Urheilu    |   UINTI

Uiden yli Englannin kanaalin

Puolensataa yrittäjää uhmaa kylmyyttä ja aaltoja joka vuosi

Tilaajille

DOVER. Mitä yhteistä on Mount Everestille kiipeämisessä ja uinnissa Englannin kanaalin yli?

Molemmat ovat vaarallisia, onnistuminen on epävarmaa, yrittäminen kallista ja monen mielestä yksinkertaisesti typerää. Eli kyseessä on aidon klassikon ainekset.

Ensimmäinen kiinalainen ylitti kanaalin uimalla tänä kesänä. Zhang Jianin ei tarvinnut tuntea itseään yksinäiseksi, sillä mukana oli pakollisen turvaveneen lisäksi iso purjevene, joka kuljetti satoja kiinalaisia kannustajia. Zhang Jianin yläpuolella pörräsi koko ajan helikopteri. Koko 12-tuntinen uinti televisioitiin suorana Kiinaan.

Joka vuosi Englannin Doverista Ranskan puolelle yrittää 50-60 uimaria, joista korkeintaan kolmasosa selviää yli. Loput joudutaan kiskomaan turvaveneeseen.

"Vaikka kirkkaana päivänä Ranskan rannikko näkyykin houkuttelevan lähellä, niin matkasta selviävät vain todelliset kovanaamat", kertoo Kanaaliuintijärjestön sihteeri Duncan Taylor.

33 kilometrin

matkan ui ensimmäisenä Englannin armeijan kapteeni Matthew Webb vuonna 1875. Kapteeni Webb selvisi kamppailustaan luonnonvoimia vastaan reilussa 21 tunnissa. Kerrotaan, että hän söi tukevan aamiaisen ja hörppi palanpainikkeeksi olutta ja viskiä.

Asuna Webbillä oli uimahousut ja ihollaan aimo annos rasvaa. Rasvaa käyttävät nykyuimaritkin, koska se torjuu kylmettymistä. Kanaalin vesi on vain noin 15-17-asteista kuumina kesäpäivinäkin.

Kanaalin ylitys on vaikeaa muistakin syistä kuin pelkästään pitkän matkan ja kylmän veden takia. "Alueella on voimakkaat vuorovedet, jotka pitää ottaa huomioon. Kuukaudessa on teoreettisestikin vain kaksi viikkoa mahdollista uida. Toiset kaksi viikkoa vuorovesi on uimarille liian epäedullinen", Taylor selittää.

Uimarin ongelmat eivät kuitenkaan lopu tähän.

"Alueella tuulee yleensä varsin reippaasti, joten joskus koko kuukauden aikana on mahdollista uida vain parina päivänä", kertoo edinburghilainen Karteek Clark, joka on ylittänyt Kanaalin jo kolme kertaa.

Kovan tuulen ja vuorovesivirtauksien yhdistelmä uuvuttaa vahvankin uimarin. Lisäksi uimamatka pitenee huimasti. Hyvälläkään säällä uimarit eivät pysty uimaan suoraa linjaa Doverista Ranskaan. Reitin valitseminen onkin olennaista uinnin onnistumisen kannalta.

"Kyseessä on

oma taidemuotonsa. Luotan itse turvaveneen kapteenin reittisuunnitelmaan. Heistä monet ovat olleet mukana sadoilla uinneilla. Reittisuunnitelmassa pitää ottaa huomioon vuorovesi, tuuli, merivirrat ja uimarin oletettu nopeus. Yhtälö on joka kerta erilainen, ja eri kapteeneilla tuntuu aina olevan hieman eri käsitys siitä, mikä on nopein tapa mennä yli. Joka tapauksessa reitti ei ole suora viiva, vaan ennemminkin v-kirjaimen muotoinen", skottiuimari Clark kertoo.

Haastavuutta lisää vielä Doveria lähinnä olevan Ranskan rannikon muoto. Cap Gris Nezin niemen kapeus aiheuttaa sen, että jos uimari ei pysy aikataulussa, vuorovesi alkaa painaa häntä illansuussa vääjäämättä niemen ohi. Silloin matka pitenee, koska rannikko taipuu jyrkästi uimarista poispäin.

On varsin yleistä, että lopussa uimari etenee kolme kilometriä, mutta vuoroveden ja tuulen takia rannikko on tullut vain puoli kilometriä lähemmäksi.

"Ei pidä liioin unohtaa meduusoita. Ne voivat pistää aika ilkeästi", Clark mainitsee lisää varjopuolia.

Tänä kesänä suurimmat havaitut meduusat ovat olleet halkaisijaltaan puolitoista metriä.

Vuosien mittaan kanaali on ylitetty on monella tavalla. Vaikka uiminen on tavoista legendaarisin, niin Ranskaan on melottu tänä kesänä esimerkiksi gondolilla. Kaksi 60-vuotiasta italialaismiestä suoriutui matkasta vajaassa seitsemässä tunnissa. Tempauksellaan he keräsivät rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kanaalin yli on menty tavaroiden kuljetukseen tarkoitetulla puulavalla ja moottoroidulla sängyllä. Epäonnistuneet ovat yrittäneet mm. kylpyammeella ja tynnyrillä.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Ilkka Nyqvist Nyqvist johti Driven...

  Tilaajille
 3. 3

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 4. 4

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 5. 5

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää