Urheilu    |   JALKAPALLOILU

Wiss ja Kuqi oppineet Stockportin tavoille

Pieni seura maksaa palkan ja tarjoaa kovaa harjoittelua, mutta pelaaja saa hoitaa loput itse

Tilaajille

STOCKPORT. Elämä I divisioonan Stockportissa voi olla mielenkiintoista, mutta ei aina aivan helppoa. Shefki Kuqi nauraa vieläkin ensimmäiselle vieraspelimatkalleen.

Kuqi lähti Lontooseen pelaamaan Tottenhamia vastaan eikä tuntenut pienen ammattilaisseuran tapoja.

Ennen harjoituksia Kuqi kysyi huoltajalta varusteita. Huoltaja levitteli käsiään. Sukkia ei ollut, Kuqin olisi pitänyt ottaa ne itse mukaan. Hän veti nappulakengät paljaisiin jalkoihin ja alkoi harjoitella. Kuqi siirtyi Jokereista keskellä talvea Englantiin.

Harjoitushousut

jaetaan aina erikseen. "Kannattaa mennä ajoissa, että saa sopivat", Jarkko Wiss sanoo, "ja omat kalsarit kannattaa pitää mukana." Housuista puuttuvat numerot, jolloin ne kiertävät mieheltä miehelle.

Kuqi muistaa harjoituksia, joissa hän on saanut juosta maalivahdin paita päällä. Sopivimmat koot menevät ensin. Isokokoisen Kuqin pukeutumisvaihtoehdot ovat vähissä.

Suomalaisen juniorijoukkueen huoltaja pitää ensimmäiseksi huolen, että kaikilla pelaajilla on samanlaiset pelikassit.

Stockportissa jokaisella on oma kassi, ja kirjo vaihtelee laidasta laitaan.

Stockport on ammattilaisjoukkue, mutta monet pelaajat joutuvat ostamaan nappulakenkänsä kaupasta.

"Seura maksaa palkan, ja pelaajien pitää huolehtia kaikesta muusta. Olemme saaneet seuralta vain matka- ja tuulipuvut", Wiss sanoo.

Wiss ja Kuqi

kertovat nauraen tarinoita toiminnasta englantilaisessa jalkapalloseurassa. Molempien äänestä kuultaa huvittuneisuus perienglantilaisia tapoja kohtaan.

"Meillä oli HJK:ssa ja Jokereissa erilaisia vapaa-ajan asuja ja muita vaatteita, joita kaikkien piti käyttää", Kuqi muistelee aikaansa Suomessa.

Stockport County pelaa Englannin I divisioonassa ja taistelee kaikin voimin säilyttääkseen paikkansa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Jo pelkästään taloudellisesti sarjapaikka on valtava asia. Seura kuittaa tällä kaudella televisio-oikeuksista 700000 puntaa eli noin 6,65 miljoonaa markkaa.

Jos Stockport pelaa ensi kaudella ykkösessä, se saa noin 25,7 miljoonaa markkaa tv-tuloja. Tv-sopimusten arvo näet nousee kaikilla ykkösen seuroilla melkein nelinkertaiseksi kaudella 2001-2002.

Kuusi kierrosta

ennen kauden päättymistä Stockportin asema on tukala. County uhkaa vajota kolmen viimeisen joukkoon. Barnsleyn kukistuminen viime lauantaina antoi tilaa hengittää.

Keskikenttämies Wissillä ja hyökkääjä Kuqilla on paljon vastuuta, että seura säilyy ykkösessä. Heillä on myös pelkonsa, jos County lipsahtaa kakkoseen.

"Varmaan kukaan ei halua pelata kakkosessa. En tullut tänne sillä ajatuksella, että pelaisin loppu-urani Stockportissa", Kuqi sanoo espanjalaisessa ravintolassa kaupungin keskustassa.

Englantilainen kevätsää työntää pientä sadetta kohti ravintolan ikkunoita.

Stockport makaa aivan Manchesterin kyljessä. Elintilaa suurille jalkapalloteoille ei juuri ole, sillä valtaisa United jättää varjonsa koko lähitienoon ylle.

"Jos putoamme,

niin pitää ajatella asian toinen puoli", Wiss sanoo. Hänen sopimuksensa, kuten myös Kuqin, jatkuu Stockportin kanssa kesäkuun loppuun 2003. "Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän on ajateltava myös taloutta." Wissin sopimus ei puhu mitään pelaamisesta II divisioonassa, ei mahdollisista palkan leikkaamisista tai muista etujen tinkimisistä. Toisin sanoen hän voi olla kauppatavaraa, jos sarjataso vaihtuu.

"Palkassa en halua tulla alaspäin. Minusta ei ole enää siihen, kun pelivuodet vähenevät", Wiss sanoo. Hän täyttää keväällä 29 vuotta.

Wiss kuuluu

palkkataulukossa Stockportin yläpäähän ainakin omien arvelujensa mukaan. Se selittää mahdolliset kauppapelot.

Englannin I divisioonassakin isot seurat ovat suuria ja pienet pieniä. Stockport on juuri niin iso kuin puheenjohtaja Brendan Elwood haluaa. Jos Elwood työntää käden syvälle taskuun, niin seuralla menee hyvin.

Tosin viime aikoina kauppa on käynyt pikemminkin seurasta ulospäin. Elwood on myynyt kauden aikana tukun kovan tason pelaajia, ja nyt vastuu sarjapaikasta lankeaa muille.

Sen verran innokas kauppamies Elwood on ollut, ettei edes manageri Andy Kilner ole tiennyt kaikista liikkeistä ennen kuin vasta pelaajan häivyttyä Stockportista.

Suomalaiselle

jalkapalloilijalle Englannin I divisioona on mahdollisuuksien paikka. Plussaa on sekin, että vielä toistaiseksi sieltä pääsee maajoukkueeseen.

Norjassa maksetaan huomattavasti enemmän jalkapalloilijoille kuin Suomessa, mutta Englannin I divisioonan tulot ylittävät Norjan öljyllä kyllästetyt kruunut.

Loisto voi olla kaukana pienen Stockportin toiminnasta, mutta oikeaa, kovaa ja taistelevaa jalkapalloa se ainakin tarjoaa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 4. 4

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 5. 5

  Kanada täydensi World cup -joukkuettaan, Patrik Lainetta kolhinut Perry mukaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää