Urheilu    |   MM-HIIHDOT, MÄKIHYPPY

Schmitt päästi riemunsa valloilleen mäessä

Ahosen unelma muuttui pronssiksi, Malysz jäi hieman yllättäen hopealle

Tilaajille

LAHTI. Janne Ahonen on pitkin kautta puhunut, että olisi upeaa voittaa maailmanmestaruus kotiyleisön edessä. Tietyt perinteetkin velvoittivat Ahosta, kun kolmissa viimeisissä Lahden MM-kilpailuissa mäkikulta oli jäänyt Suomeen.

Eikä pitänyt sekään taika, että Jari Puikkonen valtasi mestaruuden yhdellä päivällä siirretyssä kilpailussa 1989 ja oli silloin Suomen joukkueen lipunkantaja kuten Ahonen nyt.

Omilla lukemillaan olleen kärkikolmikon korkeatasoisessa kamppailussa Ahosen kohtaloksi tuli pudota pronssille, sen jälkeen, kun hän oli ollut avauskierroksen jälkeen toisena 2,2 pisteen päässä Puolan suursuosikista Adam Malyszista ja puoli pistettä Saksan Martin Schmittin edellä.

Schmitt latasi

lievässä lumisateessa toisella kierrokella taululle mäkiennätyslukemat 131 metriä saatuaan myös aavistuksen paremman vastatuulen kuin kaksi uhkaajaa. Schmitt päästi riemunsa valloilleen heti hyppynsä jälkeen.

Ahonen pystyi vastaamaan 125,5-metrisellä, ja kun Malysz venytti 128,5 metriä, se merkitsi saksalaisen kahden vuoden takaisen mestaruuden uusiutumista ja puolalaisen komeetan kukistumista.

Ahonen ei pystynyt pettämään tuoreeltaan pettymystään, vaikka sittemmin sanoi olevansa tyytyväinen myös himmeimpään mitaliin.

"Harmittaahan se, että kirkkaammat mitalit olivat niin lähellä, mutta mitalia lähdettiin hakemaan, joten sikäli olen tyytyväinen , että se tuli", Ahonen kertoi kilpailun jälkeen. "Tämä antaa tukevan pohjan lähteä seuraaviin kilpailuihin." Kultaan yltääkseen

Ahonen olisi tarvinnut viisi metriä lisää ja hopeaan 3,5 metriä.

"On tämä parempi saavutus kuin ne totutut neljännet sijat", Ahonen sanoi. Viime MM-kisoissahan hän sai kokea kaikissa kolmessa kilpailussa urheilijoitten kenties eniten vihaaman neljännen sijan.

Hypyistään Ahonen oli täysin tyytyväinen ensimmäiseen (124,5 m), kun taas toisessa oli ponnistuksessa "aikatauluvaikeuksia", kuten lahtelainen asian itse ilmaisi.

Päävalmentaja Mika Kojonkoski havaitsi pika-analyysissään toisen hypyn ponnistuksessa virheen, polven jäämisen liian alas, minkä takia hyppy ei lähtenyt ahosmaisen korkealle.

Ahonen ei ole

vaivannut päätään Suomen hiihdon kohutapahtumilla. Irtautumista niistä on helpottanut myös asuminen kotona kisakylän sijasta.

Hieman yllättäen Ahonen ilmoitti, että hän olisi ollut valmis hyppäämään sunnuntai-iltana vaikeissa tuulioloissa.

"Tuuli oli juuri sellainen kuin olin toivonut. Se olisi ollut tuttu keli, ja sellaisessa olen hypännyt täällä paljon. Se olisi ollut erinomainen keli", Ahonen sanoi.

Sunnuntai-iltanahan kilpailu keskeytettiin 29 hyppääjän yrityksen jälkeen, kun Itävallan Andreas Goldberger oli kaatunut.

Sen sijaan voittaja Martin Schmitt oli ehdottomasti kilpailun siirtämisen kannalla.

"Nyt olosuhteet olivat hyvät", Schmitt sanoi.

"Kuka tahansa meistä kolmesta olisi voinut voittaa. Olin onnekkain", mestaruuden uusija lisäsi.

Suosikki Malysz

otti hopeasijansa maltillisesti ja lausui jotakuinkin samat sanat kuin niissä harvoissa aikaisemmisssa kilpailuissa, joita hän tällä kaudella ei ole voittanut.

"Ei ensimmäisen

kierroksen johtoasema merkinnyt vielä mitään. Martin hyppäsi toisella kierroksella erinomaisesti ja yritin parhaani. Olen tyytyväinen toiseen sijaan", Malysz sanoi.

"En kokenut ennakkopaineita enkä pitänyt itseäni suosikkina. Olen aina sanonut, että on useita hyppääjiä, jotka voivat voittaa", hän lisäsi.

"Vaikka suurmäen kilpailussa Suomen kokonaispanos oli tasaisen vahva, kun Ahosen pronssin lisäksi Ville Kantee oli yhdeksäs, Jani Soininen kymmenes ja Risto Jussilainen kahdestoista, päävalmentaja Kojonkoski ei ollut täysin tyytyväinen.

"Kaikkien hypyt eivät olleet sillä tasolla, mihin he pystyvät", Kojonkoski sanoi.

Se merkitsee,

että osaa porukasta odottaa jonkinmoinen karsinta keskiviikkoillan joukkuekilpailuun, "koska reservissä on kaksi hyvää hyppääjää".

"Sitä, miten ja keiden kesken karsitaan, ei ole päätetty", Kojonkoski sanoi.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 4. 4

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 5. 5

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää