Urheilu    |   JÄÄKIEKKOILU

Rakennemuutokset ravistelevat SM-liigaa

Yhtiöittäminen ja kustannuspaineet johtamassa sarjan sulkemiseen

Tilaajille

Rakennemuutokset ravistelevat Suomen suosituinta palloilusarjaa jääkiekon SM-liigaa. Ensi keväänä liigasta tulee osuuskunta. Keskustelu velloo voimakkaana liigan joukkuemäärästä, liigan sulkemisesta tai avaamisesta, liigan ottelumääristä, ulkomaisten pelaajien määristä. Päätökset ovat vielä tekemättä, sillä ensiksi on sorvattava liigan ja Jääkiekkoliiton välinen sopimus. Ilman liiton toimeksiantoa liiga ei voi toimia.

"Nyt tarvitaan malttia. Muutokset on vietävä hallitusti läpi, sillä me voimme kyllä munatakin tämän", sanoi liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara, jolla on suuri vastuu uudistusten esittelijänä. Päätösvaltaa käyttävät liigan ja liiton hallitukset. Liiton ja liigan välinen sopimus tarvitsee myös liittovaltuuston siunauksen.

Kaiken takana

on tietysti raha. Viime vuosikymmenellä syntyneet suuret ratkaisut pelaajien työsuhteesta ja ns. Bosman-päätös asettivat seurat uuteen asemaan. Urheiluseurasta tuli työnantaja. Työnantajat järjestäytyvät nyt kohentaakseen alan kannattavuutta.

Toistakymmentä vuotta

SM-liigaa johtanut Helkovaara puhui jo kymmenen vuotta sitten vääristyvistä kustannusrakenteista. Esimerkiksi ulkomaisten pelaajien määrästä Helkovaara on valmis keskustelemaan. Liigaseurat ovat sopineet viidestä vierastyöläisestä.

"Ulkomaiset pelaajat vievät lähes neljänneksen pelaajapotista, vaikka he eivät muodosta neljännestä pelaajistosta", Helkovaara sanoi. Liigan seurat maksavat pelaajapalkkioina reilut 90 miljoonaa markkaa.

"Minusta omaa työtä pitää arvostaa sen verran, että omille nuorille annetaan mahdollisuus", Helkovaara pohdiskeli.

Huippukiekkoilu on

kuitenkin viihdebisnestä. Juniorikoulutus sopii monen mielestä huonosti liigakaukaloihin. Viihde tarvitsee valmiita pelaajia ja mistäpä sellaisia helpommin löytyisi kuin ulkomailta.

Kustannuspaineissa olevat

seurat ovat myös esittäneet, että liigaottelun pöytäkirjaan saisi merkitä vain 18+2 pelaajaa. Nykyisin nimiä on 20+2. Mitä vähemmän pelaajia, sitä pienemmät menot.

Eri asia

tietysti on, miten juniorien läpilyönti onnistuu entistä pienemmissä joukkueissa, jos ulkomaalaiskiintiöön ei puututa.

Meneillään oleva yhtiöittämisprosessi on Helkovaaran mieleen. Kun liiga joskus lähitulevaisuudessa on osakeyhtiö, selkiytyvät myös seurojen keskinäiset päätöksentekomallit. Osakassopimukseen kirjataan pelisäännöt tarkasti.

Nykyään liigassa vallitsee mies ja ääni-periaate. Jokainen ajaa kylmästi omia etujaan. Jako suuriin ja pieniin on liigassakin selviö.

Liigan äskettäin tekemä päätös olla osallistumatta nykymuotoiseen Euroopan liigaan on herättänyt pahaa verta Turussa. Päätöksen junailivat pääasiassa seurat, jotka eivät Euroopan liigaan ole kelvanneet. TPS harasi vastaan ja ilmaisi eriävän mielipiteensä.

"Päätöksenteossa on huomioitava kokonaisuus", Helkovaara sanoi.

Helkovaara ei myöskään hyväksy väitteitä, että liigan päätöksentekoelimistä puuttuu asiantuntemus.

Monet seurajohtajat ovat vaihtuneet. Liigan johtoryhmässä on tällä hetkellä kahdeksan entistä huippupelaajaa.

Helkovaara ennustaa,

että edessä on kipeiden päätösten aika. Yhtiöittäminen johtanee myös liigan sulkemiseen. Kaikki tähtää parempaan taloudenpitoon. Yhtiö ei voi elää kuin pellossa. Suljetussa liigassa taas ei välttämättä tarvitse tehdä epärealistisia rahallisia sijoituksia menestystä tavoiteltaessa.

Näin ainakin liigan johdossa uskotaan.

"Mutta ei suljettu liiga mikään taivas olisi. Kyllä sieltä lentäisi herkästi ulos, jos asiat ajautuvat huonolle mallille", Helkovaara selkiyttää.

Liigan sulkeminen

on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Suomalaiseen urheiluideologiaan on kuulunut sarjasta putoamisen tai sarjaan nousemisen tuoma dramatiikka. Tämmöisestä luopuminen ei varmasti suju ilman pahaa porua.

Helkovaaran mielestä prosessi kannattaa käydä läpi.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Latvalan auto hyytyi Katalonian rallissa, vaisu alku suomalaisilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää