Urheilu    |   OLYMPIA

Perholaisten sankari sai limusiinikyydin

Kuulan kultamitalistia tultiin vastaan linja-autoilla

Tilaajille

Sydneyn olympialaiset ovat ohitse, mutta olympiahuuma ei ota laantuakseen ainakaan Arsi Harjun kotipaikkakunnalla Perhossa.

Harjun palatessa muun olympiajoukkueen mukana kotimaahan aikaisin tiistaiaamuna perholaiset olivat häntä vastassa 130 hengen ja kolmen linja-auton voimin.

Innostuksesta kertoo myös se, että linja-autoja koristivat suurikokoiset Harjun kuvat.

Perholaisten odotus

palkittiin reilun tunnin odottelun jälkeen, kun virallisista seremonioista ja tiedotusvälineiden tentistä selviytynyt Harju asteli omiensa pariin.

Kotikunnassaan jokaisen tuntema ja erittäin pidetty olympiavoittaja kätteli kaikki pitkälle matkalle mukaan lähteneet.

"Vaikeahan sitä on uskoa, että ainut yleisurheilumitali tuli Perhoon", edellisenä iltana kymmenen aikoihin kohti Helsinkiä suunnistanut Martti Päivärinne hämmästeli.

Matkallaan perholaiset olivat pitäneet tunnelmaa yllä katselemalla videolta yhä uudelleen kultapoikansa finaalityöntöjä sekä palkintojenjakoa.

Arsin kotimatka

puolestaan jatkui hulppean limusiinin kyydissä yhdessä vanhempiensa Alpi ja Pirjo Harjun sekä valmentaja Jorma Tuominiemen ja hänen perheensä kanssa.

"Kyllähän tästä jo kotiin joutaakin", laakerilehtiseppeleen päähänsä saanut Arsi itse totesi. Hän tosin lisäsi, että olisi mielellään osallistunut vielä Qatarin GP-finaaliin.

Harjun vanhemmat seurasivat sivusta olympiavoittajan ensiaskelia kotimaan kamaralla. "Hyvässä kunnossahan tuo näyttää olevan", Alpi Harju myhäili.

Alpi Harjun mukaan elämä kotitilalla Haukankylässä ei ole vielä palautunut normaaliksi.

"Nythän se häsäkkä vasta alkaakin. Saapa nähdä kuinka kauan toimittajat jaksavat pommittaa", isä-Harju pohti.

Harjun kiireet jatkuivat

vielä illalla kotona Perhossa.

Urheilukentälle kokoontui uutistoimisto STT:n mukaan 3200 juhlijaa. Perhon kunnan internet-sivujen mukaan kunnassa on 3224 asukasta.

Harju tuli juhlapaikalle limusiinilla. Moottoripyöräharrastajaa saattoi loppumatkasta parikymmentä moottoripyöräilijää.

Moottoripyöräilijöitä kiittäessään Harju mietti, oliko näillä kylmä ajon aikana. "Minulla ainakin olivat kylmät väreet pinnassa, vaikka istuin auton sisällä", Harju kertoi.

Perholaisten olympiajuhlat eivät ole ohi. Juhlakalulle järjestetään Perhossa parin viikon kuluttua kansalaisjuhla, jossa julkistetaan myös kotikunnan sankarilleen antama lahja.

Yli 30 tuntia

aikaisemmin Sydneystä paluumatkalle lähtenyt jässikkä jaksoi poseerata kultamitali kaulassaan.

"Olympiakullan merkitys on alkanut vähitellen valkenemaan. Tämä on ehdottomasti korkein mahdollinen palkinto vuosien kovasta työstä", Harju mietti.

Tanskalaisen kuulantyöntäjä Joachim Olsenin liikkeelle laittamien doping-huhujen Harju totesi kuuluvan jo menneisyyteen.

"Kun menee hyvin, selkäänpuukottajiakin varmasti löytyy", Harju kuittasi.

"On erittäin hyvä, että testejä tehdään säännöllisesti myös harjoituskaudella", hän jatkoi.

Oman osansa pyörityksestä

saivat luonnollisesti myös kultamitalipurjehtijat Thomas Johanson ja Jyrki Järvi, sekä jo aikaisemmin kotimaahan ehtineet Marko Yli-Hannuksela ja Juha Hirvi.

"Aikaisemmin juuri kukaan ei ollut kiinnostunut meidän tekemisistä, mutta yhtäkkiä tilanne on aivan toinen. Toivottavasti tämä saavutus tuo purjehdukselle lisää arvostusta ja muitakin resursseja", Johanson ja Järvi sanoivat.

Valtiovallan tervehdyksen

esittänyt kulttuuriministeri Suvi Linden kiitti koko joukkuetta hyvästä panoksesta antaen erityismaininnan mitalin saavuttaneille urheilijoille.

Suomen olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtaja Matti Ahde puolestaan otti kantaa huippu-urheilun rahoituksesta käytyyn keskusteluun.

Ahteen mukaan raha ei ratkaise tulostasoa. Vaikka urheiluun paljon satsanneet Ruotsi ja Norja menestyivät Suomea paremmin, suoraa syy-yhteyttä ei Ahteen mielestä ole.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 3. 3

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää