Urheilu    |   KESKUSTELUA

Mahdollisuus menestyä ratkaisee olympiavalinnan

Suomen olympiakomitea valitsee myös jatkossa joukkueet kisoihin ensisijaisesti urheilullisen perustein, korostaa Heikki Kantola, joka jatkaa keskustelua (HS 26. 8.) Sydneyn kisajoukkueen valinnasta ja 470-luokan purjehtijoiden edustuspaikasta.

Tilaajille

Urheilijoiden valinnassa ja keskinäisessä vertailussa on muistettava, että kyse ei ole vain yhden urheilijan oikeusturvasta. (Asianajaja) Ari Huhtamäki tarkastelee purjehduksen valintakysymystä yhden miehistön näkökulmasta kun taas olympiakomitea pyrkii varmistamaan urheilullisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen vertaamalla kahden miehistön paremmuutta kansainvälisten näyttöjen perusteella.

SM-kisoilla ja lajien karsinnoilla on merkitystä, mikäli niissä saavutetaan kansainvälisen tason tuloksia. Sisäistä karsintaa noudatettiin valintaperusteena Sydneyn olympiavalinnoissa purjehduksen 49s -luokassa sekä yleisurheilun miesten kuulassa ja naisten keihäässä.

Miesten keihäässä Matti Närhen kakkossija Kalevan kisoissa ei riittänyt, koska hän ei ylittänyt vaadittua 83 metrin rajaa. Valitut urheilijat olivat ylittäneet rajan vähintään vaaditut kaksi kertaa.

Purjehduksen 470-luokassa

sisäistä karsintakilpailua ei hyväksytty valintaperusteeksi, koska kumpikaan purjehtijoista ei sijoittunut kertaakaan kymmenen parhaan maan joukkoon. Tämän rajan olimme yhdessä purjehduksen päävalmentaja Märt Loogin kanssa asettaneet ehdoksi sille, että karsintakilpailun tulokset noteerataan valintaesityksen perusteeksi.

Tämän periaatteen tein selväksi karsintakilpailun julkistamistilaisuudessa sekä erikseen mm. purjehtijapari Olli Posti-Markus Hongistolle tammikuussa 2000. Tällöin takana oli karsinnan ensimmäinen kilpailu, jossa kummankin parin sijoitukset olivat yli 30.

Näin ollen tein esityksen valmennuksen johtoryhmälle ja olympiakomitean hallitukselle kahden purjehtijamiehistön kansainvälisten näyttöjen ja rankingsijoituksen perusteella (vrt. oheinen taulukko).

Taulukkoon on koottu rankingtilanteiden lisäksi ne kv. kilpailut joissa ainakin toinen miehistö on sijoittunut kymmenen parhaan maan joukkoon. Rankingsijoitus kertoo kiistattomasti sen, mille tasolle purjehtijat sijoittuvat kansainvälisessä vertailussa.

Tulosten perusteella olympiakomitean hallitus valitsi yksimielisesti olympiakisoihin kansainvälisesti parhaiten menestyneen miehistön, Petri Leskinen-Kristian Heinilä.

Purjehtijaliiton puheenjohtaja, päävalmentaja ja kilpapurjehduksesta vastaava hallituksen jäsen antoivat kaiken tukensa OK:n päätökselle, kun taas Purjehtijaliiton hallituksen enemmistö myötäili Olli Postin isää ja heidän tukijoitaan.

Urheilun oikeusturvalautakunta tuki olympiakomitean hallituksen päätöstä ja totesi OK:lla olevan oikeus käyttää harkintavaltaa urheilijavalinnoissa.

Suomen 0lympiakomitean

hallitus valitsee olympiajoukkueet myös tulevaisuudessa kansainvälisten kilpailujen tuloksiin perustuvien kriteerien pohjalta tavoitteena varmistaa, että parhaat urheilijat valitaan olympiajoukkueeseen. Tämä takaa mielestäni oikeusturvan toteutumisen huippu-urheilussa.

Olympiavalinnan tärkein henkilö on urheilija, joka tekee tulokset tai hankkii olympiapaikan. Olympiakomitean osuus valintaprosessissa on aikaisempaa pienempi ja rajoittuu pääasiassa rajatapauksiin ja keskenään paikasta kilpailevien urheilijoiden paremmuuteen liittyvään harkintaan.

Olympiakisoista rannalle jääneen urheilijan tulee ottaa itse vastuu tuloksista ja omasta menestymättömyydestään. Tekemällä valintaan vaadittavat tulokset sekä sijoittumalla MM-kisoissa ja olympiarankingtilastossa 16 parhaan joukkoon urheilija tulee varmuudella valituksi olympiajoukkueeseen edellyttäen, että on oman lajinsa paras tai eräissä lajeissa kahden kolmen parhaan joukossa.

Heikommin menestyneet urheilijat saattavat tulla valituiksi, mutta jättävät valinnan OK:n hallituksen harkinnan alaiseksi.

Omalta osaltani päätän keskustelun purjehduksen olympiavalinnoista tähän toivoen, että päähuomion saavat olympiakisoihin valituiksi tulleet urheilijat. He ovat omissa lajeissaan Suomen parhaat urheilijat ja vastaavat olympiajoukkueemme menestyksestä Sydneyssä.

Heikki Kantola

Kirjoittaja on Suomen olympiakomitean valmennuspäällikkö.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Lentopallonaisten päävalmentaja iloitsi pääsystä kultaiseen Euroopan liigaan – ”Tällainen liiga palvelee meitä todella hyvin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää