Urheilu    |   OLYMPIA

Pariisi, Toronto ja Peking kisaavat vuoden 2008 kesäolympialaisista

KOK:n arviointikomissio uskoo Pekingin selviävän isännyydestä

Tilaajille

LAUSANNE. Vuoden 2008 kesäkisojen isännyydestä on kehkeytymässä kunnon kilpailu. Kisat saa joko Peking, Pariisi tai Toronto. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) päättää valinnasta 13. heinäkuuta Moskovassa.

KOK julkisti tiistaina Lausannessa arviointikomissionsa loppuraportin viidestä ehdokkaasta. Osakan ja Istanbulin hakemukset eivät täyttäneet satasivuisen selvityksen vaatimuksia.

KOK-lähteen mukaan Pariisia pidettiin hakijoista parhaana, Torontoa toiseksi parhaana.

Komissio ei halunnut kommentoida Kiinan ihmisoikeuskysymystä, jonka Yhdysvallat on halunnut nostaa voimakkaasti esiin. Komission mukaan Pekingin hakemus täyttää laatuvaatimukset.

Peking haki olympialaisia kesäkisoja edellisen kerran vuonna 1993 Monte Carlossa. Peking hävisi vuoden 2000 kisat kahdella äänellä 45-43 Sydneylle.

KOK:ssa on 123 jäsentä,

joista moni olisi nyt valmis antamaan kisat maapallon väkirikkaimmalle maalle. KOK:n on jopa arveltu myöntävän kisat Pekingille lahjaksi korvaukseksi edelliselle tappiolleen.

"KOK:n jäsenet tekevät omat päätöksensä. Me hyväksysemme sen, myös tappion. KOK on muuttanut paljon sääntöjään sitten vuoden 1993", Pekingin hakukomitean puheenjohtaja Jingmin Liu sanoi, muttei viitannut millään tavalla KOK:n sisäisiin lahjusskandaaleihin.

KOK:n puolesta arviointia johtanut Hein Verbruggen korosti, että Pariisi, Peking ja Toronto ovat samalla viivalla. Pariisin mahdollisuuksia heikentää kuitenkin se, että seuraavat kesäkisat 2004 ovat Ateenassa.

KOK tuskin antaa

Euroopalle kaksia kesäkisoja peräkkäin. Ei varsinkaan silloin, kun sillä on kaksi vahvaa kilpailijaa Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta.

Verbruggenin mukaan komissio vakuuttui Kiinan-vierailunsa aikana, että Peking pystyy järjestämään "urheilullisesti, teknisesti ja liikenteellisesti erinomaiset kisat".

Arviointikomissiolla ei ollut Pekingissä ongelmia liikenteen kanssa, kun liikennevalot olivat ryhmän autoille koko ajan vihreällä.

Loppuraportin mukaan Kiinan ja Pekingin taloudellinen kasvu jatkuu voimakkaana vuoteen 2008 mennessä. Kasvun seurauksena tulevia "väestöllisiä haasteita" arviontikomissio ei pitänyt liian vaikeina ratkaistavaksi. Tai ainakaan ne eivät ole este isännyydelle.

KOK:n päämajan edessä

nähtiin pieni mielenilmaus, kun ryhmä tiibetiläisiä kansalaisoikeuksien puolustajia vastusti Pekingin hakemusta.

Ryhmä vaati, ettei KOK saa pelata politiikkaa ja myöntää kisoja Kiinalle ennen kuin Tiibet on vapaa. Kiina on hallinnut Tiibetiä rautaisin ottein vuodesta 1950 alkaen.

Pekingin hakemus ei kaadu ainakaan paikallisen väestön tukeen. Pekingin oman ilmoituksen mukaan peräti 94 prosenttia kaupunkilaisista haluaa olympialaiset kaupunkiin.

Muissa hakijakaupungeissa vastaava prosentti on noin 45-50. Tosin myös Toronto löi pöytään kovat luvut, kun se kertoi, että 90 prosenttia kanadalaisista ja poliittisista päättäjistä tukee isännyyttä.

Käytäväpuheissa

suurimmaksi suosikiksi näytti nousevan Toronto, joka korosti hakemuksessaan kisojen riskittömyyttä. Toronto mainostaa itseään myös sillä, että se järjestäisi kisat urheilijoiden ehdoilla. Tämä näkyi myös Toronton hakukomitean rintamerkeissä, joissa luki "Athletics first - Athletics en Premier", eli urheilijat ensin.

KOK:n urheilijakomission suomalainen puheenjohtaja Peter Tallberg tukee avoimesti Torontoa jo tässä vaiheessa.

Kanadassa on aiemmin pidetty yhdet kesäkisat, Montrealissa 1976. Kisat olivat Montrealille taloudellinen katastrofi, Tappiota kisoista kertyi satoja miljoonia.

KOK on tehnyt olympialaisista kuitenkin niin suuren rahasammon, että kisoja kannattaa hakea, vaikkei niitä edes saisi. Esimerkiksi Japanin Osaka tähtää hakemuksessaan jo 2010-luvulle, samoin kuin Istanbul.

On myös vaikea uskoa, etteivätkö Toronto ja Pariisi hakisi kisoja uudestaan, vaikka eivät niitä nyt saisikaan. Pekingin kohdalla tilanne voi olla toinen.

Nykyaikaisilla olympialaisilla ei siis ole mitään hätää. Nehän ovat vasta 105 vuotta vanhat. Antiikin olympialaisetkin kestivät yli tuhat vuotta (776 ekr.-394 jkr.).

Lisätietoja KOK:n arviointikomission loppuraportista:

www.olympic.org

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 3. 3

  Lentopallonaisten päävalmentaja iloitsi pääsystä kultaiseen Euroopan liigaan – ”Tällainen liiga palvelee meitä todella hyvin”

 4. 4

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 5. 5

  Maalivahti Atte Engren jatkaa HIFK:ssa tulevinakin kausina – joukkue teki myös kaksi muuta jatkosopimusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää