Urheilu

Westerlund: Valmentajien työ arvoon

Valmentajayhdistyksen uusi vetäjä korostaa työn vaativuutta

Tilaajille

Jääkiekon SM-liigan kärkijoukkueen Helsingin Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund on laajentanut toimenkuvaansa. Päätoimisesti Westerlund hilaa aisaparinsa Raimo Summasen kanssa edelleen Jokereita kohti mestaruustaistoja. Sivuhommakseen Westerlund ryhtyi johtamaan valmentajien yhdistystä nimeltä Suomen Valmentajat ry.

Selvyyden vuoksi mainittakoon, että leipänsä Westerlund tienaa edelleen jääkiekkovalmentajana. Valmentajayhdistyksen johtaminen on luottamustoimi.

"Tuli sellainen tilaus joukkuelajin valmentajalle", Westerlund selittää valintaansa.

"Yhdistys on aikaisemmin ollut pääasiassa olympiaurheilijoiden valmentajien miehittämä. Nyt on tarkoitus avata portit ja ja saada kaikki valmentajat, myös vapaaehtoistyötä tekevät, yhdistyksen piiriin." Matti Pulli johti

yhdistystä monta vuotta, ennen kuin vetovastuu siirtyi Westerlundille. Ennen Pullia nokkamiehinä toimivat Kalervo af Ursin, Kari Sinkkonen ja Heikki Kantola.

Westerlund on valmentanut ammatikseen jo parikymmentä vuotta. Valmennukselle hän sanoo eläneensä kuitenkin paljon pitempään, sillä juniorijoukkueiden valmentamisen jalkapalloilussa hän aloitti jo poikavuosinaan.

Westerlund näkee yhdistyksellä runsaasti tehtäviä. Valmentajan asema ei ole kehuttava, jos kohta muutamat harvat ja valitut pääsevät hyviin ansioihin.

"Valmentajan ammatti ei ole kovin vanha Suomessa. Aikaisemmin työpaikat olivat pääasiassa liittosidonnaisia ja yksilöurheilussa. Nyt on varsinkin palloiluissa ammattimaisuus lisääntynyt", Westerlund selostaa.

Westerlundin mukaan

työsarkaa riittää.

"Urheilijan elämänkaarta suunnitellaan, mutta koskaan ei ole tullut eteen, että valmentajan kaarta olisi joku ajatellut. Työsuhdeasiat , työttömyys, eläkkeet ja muut", Westerlund luettelee.

Valmentajan työ on joskus myös varsin epäkiitollista. Westerlund tietää kokemuksesta, miltä tuntuu saada lopputili kesken kauden. Niin hänelle kävi Jyväskylässä 13 vuotta sitten.

"Jos vapailla markkinoilla liikkuu, työ on kovaa. Voisi sanoa, että yksi vuosi valmentajana vastaa viittä vuotta normaalissa työelämässä. Pestit ovat lyhyitä, tuloksia on näytettävä viikoittain", Westerlund kuvailee.

Viime vuosina Westerlund on tottunut vakaaseen oloon. Menestystä on tullut. Varovaisen ja harkitsevan miehen maineessa oleva jokeri tietää kuitenkin, että valmentaja joutuu herkästi tulilinjalle. Siinä on yksi syy miksi Westerlund pitää majaa Vierumäellä, vaikka on ollut vuosikausia töissä Helsingissä.

"Tässä ammatissa ei

koskaan tiedä, mihin joutuu. Vierumäki on aika keskeinen paikka asua. Sieltä on lyhyt matka kaikkialle. Tietysti Vierumäki on myös perheen kannalta hyvä paikka." Harkitsevan miehen maineen Westerlund loi itselleen ollessaan töissä Jääkiekkoliitossa. Hän toimi liiton kehityspäällikkönä koko 1990-luvun alkupuoliskon. Tutkimus ja opinnot tulivat tutuiksi.

Westerlundin nykyisistä työnäytteistä näkee kyllä, että opintomatkat suuntautuivat Kanadaan. Joukkueella on oltava taisteleva ilme. Sellainen joukkue oli HIFK Westerlundin komennossa ja sellainen on Jokerit nykyään.

Hiljaisen oloinen ja harvakseltaan puhuva Westerlund on piinkova ammattimies, mutta se ei silti poista idealismia ajattelusta. Vapaaehtoista työtä tekeviä valmentajia on pelkästään jääkiekkoilussa tuhansia. Heidän työnsä arvostusta Westerlund haluaisi lisätä.

"Joskus olen miettinyt,

että kumpi on Suomen liikuntakasvatuksen kannalta tärkeämpi, liikunnan opettaja koulussa, vai vapaaehtoistyötä tekevä valmentaja." Westerlund kallistuu valmentajien kannalle.

"Kulttuuriministeri puuttuu johonkin yksittäiseen nujakkaan jäällä. Voisi sanoa toisinpäin, että kulttuuriministeri olisi onnistunut työssään, jos saisi koulujen liikunta-asiat kuntoon siten, että liikuntaa olisi vaikkapa tunti päivässä", Westerlund pohtii.

Westerlund on vasta taipaleensa alussa valmentajien johtajana. Ilman muuta selvää on, että idealismi saa pian väistyä. Kipeitä kysymyksiä tulee väistämättä eteen.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää