyseessä ennen muuta oma päätös", Fischer tiivistää.

Hän muistelee aluksi nostalgisesti hoikkia nuoruusvuosiaan vaihtoehtopoliitikkona, seuramiehenä ja jalkapalloilijana. Sitten onkin kesä 1966, Fischerin strategiset lukemat 48 vuotta, 181 senttiä, 112 kiloa ja omakuva, joka vaihtelee "mopsin" ja "tynnörin" välillä.

Vuotta myöhemmin paino on normaali.

Avioero, kuolemanpelko,

elämänmuutos Elämänmuutoksen laukaisee avioero, Fischer kertoo avoimesti. Hän joutuu tienhaaraan: enintään joitakin tynnörivuosia lisää tai sitten täydellinen elämänmuutos. Sydän hakkaa öisin, unettomuus kiusaa ja kuolemanpelko painaa päälle.

"Tänään tuota aikaa ja olemustani muistellessani kysyn, kuinka ei ollut (ennen) mahdollista nousta tuosta kokemuksesta...sillä tilani ei ollut pahan, väistämättömän kohtalon tulos, kuten vaikeissa sairauksissa, vaan täysin omien päätösteni seurausta, täysin itse valittu ja sitäpaitsi oikeastaan helppo kytkeä pois päältä", Fischer kuvaa.

Hän päätti muuttaa tyylinsä perusteellisesti ja lopullisesti: vihanneksia punaisen lihan sijaan, hedelmiä, lenkkikengät jalkaan - ja viinipullot sekä makeiset muiden riemuksi.

Kirjan hellyttävintä antia on kertomus siitä, kuinka katseilta takinhupun suojiin piilottautuva liittopäivämies lyllertää ensimmäiselle lenkilleen varhaisaamun sumussa syyskuussa Bonnin hallituskorttelin lähikaduille, vaikka "koko hölkkäily oli aina ollut mielestäni oikeastaan epäilyttävää".

Askel askeleelta hän kuvaa ensimmäistä taivaltaan liittopäivätalon ympäri, mäkeä alas, toista ylös, ja kun lenkki päättyy, on mittariin kertynyt "500 ylpeää metriä".

Viikkojen mittaan muutos alkaa näkyä ja julkinen kiinnostus politiikan julkkiksen habitukseen kasvaa. Urheiluvalmentaja Herbert Steffny tarjoutuu valmentamaan Fischerin maratonille, ja Hampurissa huhtikuussa 1998 nuo monien viisikymppisten välietapiksi asettamat kilometrit täyttyvät: "42,195 kilometriä elektronisesti mitattuun nettoaikaan 3:41:36." "Menestykseni todellinen salaisuus oli henkilökohtaisen ohjelmalevykkeeni vaihtaminen ja täydellinen uudelleenohjelmointi", Fischer tietokoneistaa viisautensa. Viisautta ehkä sekin, että maratonmania väistyy ja ministeri tyytyy jatkossa lyhyempiin lenkkeihin.

Juoksuomaelämänkertojen tapaan Fischer kertoo myös sisäisistä muutoksista. Omaksi yllätyksekseen hän kiinnostuu klassisesta musiikista; juoksuelämyksestä tulee itseisarvo ja maailmaa muuttuu Kreetan lomakohdetta tai Washingtonin työmatkaa myöten aina myös mahdollisten juoksureittien paikaksi.

SOLE LAHTINEN Joschka Fischer: Mein langer Lauf zu mir selbst. Verlag Kiepenheuer&Witsch, Köln. 175 sivua.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää